V.S. HARIHARAN:
REDÝNGTON YÖNETÝM KURULU BAÞKANI VE
GRUP ÝCRA KURULU BAÞKANI
S.V. KRISHNAN:
REDÝNGTON FÝNANS ÝÞLERÝ BAÞKANI VE ARENA YÖNETÝM KURULU ÜYESÝ.
Nitin Padmanabhan:
INVESTEC uluslararasý bankacýlýk ve varlýk yönetimi grubunun BT ve Telekom yatýrýmlarýndan sorumlu baþdanýþmaný.
Sarath Reddy:
UNIFI yatýrým fonunun kurucusu ve þirketin Genel Müdürü ve Baþ Yatýrým Sorumlusu olarak görev yapýyor.
Aejas Lakhani:
UNIFI yatýrým fonunda Fon Yöneticisi. Fon yönetimi, hisse senedi araþtýrmasý ve yönetim danýþmanlýðý alanýnda 12+ yýllýk deneyime sahiptir.
Rucha Somaiya:
OLD BRGIDGE yatýrým fonunda hisse senedi araþtýrma departmanýnda analist. BT sektör sorumlusu.
Pratik KOTHARÝ:
UNIQUE Varlýk Yönetim Þirketinde BT sektör analisti, varlýk yönetimi sorumlusu
p. VENKATESH:
Corporate Database þirketinde araþtýrma analisti.
Sahil DOSHI:
Thinqwise Yatýrým Fonu Yöneticisi.
Sarvesh GUPTA:
Maximal Capital Yatýrým Fonu Yöneticisi.
V.S. HARIHARAN:
---Þimdi Arena'ya geliyoruz. Baðlý kuruluþumuz Arena'nýn performansý, yedek akçeler nedeniyle etkilendi. Bunlarýn bir defaya mahsus olduðunu düþünüyoruz, ancak bunlarý yakýndan takip ediyoruz.
---Türkiye'deki piyasa koþullarý nedeniyle, geçen çeyrekte konkordato davalarýnýn sayýsýnda artýþ görüyoruz. Konkordato, mali zorluk yaþayan þirketlere alacaklýlarla olan borçlarýný yeniden yapýlandýrmalarý için mahkemeler tarafýndan verilen geçici bir kolaylýktýr. Müþterilerimizden birkaçý konkordato baþvurusunda bulundu. Karþýlaþtýðýmýz durum beklenmedikti. Biz gerekli önlemleri alýrken, ekibimiz de alacaklarý tahsil etmek için gerekli tüm adýmlarý atýyor.
---Türkiye'de enflasyonda bir düþüþ ve lira faiz oranlarýnda düþüþ beklentisi olsa da, görünüm belirsizliðini koruyor. Ýþtirakimiz Arena, Türkiye'deki faaliyetlerine yönelik yaklaþýmýmýzý yeniden düzenliyor ve iþletme sermayesini sýkýlaþtýrarak, vadesi geçmiþ kredi limitlerini yakýndan yöneterek ve Türk lirasý riskimizi azaltarak iþletmeyi ihtiyatlý bir þekilde yönetmek için proaktif adýmlar atýyor. Arena'nýn 1. çeyrek zorluklarýndan ilerledikçe kurtulacaðýmýzý umuyoruz.
Nitin Padmanabhan:
Yani büyüme açýsýndan çok iyi bir çeyrek geçirdiðinizi düþünüyorum. Sadece marj tarafý hakkýndaki düþüncelerinizi merak ediyorum. Brüt Marjý etkileyen 3 unsurdan bahsettiniz. Nedenini biraz daha detaylý açýklayabilir misiniz? Yani felsefi açýdan bakarsak, gördüðümüz bu büyük anlaþmalar hangi coðrafyalarda? Ýþletme sermayesi ve bu anlaþmalar için tüm bu gerekliliklerden memnun musunuz? Ve marjlarý genel olarak ileriye dönük olarak nasýl düþünmeliyiz? Bunu ileriye dönük olarak nasýl ele almak istediðiniz konusunda farklý bir düþünce süreci olduðunu düþünüyor musunuz?
