Tabii enflasyonist ortamlarda EM'yi dikkate almak lazým.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Aþk-ý Memnu gibi oldu bu hikaye 5yearplan kardeþ![]()
Senaryo çok tuttu, aldatma ve yakalanma korkusunun verdiði momentum izleyicileri uzun süre ekrana kilitledi lakin final, bu hikayeden beklentilerimize nazaran pek tatmin edici olmadý.Þaka bir yana büyük bir baþarý ve tekrar tebrik ederim, ben yapamazdým.
Finalde vergi konusuna fazla takýlarak %14 gibi bir karý masada býrakmýþsýn, ben yurtdýþý borsa yatýrýmlarýnda bu oraný hedef olarak koyuyorum. Vergiyi 1 yýl erken-geç ödemeye bu kadar takýlma bence gelecek sefere, 1 yýl bu ülkede çok uzun süre. Mevzuat deðiþebilir, kanunlar deðiþmese de yorumlanmasý deðiþebilir. Yurtdýþý borsalara ilgi arttýkça sivrinin biri çýkýp bu gelirlerin vergilendirilmesinde döviz kuru üzerinden endekslemeyi önerebilir vs. Ayrýca bu konu fazladan 1 yýl kafaný yorabilir.
Yeni yýla girerken belirsizlikler ve umutlar çarpýþmaya devam ediyor.
BIST 6,5 yýl önce dip yapmýþtý, o günden beri yatay veya yükseliþte.
BIST sadece boyuna büyümedi, enine de geniþledi.
Genel ekonomik durum Türkiye'nin pek lehine deðil bence. Örneðin TL deðerliyken EUR'nun diðer paralar karþýsýnda zayýflamasý þirketleri çok zorlayacak. USD karþýsýnda deðerli TL, tüketim malý ithalatýný kolaylaþtýrýrken, gene TL'ye karþý deðer kaybeden EUR yüzünden en büyük ihraç pazarýmýzda zararlar oluþuyor. Talep azalmasý da ihracata etki edebilir ve çift taraflý darbe alabilir üretim. Rusya ve Brezilya gibi ülkelerin paralarý da deðer kaybettikçe bizim para üzerindeki soru iþaretleri artýyor. Bunlarýn hepsi bizden çok daha güçlü ekonomiler ama bizim toplum çok ilginç. Kendini dev aynasýnda görmeye çok meraklý, ABD vatandaþý gibi faiz konuþup enflasyona üzülüyor, 2018 ve 2021 çoktan unutuldu.
Sað olun hocamDaha dramatik bir final olsun isterdim valla ben de üzgünüm :P Aldatma demiþken adýmdan da anlaþýlacaðý gibi Palantir seni 5 sene tutacaðým demiþtim ama öyle olmuyormuþ gerçekten. Þimdi anlýyorum o psikolojiyi. Bir kaç dolar düþtüðünde bile artýk büyük kayýplar yazmaya baþladýðýnda bir noktada psikoloji dayanmýyor. Öyle bir planý varsa birinin gerçekten tek yapabileceði asla hisseye bakmamak.
Vergi konusuna evet biraz gereksiz takýldým sanýrým, daha önce tecrübem olmadýðý için. Biraz zaman kalsýn istedim. O iþi öðreneyim daha mantýklý kararlar vereceðimi düþünüyorum.
Hocam yine bu vergiyle alakalý, planým gereði faize geçtim þimdi ama dediðiniz gibi büyük resme bakmýyor olabilirim faizle onu ödeyeyim önce derkenÇok güzel demiþsiniz faiz konuþup enflasyona üzülüyoruz. Unutkanlýk deðil tam olarak belki çaresizlik. Sonuçta paramýz çoðalsýn diye uðraþýyoruz biz de elin ABDlisi gibi ama koþullar çok baþka.
Faizler yüksek þu anda ancak ülkenin öncelikleri çok net deðil. Ekonomi akademisyenleri sýký para politikasýný destekliyor, para politikasý araçlarýna odaklanmýþ durumdalar. Ülkenin þirketleri sandýklarý kadar saðlam sermaye yapýsýna sahip olmayabilir veya dýþ koþullar öngörülenden farklý gerçekleþebilir. Öncelik enflasyon derken borçluluk oraný yüksek bir ülkenin ekonomisini, alacaklýlarý korkutacak kadar soðutabiliriz. Býrakýn yabancýlarý yerli sermaye sahiplerinin eðilimleri bile olumsuzlaþabilir. Bence en önemli problemimiz dýþ kaynak bulamamýþ olmamýz. Ekonomi yönetimi 1,5 yýl önce iþe koyuldu ve bu konuda çok spekülasyon yapýldýðý halde gelen giden olmadý. Sürdürülen programýn ekonomiyi yavaþlatmasý için katlanýlan yükleri bütçe dengesinde görebiliriz. Þimdi bunu tersine çevirmek için gerekli gücün kaynaðý ne olacak?
turizm%50 devalüasyon, damping, gelsin paralar :P
Yer Ýmleri