Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 3398 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. Devletlerin temel ekonomik verileri GSYH, Cari denge ve bütçe dengesi, borçlar borsa yatırımcısının karar vermesi açısından yeterli değiller, 2008 kriziyle bu durum anlaşıldı. Yatırımcı özel sektör dengelerine yoğunlaşmalı ve buradaki aşırılıklara göre fırsat aramalı. Parayı basan ve faizi belirleyen merkez bankaları olabilir ancak bunlar fonlamayı özel sektör bankaları hatta şirketler üzerinden yapmaktadır. Altın madenlerine verilen krediler altın karşılığıdır. Pek çok ülke için durum böyleyken Türkiye gibi kaynak problemi hat safhada olan ülkelerde halen merkezi yönetim dengeleri piyasaları birinci dereceden etkilemeye devam etmekte.

Zayıf mali yapıdaki ülkeler siyasi ve jeopolitik risklere de daha açık doğal olarak ayrıca bu ülkelerde toplumun beklentileri de, ani değişimleriyle yatırım kararlarında dikkate alınması gerekiyor. Sorulması gereken çok önemli bir soru da şu; geçici bir daralma döneminde miyiz yoksa sermaye ve entellektüel kapasitemizle ulaşabileceğimiz sınırlara mı dayandık?
    Son düzenleme : yelpaze; 24-12-2024 saat: 11:58.

2.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    ....Zayıf mali yapıdaki ülkeler siyasi ve jeopolitik risklere de daha açık doğal olarak ayrıca bu ülkelerde toplumun beklentileri de, ani değişimleriyle yatırım kararlarında dikkate alınması gerekiyor. Sorulması gereken çok önemli bir soru da şu; geçici bir daralma döneminde miyiz yoksa sermaye ve entellektüel kapasitemizle ulaşabileceğimiz sınırlara mı dayandık?
    Hocam makroanalizleriniz çok oturaklı elinize sağlık. Henüz daralma dönemine girmedik, alt düzeyde büyüme oranlarını yakalayabiliyoruz çok şükür. Baskı altında tutulan döviz kurları bunun ana nedeni. Ama bu taktik de bir yere kadar sürebilir, ondan sonrasını Allah'a havale edeceğiz. Günde 1 doların altında bir gelirle, bırakın yoksulluk sınırını açlık sınırının bile çok altında bir gelirle hayatta kalmaya çalışan milyarlarca insana Allah yardım etmediğine göre bizimki gibi münferit ve de göreceli olarak basit bir ekonomik sorunla yaşayan millete Allah'ın yardımcı olmasını beklemek hayal kurmaktan ibaret olsa gerek, tabi bana göre.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

3.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Henüz daralma dönemine girmedik, alt düzeyde büyüme oranlarını yakalayabiliyoruz çok şükür. Baskı altında tutulan döviz kurları bunun ana nedeni.
    Şöyle sorayım; döviz kurlarını baskı altında tutmak nasıl mümkün oldu?
    Şu anda Türkiye'nin şansı petrol fiyatlarıdır. En büyük ithalat kaleminin ucuzluğu sayesinde döviz ihtiyacı azaldı. 2025'de petrol fiyatları yükselirse bunu anlayacağız. Diğer ithal girdilerde de azalmalar oldu ve döviz rezervi yükseldi.

AKP enflasyonla mücadele adı altında sadece para politikası araçlarına başvururken kamu harcamaları yoluyla genişlemeci maliye politikalarını kullandığından ekonomik büyüme eksiye dönmedi. Burada da lokomotif deprem konutları. Kendi çıkarları açısından yaptıkları doğru zira dış kaynak yokluğunda kamu harcamaları da kesilse %3-5 küçülme söz konusu olacaktı. Döviz kurları tüm bu politikaların bir sonucu.

Şimdi faizleri düşürüp tekrar deprem bölgesi harici, özel inşaat sektörünü canlandırmayı planlıyorlar. Bu durumda banka kredileri de canlanır, kurlar biraz yukarı gelirse sorun çıkarmaz.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    5,136
     Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Şöyle sorayım; döviz kurlarını baskı altında tutmak nasıl mümkün oldu?
    Şu anda Türkiye'nin şansı petrol fiyatlarıdır. En büyük ithalat kaleminin ucuzluğu sayesinde döviz ihtiyacı azaldı. 2025'de petrol fiyatları yükselirse bunu anlayacağız. Diğer ithal girdilerde de azalmalar oldu ve döviz rezervi yükseldi.

AKP enflasyonla mücadele adı altında sadece para politikası araçlarına başvururken kamu harcamaları yoluyla genişlemeci maliye politikalarını kullandığından ekonomik büyüme eksiye dönmedi. Burada da lokomotif deprem konutları. Kendi çıkarları açısından yaptıkları doğru zira dış kaynak yokluğunda kamu harcamaları da kesilse %3-5 küçülme söz konusu olacaktı. Döviz kurları tüm bu politikaların bir sonucu.

Şimdi faizleri düşürüp tekrar deprem bölgesi harici, özel inşaat sektörünü canlandırmayı planlıyorlar. Bu durumda banka kredileri de canlanır, kurlar biraz yukarı gelirse sorun çıkarmaz.
    sn yelpaze,
    şu anda konut kredileri çok ucuz... AKBANK ta 2,89... bu yıllık kredilerden uygun muhtemelen. hesabını yapmasam da... kredileri 10 puan dahi düşürseler ancak bu rakamlardan kredi verilir...
    1000 000 kredi kullanan birisi 10 yıl için aylık 29 878 TL ödemek durumunda 5 milyonluk bir ev alsa 2,5 milyonu kredi olsa aylık taksit 74 696 TL
    sizce hangi grup bu krediyi ödeyebilir? konutta ve ticaride bunlar ödenemeyeceği için inşaat sektörü falan hikaue kalır... ekonomik canlılık ne kadar iyi bilmem ama taşradan pek de iyi gibi görünmüyor. diğer sektörlerin de gelişmesi uzak ihtimal. önümüzdeki dönem korkarım biraz daha sıkıntılı olacak...
    ayrıca döviz patlar ise ucuzluk da hikaye kalır ama bizim ihracatımız da patlamaz artık.. bütçe de kamu finansmanını ne kadar kaldırabilir bilmem...

5.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    ...AKP enflasyonla mücadele adı altında sadece para politikası araçlarına başvururken kamu harcamaları yoluyla genişlemeci maliye politikalarını kullandığından ekonomik büyüme eksiye dönmedi. Burada da lokomotif deprem konutları. Kendi çıkarları açısından yaptıkları doğru zira dış kaynak yokluğunda kamu harcamaları da kesilse %3-5 küçülme söz konusu olacaktı. Döviz kurları tüm bu politikaların bir sonucu.

Hocam bence döviz kurunun şu an bulunduğu seviye bir sonuçtan ziyade başlangıç noktası. Bu olmadan diğer hedeflere ulaşmak mümkün olmazdı. Hele hele enflasyon hiç kontrol altına alınamazdı. Tabii bunun da bir maliyeti var, bu maliyet ileride hem de çok uzak olmayan bir vadede ödenecek. Kutsal üçlü diye bilinen döviz kuru, faiz seviyesi ve sermaye kontrollerinden yalnızca 2 tanesini tutabilirsiniz, üçüncüsünden artık hangisiyse taviz vermek zorundasınız.

6.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Şöyle sorayım; döviz kurlarını baskı altında tutmak nasıl mümkün oldu?.....
    Yelpaze hocam, sizin yazı tarzınız ve makro analizleriniz Mahfi Eğilmez hocanın stiline çok benziyor. Belki de siz Mahfi hocanın ta kendisisiniz. Doğru mudur?

7.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Yelpaze hocam, sizin yazı tarzınız ve makro analizleriniz Mahfi Eğilmez hocanın stiline çok benziyor. Belki de siz Mahfi hocanın ta kendisisiniz. Doğru mudur?
    Hiç bir kitabını okumadım hocam, yorumlarını da takip etmiyorum ama en aktif iktisatçılardan. Bildiğim kadarıyla borsayla hiç işi olmamış bir abimiz, ben ise zamanımın ufak bir kısmını makro analize ayırıyorum. Geri kalan zamanımı borsa ve spekülasyon analizine harcıyorum, farkımız bu sanırım. Elbette akademisyen olması ve diğer üstünlükleri hariç

İktisat basit bir ilim, hele bir de herkesin hizalanmak için faydalandığı, FED gibi tek bir ortak deniz feneri varsa tüm yorumlar birbirine yakın olur. Ben bu yorumlarla sizleri sıkmak yerine gözden kaçabilen noktaları ya da alternatif olabilecek bakış açısı sunuyorum. Bazen de herkesçe bilindiği halde yeterince önem verilmediğini düşündüğüm noktaları vurguluyorum hepsi bu. Daha dün hatırlattım, artık klasik iktisadi yorumların borsa açısından kıymeti pek kalmadı diye, jeopolitiği de içine alan çoklu odaklanma gerekiyor.

8.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Hiç bir kitabını okumadım....artık klasik iktisadi yorumların borsa açısından kıymeti pek kalmadı diye, jeopolitiği de içine alan çoklu odaklanma gerekiyor.
    Yazı stiliniz benzer olduğu için acaba dedim. Mahfi hoca ekonomi hususunda çok aydınlatıcı bir kişilik. Oldukça sade ve herkesin anlayabileceği bir dilde yazıyor, çok takdir ettiğim biri. Doğadaki prensip şöyle: Bir metot veya taktiği kullananların sayısı sürekli artıp belirli bir kütleye eriştiğinde artık o taktik geçerliliğini yitirir. Borsadan örnek verelim: Herkes %2 stoploss kullanıyorsa ve bu yöntem işliyorsa, bir süre sonra bu yöntemi kullananların sayısı eksponansiyel olarak artacak ve belirli bir noktadan sonra işlemez hale gelecek, hata ters tepecek çünkü herkes bundan haberdar olduğu için avantaj sağlamak isteyenler %2 değil de %1.9 a çekmeye başlayacaklar vs vs. Dediğin gibi iktisat bilimi kapsamında finans alanında da pek çok değişimler yaşanıyor aynen gerçek hayatta olduğu gibi. Bütün mesele bu evrime ayak uydurmakta.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •