Sayfa 726/727 İlkİlk ... 226626676716724725726727 SonSon
Arama sonucu : 5813 madde; 5,801 - 5,808 arası.

Konu: BJKAS Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.

1. Yönetimin hisseye yön verecek durumu yok. Sermaye 4.35 milyar TL artık, halka açıklık oranı da %29.9. Tedavülde 1 milyar 300 milyon hisse var. Alım satıma müsait olan lot sayısına 1 milyar diyebiliriz. Sonuç itibariyle piyasada 2 milyar TL lik mal var. Yaklaşık 50 milyon dolar eder. Speklerin pozisyon açması için uygun bir mal büyüklüğü oluyor. Bu meblağın toplanması hiç de zor değil.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Takip edilmesi gereken diğer mevzu kayıtlı sermaye tavanıdır. Bu tavan şu anda 6 milyar TL. Yakın vadede yeni bedelli yapmazlar ama eğer bu tavan artırılırsa yeni bedelli muhtemelen yolda demektir.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Son bedellide 1.636 milyar yeni hisse iptal oldu. Yani bedelliden 3.3 milyar TL kadar eksik para geldi. Hedef 9.6 milyar TL idi ama 9.6-3.3= 6.3 milyar TL gerçekleşti. Hedefin 3 te 1 altında olmasına rağmen hiç de fena bir meblağ değil bu, oldukça yüksek. GSRAY bedellisi %98 başarılı olmuştu ama 4.32 milyar TL para elde ettiler. FENER bedellisi %99 başarılı olmuştu ama sadece 906 milyon TL gibi çok cüzi bir para geldi. BJKAS bedellisi %30 başarılı olmasına rağmen 6.3 milyar TL gibi çok yüksek para geldi. Geçen sonbahardaki bir önceki BJKAS bedellisinde sermaye 240 milyondan 1.2 milyar TL ye çıkmış ve 960 milyon TL para gelmişti. Son 9 ayda ard arda yapılan her biri %400 lük 2 bedelliden kasaya toplam 7 milyar 250 milyon TL para girdi. Açık ara ile bu alanda şampiyon BJKAS oldu.

4. Şimdi bu parayla özsermayedeki 3 milyar TL lik delik kapanır ve defter değeri ciddi şekilde eksiden ciddi şekilde artıya döner. Bankalara olan borçlar da kapanır. Geriye transfer için de para kalır. Yakın ve orta vadede finansman sorunu çözüldü A.Ş. için.

5. Halka açık A.Ş. için durum böyle. Öte yandan bedelli öncesi %51, bedelli ertesinde ise %70 oranında ana ortak olan dernek statüsündeki kulüp için ayni şeyi söyleyemiyoruz. Ana ortak olan Kulüp resmen borç batağında. 2024 sonu itibariyle toplam net borç yaklaşık 15 milyar TL idi. Son bedellide kulübün kasasından 4.8 milyar TL çıktı daha doğrusu bu kadar daha borçlandılar. Kulübün toplam borcu 20 milyar TL ye yaklaşmış durumda artık. Bu borcun kapanması imkansıza yakın eğer radikal adımlar atılmazsa, örneğin tüm amatör branşların kapatılıp sadece futbola odaklanmak gibi. Amatör branşların maddi hiç bir getirisi yoktur, onlar sadece para yer durur, böylece hep zarar yazarlar, borçlar da katlanır.

6. Radikal adımların aslında dernek statüsündeki kulüplerin hepsinde atılması gerekiyor ama bunu yapacak irade maalesef yok. Ne zaman tam anlamıyla duvara toslarlar ve başka alternatifleri kalmaz, işte o zaman radikal adımlar el mahkum atılır. Ama o zaman da iş işten geçmiş olur çünkü gırtlağa kadar borca batmış olacakları için ya devlet müdahale edip bunları kurtaracak ki halkın parasını çarçur etmek ve sorumsuz kulüpleri ödüllendirmekten farksızdır bu, veya da tasfiye olacaklar.

7. üstat boşuna hesap yapıyorsun ya spor hisseleri böyle yukarı gitmez. bedelli falan hikaye bunlar. bu hisselerin kültüründe sportif başarı vardır. transfer de bombalar açıklamak vardır. yönetimin forslu insanlardan olması vardır. teknik direktörün sükse yapmış bir adam olması vardır. beklenmeyen sürpriz sportif başarılar vardır. burası bir sanayi şirketi veya banka değil ki öyle finansal yapısı kuvvetli diye hisse prim yapsın. bence boşuna yoruyorsun kendini. hissenin değeri ancak ve ancak marka değerinin yükselmesi ile olur. bunun içinde en temel kriter sportif başarıdır. ha şimdi diyeceksin ki transfer için para lazım değil mi ? mali yapı güçlü değilse nasıl transfer yapacaklar ? işte bu ülkede bu işler böyle işlemiyor. bir hoku pokusla isterlerse ossimeni bile beşiktaşa getirebilirler. bunları örneklerini çok gördü bu ülke. yatırım tavsiyesi değildir.

8. Zamanında TTK Md 376 uygulansaydı kulüpler ve a.ş. ler iyice borç batağına girmeden sorun çözülürdü. Batıklık durumu tüm sportifler için çok uzun süredir devam eden bir durum. Kanun açık ve net bir şekilde batıklık durumunda kayyum atanmasını emrederken kanun hükümleri uygulanmadı. Sonra da işler çığırından çıktı.

Sayfa 726/727 İlkİlk ... 226626676716724725726727 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •