chp için mahkemenin verdiği kararı YSK ya götürmüş ysk benim verdiğim karar doğru derse mahkemenin kararı geçersiz mi olur
ChatGPT:
Sorduğun durum aslında Türkiye’de hukuk sistemindeki itiraz ve temyiz süreçleriyle ilgili. Adım adım açıklayayım:
Mahkeme kararı: Bir mahkeme, örneğin CHP ile ilgili bir konuda bir karar vermiş. Bu karar normalde o mahkemenin yetki alanında bağlayıcıdır.
YSK’ya itiraz veya temyiz: Mahkeme kararı, yetkili mercilerce (bu durumda Yüksek Seçim Kurulu) incelenebilir. Yani mahkeme kararına karşı YSK’ya başvurulabilir.
YSK’nın kararı: Eğer YSK mahkeme kararını inceleyip “mahkemenin kararı doğru değil, bizim kararımız geçerli†derse, YSK’nın kararı üstün olur. Türkiye’de seçim ve siyasi parti işlemlerinde YSK kararları genellikle nihai ve bağlayıcıdır.
Mahkeme kararının durumu: YSK, mahkeme kararını geçersiz kılmaz ama YSK’nın kararına göre uygulamada mahkeme kararının etkisi ortadan kalkar. Yani pratikte mahkemenin verdiği karar uygulanmaz.
Özetle: Evet, YSK mahkemenin kararını geçersiz kılmaz ama kendi verdiği karar uygulamada üstün olur ve mahkeme kararına göre işlem yapılamaz.
yapay zekaya sorum ve cevabı
Burada yer alan yatırım bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatırım danıŞmanlığı kapsamında değildir yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiŞisel görüŞlerine dayanmaktadır.
Yer İmleri