S.V. KRISHNAN:
---Teþekkürler Nitin. Marjlara bakarsanýz, geçen yýlýn 1. çeyreðinden bu yýlýn 1. çeyreðine kadar yaklaþýk 60 baz puanlýk bir düþüþ var, bu yaklaþýk %5,7'ydi. Þimdi yaklaþýk %5,1. Size bu düþüþün neyle ilgili olduðunu genel olarak özetlersek, yaklaþýk 10 baz puanlýk kýsmý PayNet'in elden çýkarýlmasýyla ilgili, çünkü bu geçen yýlki sonuçlarýmýzýn bir parçasýydý. Ýkinci olarak, Arena'da, Hari'nin de bahsettiði gibi, ekonomi hala devam ediyordu ve sektör stres altýnda. Arena'da PayNet'e ek olarak yaklaþýk 10 baz puanlýk bir düþüþ var. Yaklaþýk 35 ila 40 baz puanlýk bakiye ise esas olarak TSG iþlerinden kaynaklanýyor. Büyük anlaþmalar, yani aslýnda burada devreye giriyor. Bunu daha önce tartýþmýþtýk, brüt marj düþük olabilir veya iþletme sermayesi faydalý olabilir, ancak bunlarýn büyük anlaþmalar olmasý nedeniyle bazý tavizler vermemiz gerekiyor.
Ýkincisi, pazardaki yüksek rekabet nedeniyle marj açýsýndan bir miktar stres yaþanmaktadýr ve ayrýca tedarikçiler TSG alanýnda daha yüksek marj sunabilecek konumda deðildir. Ýþte TSG'de marj düþüþünün gözlemlenmesinin ana nedenleri bunlardýr.
Ancak bunun dýþýnda, yýllýk brüt kâr marjýndaki düþüþ açýsýndan genel olarak bir kýrýlma söz konusu. Ayný þekilde belirtmem gerekirse, PayNet kalýcý bir þey. Ancak Arena'da, geri kazanýlabileceðini düþünüyoruz. Biraz zaman alacak, ancak geri getireceðimizden eminiz. TSG örneðinde de bu, diðer noktanýzla baðlantýlý olarak, büyük anlaþmalarýn tek seferlik olmadýðýný düþünüyoruz.
Bu durum bir süre daha devam edecek ve gelir artýþýmýzý, pazar payýmýzý ve tedarikçi payýmýzý yerinde tutmak için bunu deðerlendirmemiz gerekiyor. Bu nedenle, büyük anlaþmalarda, önemli ölçüde daha yüksek büyük anlaþmalar varsa, bunlarý ayrý ayrý takip etmeye baþlayacaðýz ve ayrýca nasýl paylaþýlabileceðini göreceðiz. Ancak bunun dýþýnda, piyasa baskýsýndan kaynaklanan TSG marjlarýnýn geri kalanýnýn biraz zaman alacaðýný düþünüyoruz.
Nitin, sorduðun bir diðer nokta da, büyük anlaþmalar için yeterli iþletme sermayemiz var mý? Þu anda konuþtuðumuz gibi, var olduðunu düþünüyoruz. Bakýn, Haziran sonu itibarýyla brüt borcumuz öz sermayeye oraný 0,36 kattý. Net borcumuz öz sermayeye oraný ise yaklaþýk 0,23 kat. Peki, bazý büyük anlaþmalarý ele almak için yeterli sermayemiz var mý? Evet. Ama her þey anlaþmalarýn büyüklüðüne baðlý. Anlaþmalarýn büyüklüðünün de artabileceðini düþünüyoruz. Uygun bir zamanda ihtiyaçlar ortaya çýkarsa, geri dönüp kamuoyuyla konuþacaðýz. Ama þu anda oldukça iyiyiz.
Sarath Reddy:
Ayrýca, faiz maliyetleri de var. Aldýðýnýz satýþ gelirinin faizi önemli ölçüde azaltmanýza yardýmcý olacaðýný bekliyorduk, ancak uluslararasý faiz maliyetleriniz epey artmýþ gibi görünüyor. Tekrar söylüyorum, tam bir sürpriz. Anlayamýyorum. Nakit akýþýnýn eksi 1.300 crore INR olmasýyla ilgili bir durum var. Bunu anlamamýza yardýmcý olun. Ayrýca, faktoring kullanmaya devam edip etmediðinizi bize söyleyebilir misiniz? Eðer öyleyse, bu çeyrek için ne kadar?
