Originally Posted by
keko
SPK'nın kripto piyasasında işlem yapma lisansı vereceği şirket sayısı henüz kesinleşmemiştir. Ancak bu konuda bazı önemli gelişmeler ve bilgiler bulunmaktadır:
Başvuru Süreci ve Sayısı:
* Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılan açıklamalara göre, Ağustos 2024 itibarıyla 75 kripto para şirketi faaliyet başvurusunda bulunmuştur.
* Bu listede hem yerli hem de global büyük borsaların yanı sıra bazı bankaların da başvuruları bulunmaktadır.
* Ancak, eksik belge nedeniyle 32 başvurunun işleme alınmadığı belirtilmiştir.
Lisanslama Süreci:
* SPK'nın yayınladığı geçici listede yer almak, şirketlerin henüz yetkilendirildiği anlamına gelmemektedir.
* Şirketlerin, ikincil mevzuat yürürlüğe girdikten sonra yetkilendirme başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
* Kuruluş izni alan şirketlerin, SPK tarafından belirlenen faaliyet ilke ve esaslarına uygun olarak faaliyet izni için ayrıca başvurmaları gerekmektedir. Kısacası, "kuruluş" ve "faaliyet" izni olmak üzere iki aşamalı bir izin süreci öngörülmektedir.
* Faaliyet izni için son başvuru tarihi 8 Kasım 2024 olarak belirlenmişti.
Düzenlemeler ve Şartlar:
* SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıların (KVHS) kuruluş ve faaliyet esaslarını düzenleyen tebliğleri yayımlamıştır.
* Bu tebliğlerde anonim şirket statüsünde olma, nama yazılı paylara sahip olma ve belirli asgari sermaye şartları (platformlar için 150 milyon TL, saklama kuruluşları için 500 milyon TL) gibi koşullar bulunmaktadır.
* KVHS'lerin iç denetim, iç kontrol ve risk yönetim sistemleri kurmaları zorunludur.
* Kuruluş izni alındıktan sonra 6 ay içinde faaliyet izni başvurusu yapılması gerekmektedir.
Önemli Tarihler:
* 30 Haziran 2025: Rezerv Kanıt Raporu ve lisans başvurusu için son tarih olarak belirtilmiştir.
* 30 Eylül 2025: Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Raporu sunulmalıdır.
* 31 Aralık 2025: Saklama sözleşmesi ve sistem entegrasyonu tamamlanmalıdır.
Sonuç:
SPK'nın kaç şirkete lisans vereceği, değerlendirme süreçlerinin tamamlanmasıyla netleşecektir. Ancak, başvuru yapan şirket sayısının ve belirlenen şartların varlığı, bu konuda önemli bir adım atıldığını göstermektedir. SPK'nın amacı, kripto para piyasasında düzenli ve güvenli bir işlem ortamı oluşturmaktır. Bu nedenle, lisans verme sürecinde titizlikle hareket etmesi beklenmektedir.
Yer İmleri