Sayfa 359/359 İlkİlk ... 259309349357358359
Arama sonucu : 2871 madde; 2,865 - 2,871 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. 22 Şubatta almış olduğum karardan sonra yaklaşık 2 aya yakın bir süre geçti, sözde ABD borsalarına girecektik. 19 Şubattan sonra NASDAQ Composite, S&P 500, Russel 2000 endeksleri aşağı yönlü bir hareketin içerisine girdi ve endekslerdeki bu aşağı yönlü hareket kısa bir zamanda genele yayılarak hem NASDAQ hem de NYSE'ye kote şirketlerin nerdeyse tamamını etkileyerek totalde teknik olarak ayı piyasasına girildi. Trump'ın bence sonuçları çok iyi hesaplanmamış sert gümrük vergileri ve karşı tepkilerden oluşan haber başlıklarından kaynaklanan bir ileri bir geri hareketler ile sert volatilite dönemine girilen orada da net bir belirsizlik hakim. Efsane trader'ların deyimiyle easy dollar dönemi bitti, hard dollar dönemi başladı. Tarifeleri 90 gün ertelemesinden sonra piyasalarda yukarı yönlü sert bir düzeltme olsa da, kişisel olarak aşağı yönlü genel trendin bozulduğuna çok da ikna olmadım açıkçası. Bu nedenle de riske girmeyip dolar nakitte takılıyoruz. Short da yapmayınca para ne uzuyor, ne kısalıyor. Bir ara altına girelim diye düşündük, ona da çok çıktı düzeltme yapar diye girmeyip ordan da fırsat tepmiş olduk. Artık yavaş yavaş en iyi olduğumuz yere yani kendi çöplüğümüze mi dönelim diye düşünmeden de edemiyorum. Bakalım bir süre daha nakit pozisyonumuzu devam ettirelim, piyasalar bir sakinleşsin (artık ne zaman olacaksa), bir otursun o zaman belki tekrar swing trading ya da position trading ile riskimizi alırız. Kafa olarak tatildeyim. Bol bol aile ve film izleme zamanı.

Herkese hayırlı kazançlar.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,104
     Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    22 Şubatta almış olduğum karardan sonra yaklaşık 2 aya yakın bir süre geçti, sözde ABD borsalarına girecektik. 19 Şubattan sonra NASDAQ Composite, S&P 500, Russel 2000 endeksleri aşağı yönlü bir hareketin içerisine girdi ve endekslerdeki bu aşağı yönlü hareket kısa bir zamanda genele yayılarak hem NASDAQ hem de NYSE'ye kote şirketlerin nerdeyse tamamını etkileyerek totalde teknik olarak ayı piyasasına girildi. Trump'ın bence sonuçları çok iyi hesaplanmamış sert gümrük vergileri ve karşı tepkilerden oluşan haber başlıklarından kaynaklanan bir ileri bir geri hareketler ile sert volatilite dönemine girilen orada da net bir belirsizlik hakim. Efsane trader'ların deyimiyle easy dollar dönemi bitti, hard dollar dönemi başladı. Tarifeleri 90 gün ertelemesinden sonra piyasalarda yukarı yönlü sert bir düzeltme olsa da, kişisel olarak aşağı yönlü genel trendin bozulduğuna çok da ikna olmadım açıkçası. Bu nedenle de riske girmeyip dolar nakitte takılıyoruz. Short da yapmayınca para ne uzuyor, ne kısalıyor. Bir ara altına girelim diye düşündük, ona da çok çıktı düzeltme yapar diye girmeyip ordan da fırsat tepmiş olduk. Artık yavaş yavaş en iyi olduğumuz yere yani kendi çöplüğümüze mi dönelim diye düşünmeden de edemiyorum. Bakalım bir süre daha nakit pozisyonumuzu devam ettirelim, piyasalar bir sakinleşsin (artık ne zaman olacaksa), bir otursun o zaman belki tekrar swing trading ya da position trading ile riskimizi alırız. Kafa olarak tatildeyim. Bol bol aile ve film izleme zamanı.

Herkese hayırlı kazançlar.
    Bir dakika bile durmayın bence... Bu hükümet er geç faizleri sert indirecek...
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

3.  Alıntı Originally Posted by human01 Yazıyı Oku
    Bir dakika bile durmayın bence... Bu hükümet er geç faizleri sert indirecek...
    'durmayın' derken net olarak ne demek istediğinizi tam anlayamadım. Pozisyon mu alayım? Onu mu kastediyorsunuz?
    Clausewitz

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,104
     Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    'durmayın' derken net olarak ne demek istediğinizi tam anlayamadım. Pozisyon mu alayım? Onu mu kastediyorsunuz?
    Bilanço ve temel rasyoları ucuz olan hiseleri alabilirsin anlamında yazdım..
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