S.V. KRISHNAN:
Tamam. Tedarikle ilgili ilk noktada, bakýn, Türkiye'de ekonomi gerçekten çok fazla stres yaþýyor. Þirketler tarafýndan konkordato için yapýlan baþvurular artýyor. Konkordato, borç yeniden yapýlandýrmasý gibidir. Bu iflas öncesi bir durum, tamam mý? Þimdi, konkordato baþvurusunda bulunan þirket sayýsýný belirteceðim.
Son 7 yýlda, ortalama 1.500 ila 2.000 þirket arasýnda olmuþtur, son 5 yýlda. Her ay, Ocak 504, Þubat 365, Mart 414, Nisan 444, Mayýs 508, Haziran 541'den baþlayarak. Yani, Türkiye'de her ay yaklaþýk 500 þirketin konkordato baþvurusunda bulunduðunu görebilirsiniz, buna karþýlýk yýlda yaklaþýk 1.500 ila 2.000 þirket. Yani, size sadece ekonominin nasýl hareket ettiðine dair bir bakýþ açýsý sunuyorum ve biz de ekosistemin bir parçasýyýz.
Ýþletmemizde gördüðümüz kadarýyla, mevcut çeyrekte konkordato baþvurusunda bulunan bazý müþteriler var. Tüm bunlar, belki geçen sefer size bir bakýþ açýsý sunabilirdik, ama tüm bunlar yaþanýyor. Þu anda da, bu konuda kendimizi güncel tutuyoruz ve bazý adýmlar atýyoruz. Bu da bizim tarafýmýzdan bazý adýmlar atýlmasýný gerektiriyor. Dolayýsýyla Arena'da yaklaþýk 8 milyon dolarýn üzerinde bir provizyon yaptýk. Bunun tek seferlik olduðunu düþünüyoruz ve þu anda tahsil edilmesi gereken diðer AR'leri yönetebilmeliyiz. Ama bu bir sürpriz mi? Bizim için bile bir sürpriz. Ancak piyasa zorlu olduðu için, dikkatli bir bakýþ açýsýna sahip olmamýz gerekiyor. Bu vakayý tespit etme ve kayýtlara geçirme konusunda proaktif bir yaklaþým sergilediðimizi düþünüyoruz.
Ýkincisi, faiz maliyeti. Bilançoda faiz maliyeti %14 arttý ve bu sadece faiz. Faktoring ve faizi birlikte ele alýrsak, diðer sorunuza gelince, faktoring yapýyor muyuz? Evet. Miktar düþtü, ama biz - yani, hala faktoring yapýyoruz. Genel olarak, geçen yýl faktoring ve faiz birlikte 148 crore INR idi, bu da þu anda mevcut çeyrekte 122 crore INR'ye düþtü.
Peki düþtü mü? Düþtü. %18 düþtü. Peki bu beklediðimiz bir þey miydi? Hayýr, açýkladýðýnýz sebeplerden dolayý daha da düþeceðini düþünüyorduk.Buna ek olarak, sadece Arena'yý ele alýrsak, Arena'nýn geçen yýlki faiz artý faizi 90 crore INR idi,ki bu da 69 crore INR'ye düþtü. Yani Arena'da bile, cari çeyrekte bir önceki yýlýn ayný dönemine göre faktoring ve faiz maliyetlerinde bir düþüþ var. Ancak size þunu söyleyeyim, bunun daha da önemli olmamasýna neden olan birkaç faktör vardý. Bu beklentiydi.
Ýlk nokta, PayNet parasý, ABD dolarý cinsinden geldi. ABD dolarý faiz oranlarý yaklaþýk %10 ile %11, %12 arasýnda deðiþiyor. Bize %10, %11, %12'lik maliyet getiren krediyi ödemek zorunda kaldýk.Ama diðer yandan, iþletme sermayesinde de buna paralel bir artýþ oldu. Bunlarýn nedenini açýklayacaðým. Ancak bu artýþlarýn çoðu Türk Lirasý iþinde gerçekleþti. Ve Türk Lirasý kredileri bize %50'ye mal oluyordu.
