Sayfa 343/448 İlkİlk ... 243293333341342343344345353393443 ... SonSon
Arama sonucu : 3580 madde; 2,737 - 2,744 arası.

Konu: EREGL - Ereğli Demir Çelik

1. Makro ve Temel Analiz Ne kadar Etkili?

Geçtiğimiz günlerde dini bütün bir kardeşimiz borsanın durumu hakkında fikrimi sordu. Pek ilgimi çekmediğini, bu faiz getirileriyle acele yatırım kararı alma zorunluluğu duymadığımı söyledim. Arkadaş faizle işinin olmadığını çok net biçimde ortaya koyma ihtiyacı hissetti doğal olarak. Ben de şirket performanslarının, bazı fiyatları destekleyecek kadar iyi gitmediğini hatırlatmaya çalışırken kendinden emin biçimde, borsanın sadece spekülasyonla hareket eden, bilanço gibi konuların hiç bir öneminin olmadığı, kişilerin keyfine göre ödüllerin verildiği bir mecra olduğuna hükmetti ve maniplatif organizasyonların içinde olmaktan keyif aldığı belliydi.

Borsanın sadece spekülatif güçlerin kontrolünde olduğu düşüncesi doğru değil. Daha iddialı bir tespitte bulunacağım; özellikle gelişmekte olan ülkelerin borsalarında, 80'li ve 90'lı yıllarda görülen aşırı şişme ve patlamalara artık pek rastlamayacağız. Çok kötü yönetilen ve demokrasiden sapmış ülkeler hariç elbette...

1-En büyük 500 varlık yönetimi şirketinin portföyünde 75 trilyon$'ı aşan varlık olduğu göz önüne alınırsa, bunun sadece %3'ünü ürkütüp hareket ettirecek bir gelişmede, teorik olarak 2 trilyon$ gibi bir meblağ yüksek riskli araçlardan kaçmak isteyecektir.
    2-Finans araçları arasında çözülmesi güç, karmaşık bağlar ve geçişkenlikler söz konusudur bu da piyasa paniklerinin nerelere sıçrayabileceğini belirsizleştirir.
    3-Geçmişte finansal krizler sıralı biçimde; Meksika, Brezilya, Asya, Rusya, Arjantin krizleri olarak meydana gelmişti. Şimdi piyasalar küreselleşti ve birlikte hareket söz konusu (zayıf halka dediğimiz istisnalar hariç). Böyle bir ortamda fon yöneticilerinin erken fark etme veya trilyonlarca doları aynı anda satıp kaçma olanakları pek yok. Zaten ABD'nin borca batmış ve aşırı açık veren federal bütçesi de bir süre sonra "güvenli liman" rolünü sorgulatacaktır.

Hızlı giriş ve çıkışlar artık zor olduğuna göre, geçmişte marjinal bir yatırım aracı olan borsa daha sağlam temellere oturmuş ve tahmin edilebilir bir mecraya dönüşmelidir. Yabancıların toplu giriş ve kaçışların olduğu dönemlerin aksine kurumlar, uzun vadeli yatırımlar tercih etmelidir. Bu zorunluluk borsada değerleme ve ekonomide makro bakış kavramlarını önemli hale getiriyor. Doğru değerlemeyle yapılmış yatırımlar kötü olasılıklara hazırlıklıdır, global fonlar da bu tür fırsatları kollayacaklardır. Bazı ülkeler için büyüme hikayelerini, yüksek fiyatlara rağmen alacaklar bazılarında ise daha fazla iskonto talep edecekler. Şirket değerlemelerinde oluşan çelişkiler ve zamanlama farkları ise küçük yatırımcılar için hızlı kazanç olanakları sunmaya devam edecek.

#EREGL Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından açılan dava, uzun yargı süreçlerinden sonra Yargıtay tarafından onanarak kesin hükme bağlanmıştır.YTD

Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından Şirketimiz aleyhine 17.04.2013 tarihinde Kdz. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 2013/253 sayılı dosya ile fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak 17.800.-TL değerinde satış sözleşmesinden kaynaklanan zararın karşılanması talepli alacak davası açılmıştır. Şirketimize tebliğ edilen ıslah dilekçesi ile davacının dosyaya sunulan bilirkişi raporu doğrultusunda dava değerinin 10.837.801,69.-TL'ye yükseltilmesini mahkemeden talep ettiği öğrenilmiştir. Söz konusu bilirkişi raporuna ve ıslah dilekçesine Şirketimiz tarafından yasal süresinde itiraz edilmiştir. Gelen ikinci bilirkişi raporuna da yine şirketimiz tarafından itiraz edilmiş olup, gerçekleşen son celsede Mahkeme şirketimiz aleyhine açılan bu davanın reddine karar vermiştir. 25.06.2014 günü Şirketimize tebliğ edilen Yargıtay ilamında, davanın esas bakımından incelenmesi gerektiği belirtilerek hüküm usul bakımından bozulmuştur. Şirketimizce bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna başvurulmuştur. Karar düzeltme talebinin reddedildiği 28.01.2015 günü tebliğ edilmiştir. Kdz. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 09 Eylül 2015 tarihli duruşmada davayı reddetmiştir (2015/16 E.). Yargıtay 19. Hukuk Dairesi tarafından, Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş.'nin temyiz itirazları reddedilerek, Şirketimiz lehine vekalet ücreti yönünden kararın bozulmasına karar verilmiştir. Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından, Yargıtay 19. Hukuk Dairesi kararına karşı karar düzeltme yoluna başvurulmuştur. Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş.'nin karar düzeltme talebi, Yargıtay 19. Hukuk Dairesi'nin 18.04.2017 tarihli kararı ile reddedilmiştir. Söz konusu karar, 5 Haziran 2017 günü Şirketimize tebliğ edilmiştir. Dosya Kdz. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde 2017/110 Esasa kaydedilmiştir. Kdz. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi İİK 194. maddesi gereğince davanın durdurulmasına karar vermiştir. 20.03.2024 günü yapılan duruşmada Kdz. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından davanın reddine karar verilmiştir. Davacının Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi'ne istinaf başvurusunda bulunduğu 17.05.2024 günü Şirketimize tebliğ edilmiştir. Şirketimize 27.12.2024 tarihinde tebliğ edilen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 26.11.2024 tarihli, 2024/3794 E., 2024/8308 K sayılı ilamı ile davacının temyiz itirazlarının reddine ve usul ve kanuna uygun olan mahkeme kararının onanmasına karar verilmiştir. Yargıtay'ın onama kararı uyarınca davanın kesin hükme bağlandığı 20.01.2025 tarihinde öğrenilmiştir.

4. Bankalar ve finans kurumlarının sanayi hisselerine göre daha avantajlı olduğunu çok sık duyar oldum. Şimdilik, karlılık performansı bakımından doğru olabilir ancak unutulmaması gereken hususlar var. Sektör ve Yunanistan örneği ışığında kısaca değinelim.

Küresel çapta bankacılık sektörü 2008-2009 kriz dönemi sonrasında, Obama başkan olduktan sonra, ABD kaynaklı politikalarla kapitalist anlayışın dışına itilmiştir. Devlet baskısıyla birleşmeye veya satışa zorlananlar, iç işlerine müdahaleler, ağır şartları olan kurtarmalarla bir kaç güçlü bankanın tekeline bırakılan sektör vs. Türkiye'de ise, 2001 krizi sırasında 20 civarı banka iflas edip takip eden yıllarda yani 2009 öncesinde, sektörde geniş bir el değiştirme veya blok hisse satışlarıyla taşlar yeniden yerine oturtulduğundan, 2009 sonrasında sadece kamunun sıkı denetimleri şeklinde bir baskı görülmüştü. Türk bankacılık sektörünün sermaye bakımından güçlü olduğu söylemi hep vardır ama söz konusu banka hisseleri olduğunda bu söylemin detayına iyi bakmak lazım. Tedbirli olmak adına sermaye yeterlilik oranını yükselttiğinizde otomatikman öz sermaye karlılığını düşürmüş olursunuz. Verimsizlik ve devletin sıkı regülasyonları birleşince de banka hisseleri beklenen performansı veremez.