5.  Alıntı Originally Posted by human01 Yazıyı Oku
    Bilanço ve temel rasyoları ucuz olan hiseleri alabilirsin anlamında yazdım..
    Teknik olarak 'kendimce' dönüş emareleri gördüğümde bir kaç büyük ve likit hissede pozisyon almayı düşünüyorum. Teşekkürler.
    Clausewitz

6. BIST TUM anlık değeri 11176.XX civarlarında.

Yeşil çizgi 250 iş günü (1 yıl) öncesine denk gelen BIST TÜM kapanış değeri olan 11309.96 değerine tekabül ediyor. Sarı kesik çizgili hat 250 günlük lineer regresyon çizgisi. Onun tekabül ettiği yer de 11139.67 değeri. Kırmızı kesik çizgiler ana eksenden aşağı ve yukarı 2 standart sapma değerlerini gösteriyor. Mor çizgi ise 1 yıllık (250 günlük) basit hareketli ortalama değeri ve an itibariyle 11423.54 seviyesinde.. 1 yıllık lineer regrasyon hattı hafif aşağı eğilimli bir yatay harekete işaret ediyor. 250 günlük hareketli ortalama da yükseliş tredini bitirip yataylaşma evresinde (tabi o geriden takip ettiği için son değerini baz almalı).. Fiyat bu 3 çizgi etrafında salınım yapıyor biraz aşağı biraz yukarı.

Geçen sene bu vakitler borsa genelinde uzunca bir süre yatay hareket beklediğimi, çıkış gösterecek şirketlerin ancak kendine has, istisnai bazı hikayeleri olabileceğini düşündüğümü belirtmiştim. 1 yıl sonra geldiğimiz noktada beklentilerimden çok da sapma olmadığını, standart bir aşağı yukarı salınım oluştuğunu ve sonuçta da fiyatın yatay bir çizgi etrafında kümelendiğini ve dengelendiğini görüyorum.

Önümüzdeki bir yılda da beklentim bundan çok da farklı değil. Görece bazı kötü/çok kötü haberlerle aşağı, bazı iyi/çok iyi haberlerle yukarı salınımlar olsa da borsa genelinin yatay bir alanda devam etmesini bekliyorum. Bu nedenle ya çok istisnai özel hikayeleri olan hisseleri keşfetmek üzere ekstra çalışma yapılması ya da bu salınımlardan istifade edebilecek bir trading sistemi kurulmması gerektiğini düşünüyorum.

Bence bu görüşlerime tek istisna olacak şey dünya gidişatında büyük bir kırılım oluşması (Trump'ın çok korumacı bir sistemde devam kararı alıp küresel sistemi tehdit etmesi ve bunun artçı etkileri ya da dünya dengelerini bozabilecek büyük bir savaş durumu).

Kişisel düşüncelerimdir, kendimden başkasına bir yatırım ya da yön tavsiyesi içermez.
    Son düzenleme : deva-i dert; 22-04-2025 saat: 11:36.
    Clausewitz

7. BIST TUM endeksinin 1 yıllık nominal getirisi % 3,46 civarında.. Enflasyon etkisini dahil edersek reel getirisi - % 25,52 civarında. Yani al-tut stratejisi ile varlıklar endeks ortalamalarını baz alırsak % 26'ya yakın bir değer kaybına uğramış. Covid sonrası borsaya yeni giren yatırımcıların ilk yıllarında gördüğü 'ne alırsan, ne tutarsan kazanırsın' mantığının sürekliliği olmadığını ispat eden bir durum. Bu yabancı borsalarda da farklı değil. Hatta endeksi taşıyan mega hisseleri hariç tutarsak borsaların genelinde büyük bir kayıp olduğu gerçeği gözümüzün önünde duruyor. Bu nedenle, bu durum, uzun vade stratejilerinin pek işe yaramadığının ve dönemsellikten ve döngüsellikten yararlanmayanların borsadan uzun vadede iyi kazançlar sağlayabileceği tezinin pek de doğru olmadığının ispatı aslında. Sıklıkla pazarlanan 'düştükçe al' mantığının da bir çok kişide ciddi hasarlar bıraktığı da bu denklemin bir parçası. Bu durum aslında bize bir giriş-çıkış planı olmayanların, her defasında doğru ata oynamanın da imkansıza yakın düşük bir ihtimal olduğunu göz önünde tutarsak, bu işten pek kârlı çıkamayacağını gösteriyor.

Ders çıkarabilenler belki gelecek adına 'zararın neresinden dönersek kârdır' düsturu ile borsada nasıl para kazanılabileceği konusunda bir kaç adım öne çıkacaktır.
    Clausewitz

Sayfa 359/359 İlkİlk ... 259309349357358359

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •