Suriyede Esad gitti. Ukraynadaki savaş da çok yakında sona erecek çünkü Trump sona ermesini istiyor ve özellikle Putin'e büyük baskı yapıyor. Çimentolarla demirçelikler roketler böyle olduğunda, tabii genel olarak BİST buna çok olumlu tepki verir.
Suriyede Esad gitti. Ukraynadaki savaş da çok yakında sona erecek çünkü Trump sona ermesini istiyor ve özellikle Putin'e büyük baskı yapıyor. Çimentolarla demirçelikler roketler böyle olduğunda, tabii genel olarak BİST buna çok olumlu tepki verir.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
BİST'teki son 1.5 aylık çıkış bankalar, GMYOlar ve bir kaç holding öncülüğünde oldu, genele pek yayılmadı. Çıkışın en azından yakın / 0rta vade bazında kalıcı olması için genele yayılması gerekiyor. Böyle olmalı ki yukarı yönlü momentum düzgün şekilde tesis edilebilsin. 100 endeksteki 11250 deki zirveyi aşacaksak böyle olması gerekiyor yani çıkışın genele yayılması şarttır. İngilizcede breadth denilen şey işte bu.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Eğer borsayla ilgilenen biri PALAya inanıyorsa ve PALA denen mahlukatın tahtaların tek ve her daim yegane hakimi olduğunu sanıyorsa bilin ki o kişi acemidir, tecrübesizdir, borsa cahilidir ve çok yüksek ihtimalle de borsada para kaybetmeye mahkumdur.
Piyasanın büyükleriyle ilgili tespitleriniz çok doğru. Bizzat halka açık şirket patronunun kendi hisseleriyle işlem yaparken meksa ile mahkemelik olduğunu kap'tan görmüştüm. Pala efsanesi gibi inançların nedeni aslında bazı borsacıların 2. ve 3. derece önemli gördüğü konular. Fiyatların sert düştüğü bir gün Bloomberg yorumcusu kalkıp da 1 ay önce ortadoğuda değişen dengelerin yansıması yada ülkenin iyice kıtlaşan sermayesi demez, filanca kurum bankalarla ilgili olumsuz rapor yayınladı ondan düştü der ve çoğunluk ikna olur.
Türkiye dürüst, kuralları belli, halkın tamamının tasarruflarını değerlendirmek istediği bir borsa ile kalkınır.
"Temelle desteklenmeyen/betonlanmayan teknik kumdan kale gibidir". -0101 sözü-
Garp Cephesinde Yeni çok şey vardı ama siperlerde sıkışan bir asker için değil tabiTam da denk getirdin TH...
Rusya'da bolşevik devrimi olmuş yeni bir düzen kurulmaya çalışılırken askerler de savaşmaya istekli değil zaten, Lenin ve diğerleri devrimin her an başarısız olabileceğinden korkuyorlar, ne de olsa 19.yy. Fransa'sında örneği var. Almanya ile ateşkes ilan edip devasa bir toprağı Almanlara terk ediyorlar. Ellerindeki temel Kömür ve demir madenleri, en verimli buğday tarlaları vs. Bu durum ABD'nin savaşa dahil olmasını tetikleyen ve tarihi değiştiren bir dönüm noktası. Ekim devrimi ve sonrasında dow jones değer kaybetmişti.
Hocam biz ne dersek diyelim katılımcıların büyük çoğunluğu, KYlerin hemen hepsi PALAnın varlığına inanmaya devam edecektir. Bir toplumun inkişaf etmesi, level atlaması, bir kaç özel durum hariç öyle bir kaç on yılda olmuyor, jenerasyonlar gerektiriyor. Ben şahsen TR'deki statükonun bir kaç yüz yıl daha böyle devam edeceğine inanıyorum. Dünyada böyle bir sıçramayı çok kısa sürede yapabilen tek ulus Çinlilerdir. 1900 lerin başında %98 i köylü olduğu, nüfusun sadece %2 sinin şehirli ve kısmen de olsa eğitimli olduğu bu ülke 30 yılda nereden nereye geldi. Binlerce yıllık bir Çin kültürünün varoluşu bunda etkin rol oynadı tabii. Ama Türk milleti çok farklı bir millet. Binlerce yıl göçebe olarak bozkırlarda yaşamaya alışmış, göçebe yaşamın doğası gereği ticaret teknoloji bilim sanat uygarlık yaratma ile ilgisi olmayan bir milletten söz ediyoruz. O yüzden buradaki level atlama bir kaç yüzyıl alır.
Yer İmleri