Gördüðünüz gibi, PayNet parasý gelirken, faiz maliyetimizdeki düþüþün yalnýzca beþte birini karþýlayabildi. Ancak diðer yandan, daha yüksek maliyetli krediler almak zorunda kaldýk.Bu artýþ neden oldu? Üç faktör vardý. Birincisi, bahsettiðimiz gecikme, yani konkordatoyla ilgili gecikmeler veya genel piyasa gecikmeleri, çünkü piyasadaki genel likidite durumu açýsýndan bir miktar durgunluk var.
Bu nedenle, bir iþletme sermayesi týkanýklýðý yaþandý ve bunun bir kýsmýný hallettik ve bakiyenin geleceðini düþünüyoruz. Biraz zaman alacak ama kesinlikle gelecek. Ýkincisi, PayNet parasý gelene kadar nakit akýþý konusunda bazý zorluklar yaþadýk. Ayrýca yeterli banka kredisi vb. alamadýðýmýz için tedarikçi ödemelerimizin bir kýsmýný erteliyorduk.
Bu baský, PayNet iþleminin tamamlanmasýný bekliyorduk, bu yüzden ödeme yapýldý. Üçüncüsü, artýk iþimizi büyütmek için bize bir alan saðladýðýný düþündük çünkü lütfen anlayýn, bu sektörde kenarda kalýrsak, satýcýlar bizi dýþarý itecektir. Ayrýca pazar payý oyununu da oynamamýz gerekiyor.
Hiçbir temel ilkeden ödün vermeyeceðiz, ancak bu dengeli bir þekilde ele almamýz gereken bir konu. Dolayýsýyla envanter nedeniyle bir miktar birikim de oldu. Tüm bunlar, ek iþletme sermayesine, ek borca ve ayrýca ek faiz maliyetine yol açtý. Yýllýk bazda faizin düþtüðünü söylemiþtim, ancak iþletme sermayemizi artýrmasaydýk daha da hýzlý düþebilirdi, ancak þu anki durumumuz bu.
Sarath Reddy:
Tamam. Türkiye'de faaliyet gösteriyorsanýz, pazar payýný korumak için ciddi bir oyuncu olmanýz gerektiði konusunda bize anlattýklarýnýza bakýlýrsa, bu önemli. Ancak riskler, maliyetler, faktoring maliyetleri, faiz maliyetleri ve bitmek bilmeyen karþýlýk maliyetleri göz önüne alýndýðýnda, bunun üzerinden birkaç çeyrek mi geçti? Türkiye'de olmanýz gerekip gerekmediðini ne zaman deðerlendireceksiniz? Ýyi iþ çýkardýðýnýz birçok pazar var. Sizi ödüllendirmeyen bir pazarda kafanýzý kýrmaya devam ederek neden tüm iyi çalýþmalarý mahvediyorsunuz?
V.S. HARIHARAN:
Haklý bir soru….Bir pazara girmek zorlu ama çok kolay deðil, ancak pazarlardan kolayca çýkabiliriz.Bu nedenle, þu anda Türkiye'deki stratejimizi yeniden düzenliyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içinde, Türkiye'de iþ yapmanýn ve devam etmenin en iyi yolunun ne olduðunu göreceðiz. Bu yapýlýyor. Hem baðlý ortaklýðýmýzla hem de Yönetim Kurulu'yla bir strateji görüþmesi yapýlýyor.Bu konuda ilerledikçe sizi bilgilendireceðiz, ancak bu haklý bir soru.
Sarath Reddy:
Hissedarlar olarak, belki de daha az tarafsýz olduðumuzu anlamalýsýnýz, çünkü þirket ile diðerleri arasýnda bir mesafe var. Ancak piyasada tekrarlayan sorunlar yaþýyorsanýz ve aslýnda maruziyetinizi artýrýyorsanýz, baðlý þirketinizin satýþýndan elde ettiðiniz iyi parayý artan iþlere yatýrýyorsanýz, bu çok ama çok sinir bozucu, efendim. Ve yönetime bunun bir hissedar tarafýndan söylenmesi hayal kýrýklýðý yaratýyor mu?