Bir başka önemli konu politikacıların önceliği. Sanayi hisselerinin parlak performans gösterdiği dönemde bankacılık sektörü eski günlerine dönemedi ama tersi doğru olacak diye bir kaide yok. Sanayi şirketlerinin yatırımları ve bunu sağlayan faiz oranları politikacıların önceliği. Bankalar üzerindeki politik baskıların artması her zaman mümkün. Yavaşlayan ve bozulan bir ekonomide bankaların da etkilenmesi yüksek olasılıktır.

Son olarak en kötü durum senaryosuna gelelim. Borsacı olarak aklımızda hep bulunan kriz senaryolarında, bankaların hem kayıpları hem de ilerleyen yıllarda bu kayıpları telafi etmesi bakımından büyük belirsizlikler söz konusu olduğunu unutmayalım. Gerek banka sermayesi gerekse hisse performansı bakımından en kötü durum senaryosuna örnek olarak Yunanistan krizi verilebilir. 2010-2012 kriz dönemini zar zor atlatsa da, 2014-2016'da tam bir bankacılık çöküşüne dönüşen yunanistan krizi sırasında ve sonrasında hisse performansları incelenebilir. (Yunanistan'ın Avro bölgesinde, kendi para birimi olmadığından sırtını dayayabileceği bir devalüasyon seçeneği olmasa da, troykanın dayattığı tasarruf ve küçülme tedbirleri benzer görevi görmüştür)

EREGL günlük, BofA düşüşte biriktirdiği açıklardan 19 milyon lotu bugün kapattı, devamının geleceğini düşünüyorum,

6. Dünya Varlık Yönetim'in halka arzı iptal olmuş. 3'er 5'er dağıtım yöntemiyle bile alıcı bulunamıyorsa ???
    Finansman sıkıntısı nedeniyle halka arzlar fon yaratma seçeneği olarak görülmeye devam ediliyor ancak para piyasalarında en önemli faktör güvendir. Eskiden hisse satışları blok şeklinde olur, küçük yatırımcıya pay kalmazdı, izlenen politikaları görüyoruz, borsaya güvenip birikimlerini ülkenin en büyük kuruluşlarına yatıran, hatta beklentilerini de 2-3 yıl gibi uzun vadeye yayan insanlara düşüncelerini sorun bakalım ne diyecekler? Öte yandan parasını her ay farklı bir bankanın mevduat veya KKM hesabında değerlendirenler risksiz biçimde paralarını katlamayı başarıyorlar.

Ülkenin ekonomisini genişletip büyütemeden borsaya kote şirketleri artırırsanız ne olacağını artık herkes biliyor.

bir süre 24,30 / 21,10 lara aralığında güç toplarsa daha iyi olur gibi

DÖVÜNMEYİN.NEYE LAYIKSANIZ O ŞEKİLDE YÖNETİLİRSİNİZ

8.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Dünya Varlık Yönetim'in halka arzı iptal olmuş. 3'er 5'er dağıtım yöntemiyle bile alıcı bulunamıyorsa ???
    Finansman sıkıntısı nedeniyle halka arzlar fon yaratma seçeneği olarak görülmeye devam ediliyor ancak para piyasalarında en önemli faktör güvendir. Eskiden hisse satışları blok şeklinde olur, küçük yatırımcıya pay kalmazdı, izlenen politikaları görüyoruz, borsaya güvenip birikimlerini ülkenin en büyük kuruluşlarına yatıran, hatta beklentilerini de 2-3 yıl gibi uzun vadeye yayan insanlara düşüncelerini sorun bakalım ne diyecekler? Öte yandan parasını her ay farklı bir bankanın mevduat veya KKM hesabında değerlendirenler risksiz biçimde paralarını katlamayı başarıyorlar.

Ülkenin ekonomisini genişletip büyütemeden borsaya kote şirketleri artırırsanız ne olacağını artık herkes biliyor.
    2028'de de Reis'i seçelim hele, Türkiye yüzyılı başka bir aşamaya geçecek(!)

Borsadaki paramı unuttum daha mutluyum, bu ülkede şunu anladım, anı yaşa, iyi yaşayabiliyorsan ne ala... Şükret otur aşağıya...

Anı yaşa çünkü sadece başına gelebilecek bir depreme, bir yangına, bir kazaya, bir şeye kadar vaktin var..

Sayfa 343/448 İlkİlk ... 243293333341342343344345353393443 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •