Basket maçlarına bakıyorum seyirci neredeyse sahanın içinde. NBA'de takım sahibi, dünyanın en zengin 7. adamı Steve Ballmer seyircilerin arasında oturup takımını izliyor. Maç yorumlarında düzeyli, eğitimli insanlar.
Basket maçlarına bakıyorum seyirci neredeyse sahanın içinde. NBA'de takım sahibi, dünyanın en zengin 7. adamı Steve Ballmer seyircilerin arasında oturup takımını izliyor. Maç yorumlarında düzeyli, eğitimli insanlar.
hocam dün bir videoda abd deki krizleri anlatıyor biri ondan etkilendim sanırım :P neyse çok düşmedik. nasdaq'a girmek biraz stabil hale getirmiş gibi kağıdı. Baba Vanga Putin için de demiş aynısını. Kendini gerçekleştiren kehanet diye bir şey de var. Belki Putin huylanıp önlemleri artırmıştırHayatın kaotikliğini zaman zaman düşününce afallıyor insan, oradaki yaşlı bir kadın belki de dünyanın da ekonomilerin de kaderini değiştirmiştir kim bilir.
UST10Y yıllık getirisi %4.63 e çıktı, UST30Y %4.82, UST2Y %4.33 oldu. Getiriler 5 baz puanı gibi arttı bugün. Tehlikeli sularda yüzüyorlar. ABD borsalarının moralini bunlar bozdu.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Yakın bir gemişe kadar 2Y > 10Y idi yani inverted durum söz konusu idi. Şimdi ise tam tersi söz konusu ve 30Y > 10Y > 2Y şeklinde lineer bir durum var ki resesyon beklenmeyen bir ekonomide olması gereken de budur.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Enflasyonun yüksek seyredeceği beklentisi ile gösterge faizler yukarıya çekiliyor (tahviller satış yiyor demektir), böylece borsa yavaş yavaş göreceli olarak pahalı hale geliyor. Tahvil piyasasının F/K sı 20 ye doğru düşüyor, 25 civarı F/K ya sahip borsa göreceli olarak pahalı duruyor. Sonuç itibariyle hem tahviller hem de hisseler satış yiyor.
Türkiye'de borsada işlem gören sportif hisseler 10 bin yıl önce tekerleğin bulunmasından bu yana yapılan en büyük keşiftir. Bu arada BJKAS'a bakalım: 5 ay önce %400 bedelli yapmıştı. Bir kaç gün önce de kayıtlı sermaye tavanını %400 artırarak 1.2 milyardan 6 milyara çıkardı. Acaba %400 lük yeni bir bedelliye mi gidecekler diye merak ediyor yatırımcılar. Milleti bedelli manyağı yaptı bu sportifler.
ABD'deki krizlerin hiçbiri öngörülebilir olmadığı halde hep bunun aksi iddia edilir. 2008 öncesinde en kötümserler big shortçulardı ve beklentileri mortgage dayalı yapılandırılmış ürünlerde sıkıntı çıkması ve piyasanın biraz tepki vermesiydi, kimse bu olayın sistemdeki tüm zayıflıklara dair korkuları ortaya çıkarmasını beklemiyordu. Söz ettiğim repo, tahvil, hisse senetleri piyasalarına ilişkin diğer sıkıntılar. 7 yıl önce Enron, Worldcom gibi devasa skandallar patladığında böyle bir kriz olmamıştı çünkü değerler henüz yeterince yüksek değildi.
2008 krizini anlatan ciddi kaynakları okursanız göreceğiniz rakamlar bugünkü rakamlara göre çocuk oyuncağı gibi kalır. ABCP (asset backed commercial paper) piyasası gevşetilen regulasyonla 650 milyar$'dan 1trilyona çıkmıştı kriz öncesinde. Agustos 2006-2009 arasında, ipotekli kredilerde yaşanması beklenen ödenmeme miktarı sadece 740 milyar$'dı, hani şu Christian Bale'in canlandırdığı karakterin beklentisi... Bu gün bu rakamlar ne kadar komik biliyorsunuz ama kimse kriz beklemiyor.
Yer İmleri