V.S. HARIHARAN:
Açýkçasý, bu konuyu sizin kadar anlýyor ve sizin kadar hayal kýrýklýðýna uðruyoruz çünkü tünelin sonundaki ýþýðý görüyorduk ve PayNet'in elden çýkarýlmasýyla iyi bir kâr artýþý bekliyorduk ve bu parayý temizlik sektörüne odaklanmak için kullanacaktýk. Bu, bu yýla girerkenki stratejimiz. Ama ayný zamanda ayný derecede hayal kýrýklýðýna uðruyoruz ve iyi iþ yapmak ve iyi bir yatýrým getirisi elde etmek istediðimizi açýkça belirttiðimizi anlamanýzý istiyoruz. Bu konuda çok netiz.
Sarath Reddy:
Tamam. Anlaþýldý efendim, belli bir noktadan sonra, günlük yaþantýnýz veya uðraþtýðýnýz konular hakkýnda yeterli anlayýþa ve görünürlüðe sahip deðiliz. Yaþadýklarýnýza saygý duyuyoruz.
Ancak Hari'nin açýlýþ konuþmasýnda bahsettiði ödülün ruhuna uygun olarak, hissedar güveninin sadece þirketlere giriþ deðil, çýkýþlarýn da gerçekçi bir þekilde deðerlendirilmesine baðlý olmasý önemlidir.
Ve uzun bir bekleyiþ oldu. Hindistan'da ve Orta Doðu'daki iþletmelerinizde inanýlmaz bir ilerleme oldu, Suudi Arabistan ve BAE'de harika bir kâr-zarar ve büyüme performansý var. Ama nedense, hepiniz yapýlmasý gereken bir þeyi çözmek için gereksiz yere zaman harcadýnýz. Bu bizim görüþümüz. Katýlabiliriz, katýlmayabiliriz, ama bu bizim görüþümüz ve sanýrým bunu paylaþmamýz gerektiðini düþündük.
V.S. HARIHARAN:
Hayýr, buna katýlmýyorum Sarath. Dolayýsýyla Türkiye'deki uzun vadeli stratejimize bakarken kesinlikle elimizden gelenin en iyisini yapacaðýz. Ayrýca bu konuda objektif ve tarafsýz olmaktan da kaçýnmýyoruz. Ýçiniz rahat olsun.
Aejas Lakhani:
Efendim, bir sorum daha olacak. Efendim, 500 þirketin borç bataðýna saplanýp iflas etmeye devam ettiðinden bahsettiniz. Peki, bir zamanlar 8 milyon dolarlýk provizyonun bir sonraki çeyrekte tekrarlanmayacaðý konusunda sizi rahatlatan ne? Ayrýca, sahip olduðunuz kredi sigortasýndan, bu 8 milyon dolardan ne kadar tahsil etmeyi beklediðinizi söyleyebilir misiniz?
S.V. KRISHNAN:
Tamam. Sigorta teminatýmýz, kredi sigortasý Aejas'tan tahsil etmeyi beklediðimiz net tutardýr. Ýlk sorunuza gelince, ne kadar rahatýz? Þu anda konuþtuðumuz gibi, bu yapmamýz gereken bir deðerlendirme. Deðerlendirmemize göre, bunun yeterince iyi olduðunu düþünüyorum. Ama bildiðiniz gibi, bunlar geliþen durumlar. Bize güvenmeniz gerekiyor ve biz de ekibe güveniyoruz. Ama biz... bunun üzerinde çalýþýyoruz. Size söyleyebileceðim bu. Yani, bu bir þey -- bunu ilk kez görmüyoruz. Bunu çeþitli yerlerde, çeþitli zamanlarda gördük ve her durum farklý. Ama deðerlendirmemize göre, 8 milyonluk bir meblað bu davayý ele almak için yeterli.
Aejas Lakhani:
Ve beyefendi, çeyrek için özel faktöring maliyetini söyleyebilir misiniz?
S.V. KRISHNAN:
Bu rakam geçen yýlýn ilk çeyreðinde 68 crore INR iken, þimdi yaklaþýk 31 crore INR'ye denk geliyor.
Pratik KOTHARÝ:
Peki efendim, Arena'dan eski yönetici, bu yýl veya gelecek yýl için vermek istediðiniz bir tavsiye var mý? Normalleþtirme nasýl görünüyor, brüt kâr marjý, PAT veya baþka bir þey olsun?
S.V. KRISHNAN:
Hedefimizi açýkça ortaya koyduk ve dile getirdik. Ýþletme kârýmýzý %2,3 ile %2,5 arasýnda, net kârýmýzý ise %1,3'ün üzerinde tutmak istiyoruz. Bu, hâlâ odaklandýðýmýz bir konu. Umutluyuz. Bu konuda herhangi bir zorluk görmüyoruz.
Aejas Lakhani:
Krishnan, efendim, bir devam sorusu. Hâlâ %2,3'lük FAVÖK marjýný koruma yeteneðinin ne anlama geldiðini anlamaya çalýþýyorum. Ýlk çeyrek performansýnýn nasýl olduðu göz önüne alýndýðýnda, Türkiye'deki dinamik durum göz önüne alýndýðýnda, kalan 9 ayda %2,3'ten fazlasýný kapatmamýz gerekeceði ve böylece karma rakamýn %2,3'e ulaþacaðý konusunda size güven veren nedir? Peki size bu güveni veren nedir efendim?
S.V. KRISHNAN:
Tamam. Bakýn, Türkiye'deki bu sorun -- bunun tek seferlik olduðunu düþünüyoruz. Bu yüzden tüm bunlarý görmüyoruz, þu anda bir deðerlendirme yapmamýz gerekiyor. Ýkinci olarak, kazanç raporunda, daha uzun bir süre için 1. çeyrek faaliyet kârýmýzýn ve PAT yüzdemizin nasýl olduðunu verdiðimiz bir slayt görmüþ olmalýsýnýz. Çünkü bir kafa karýþýklýðý görüyorum, bu yüzden bazý endiþeler ortaya çýkýyor.
4. çeyrek ile 1. çeyrek arasýnda bir karþýlaþtýrma var veya tam yýl rakamýyla 1. çeyrek arasýnda bir karþýlaþtýrma var, ancak bu mümkün deðil. 1. çeyreðimiz her zaman gelir açýsýndan en düþük çeyrek, kârlýlýk açýsýndan en düþük çeyrek olmuþtur. Bu slaytta, iþletme kârý açýsýndan eðilimi görebilirsiniz. 3 yýllýk COVID dönemini çýkarýyorum çünkü bunlar istisna olarak kabul edilmek istenmez.
Yani, faaliyet kârý ortalamasý, öncesi ve sonrasý yaklaþýk %2,06 ve biz %2,09'dayýz, yani ondan daha iyiyiz. PAT yüzdesi ise %1,16, yani öncesi ve sonrasý, biz yaklaþýk %1,32'deyiz. Peki, Hari'nin dediði gibi daha mý iyiyiz? Kesinlikle, daha iyiyiz.
Belki Arena'daki AR sorunu olmasaydý, çok net bir þekilde ortaya çýkardý. Bak,
Þöyle bak Aejas. AR karþýlýðýmýz bu çeyrekte yaklaþýk %0,39. Normalde yaklaþýk 10 baz puan. 10 baz puan olduðunu varsayalým.
Þu anda 29 baz puanlýk bir kârlýlýktan bahsediyoruz, bu da AR nedeniyle kârlýlýkta yaklaþýk %0,3'lük bir düþüþe denk geliyor.
Bu da PAT seviyesinde yaklaþýk 22-23 baz puan olabilir. 22, 23 baz puanlýk etki, gördüðünüz rakamlarda mevcut. Bu yüzden endiþelenmenize gerek olduðunu düþünmüyorum. Kesinlikle bu iþin içindeyiz, endiþeli deðiliz. Söylediklerimiz konusunda kendimize güveniyoruz.
Sahil DOSHI:
Tamam. Anlaþýldý efendim. Teþekkür ederim. Efendim, soru -- diðer soru büyük anlaþmalarla ilgili. Büyük anlaþmayý ne olarak tanýmladýðýnýzý belirtebilir misiniz? Ve bu çeyrekte bunlar için herhangi bir faktörleme var mý?
S.V. KRISHNAN:
Tamam. Büyük anlaþmanýn tanýmýný yapmak çok zor çünkü iþletmelerin boyutu büyüyor. Bunu çok genel bir çerçevede ele alýyorum. 1,5, 2 yýl önce, 100 crore INR'den fazla olan her þey büyük bir anlaþma sayýlabilirdi. Geçen yýl ise 200 crore INR'den fazla olan bazý anlaþmalar yaptýk. Her bir iþlemden bahsediyorum. Þimdi, gelecek olan iþletmelere bakarsak, bundan birkaç kat daha büyük olan bazý iþletmeler var. Bu yüzden, çok kesin bir miktar belirlemek çok zor. Eðer oldukça önemliyse ve tek bir müþteriye, tek bir satýcýya yönelikse, büyük bir anlaþma olarak adlandýrýlmasý gerektiðini düþünüyoruz.
Sahil DOSHI:
Elbette efendim. Teþekkür ederim. Samimi cevaplarýnýz için minnettarým. Arena ile ilgili son bir sorum var. Þu anki durumu nicel olarak ifade edebilir misiniz veya doðrudan söyleyebilir misiniz? Kârlýlýk ve sermaye enjeksiyonu konusunda bundan sonraki yýl nasýl düþünmeliyiz?
S.V. KRISHNAN:
Sermaye enjeksiyonu yok. Yatýrým yapmadýk -- yani sermaye koymadýk. 2010'daki satýn almamýzdan sonra Arena'ya herhangi bir taahhütte bulunmadýk. Yani, planlanan herhangi bir sermaye yatýrýmý yok. Bununla birlikte, Türkiye^de ekonomi ve endüstri hala stres altýnda. Çalýþanlarýmýzýn nasýl yöneteceklerine güveniyoruz ve bu, ihtiyaç duyulan her yerde katkýda bulunduðumuz bir þey -- yani, katkýda bulunuyoruz. Onlara yardým ediyoruz. Bu yüzden çok dikkatli olacaðýz. Durumun daha iyi olacaðýný düþünüyoruz. Hari'nin de dediði gibi, neler yapabileceðimiz konusunda stratejik olarak da bakýyoruz. Doðru zamanda, düþünce sürecimizi ve planlarýmýzý sizinle paylaþacaðýz. Ama þu anda, mevcut durumda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalýþýyoruz.
Sarvesh GUPTA:
Tamam. Efendim, son olarak, Türkiye'deki faaliyetlerimize gelirsek, ana þirket bilançomuzda Arena için yaptýðýmýz yatýrýmlarýn net defter deðeri nedir?
S.V. KRISHNAN:
Þu anda yaklaþýk 30 milyon dolar civarýnda.
Tam da bu soruyla ilgili olarak, Arena'nýn halka açýk bir þirket olduðunu ve piyasa deðerinin, bugün tam olarak bilmiyorum, 85 milyon ila 90 milyon dolar arasýnda deðiþtiðini söylememin de önemli olduðunu düþünüyorum. Dolayýsýyla, sorunuza gelince, mevcut yatýrýmýmýz yaklaþýk 30 milyon dolar. Ancak bunun piyasa deðerini hesaplamam gerekirse, bu miktarýn %50'si, yani 40 ila 45 milyon dolar arasýnda olabilir. Bu size biraz rahatlýk verebilir.
MODERATÖR:
Zaman kýsýtlamasý nedeniyle bu son soruydu. Þimdi konferansý kapanýþ konuþmalarý için yönetime býrakýyorum. Söz sizde efendim.
V.S. HARIHARAN:
Tüm sorularýnýz için çok teþekkür ederim. Brüt kâr marjýndaki düþüþler ve iþtirakimiz Arena'da yaþadýðýmýz zorluklar nedeniyle birçok soru olduðunu biliyorum. Arena dýþýndaki tüm coðrafyalarda çeyreði yönetme þeklimiz konusunda kendimizi çok güçlü hissediyoruz. Ýkinci çeyrekte ilerledikçe, mobilite, Teknoloji Çözümleri ve Yazýlým Çözümleri iþ kolundaki Net Performans Göstergelerinin (NPI) bizim için iyi bir çeyrek hazýrladýðýný görüyoruz ve bunu 3 ay içinde sizinle paylaþmayý dört gözle bekliyoruz.
Burada yaptýðým ve/veya yapacaðým tüm paylaþýmlar þahsi görüþlerimdir, asla yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilemez.
Yer Ýmleri