Sayfa 441/445 İlkİlk ... 341391431439440441442443 ... SonSon
Arama sonucu : 3555 madde; 3,521 - 3,528 arası.

Konu: Sistem Takibi - III

1. Bu işin sonu yok dediğiniz gibi...

Ama "İş inada bindi" derler ya hani

Benimkisi o hesap hocam...

Geçen 15 yıl içinde borsada kazanmak adına yapmadığım çılgınlık kalmadı...
    “Başarısızlık yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir.” Henry Ford

2. Şimdi örneğimizi bir adım daha ileriye götürüp, ASEL için hisseyi takip sürecinde nasıl davranmamız gerektiğine değinelim...

Hisseleri seçerken kullanılan kurallar başkadır, hisse ile trade ederken başkadır. Eğer hissenin ederinden ve hedefinden eminsek hissenin peşini bırakmamak gerekir...

Hisse 2023 senesinde 20 TL iken, 220 TL olacağını öngörebilen zaten yatırımcı olmuştur, alır bekler. Ne olacağını, nerelere gideceğini bilemeyen, ki kimse bilemez; güvendiği hisse ile trade etmeye devam eder...

En son satmıştık ve ASEL 'in geleceğin hissesi olduğu başka yönlerden biliyoruz. Bu durumda yeniden alım için fırsat kolluyoruz demektir...

Hiçbir şey bilmiyorsak ve tüm olmasını beklediğim hareketler olmadıysa tek yapılacak şey:

- Eski zirvesini geçtiği yerde tekrar oyuna dahil olmak ve belirli kriterlerle stop koyarak yola devam etmektir.

Bizim ASELS ise şanslıyız ki, kriterlerimiz tam olarak sağlıyor:

- Ortalamanın altına düşüyor...

- RSI, 50 seviyesinin altına düşüyor...

Alış için ilk şartımız:

- Ortalamanın (21 günlük) üzerinde olmamız ve RSI 'ın da 50 üzerine tekrar çıkıyor olması. Bu şart trendin hala BOĞA olduğunu gösterir...

Bu şart sağlanıyor ve Turkuaz dikey çizginin olduğu yerde yeniden AL yapıyoruz...

Şimdi yine trende bindik ve gidiyoruz. Dedim ya Elliot bilmemiz lâzım diye; bilirsek yolumuzu aydınlatan fener olur. Düzeltmenin bittiği yeri 2. dalga olarak düşünüyoruz ve dipten kalkıp ilk sattığımız zaman ve sonrasında oluşan zirveye de 1. dalga diyoruz. Bu 1. ve 2. dalgayı kullanarak şimdi bu defa Fibonacci Extension çiziyoruz. Bu bize hedefleri gösterecektir:

- Normal şartlar altında %161.8 görülür...

Biz ne yapıyorduk, zamanı da dikkate alarak işi riske atmadan her hedefte birazını satıyorduk. Öyle de yapacağız. Trader olduğumuzu unutmuyoruz. Yatırımcı olsak %161.8 'i beklerdik elbette...

Öncelikle %100 ve %127.2 hedeflerinde %30 'ar satıyoruz. Geri kalan %40 mal var elimizde. %30 için %161.8 seviyesinin 2-3 kademe altını bekliyoruz. Satışları yazıp öylece bekliyoruz.

Tam isabet... Hepsini gitti. Elimizde sadece %10 kaldı... İşte bu kısım ile istediğiniz macerayı yaşayabilirsiniz. SAT şartlarından birisi gerçekleşene kadar elinizde tutabilirsiniz. Burada fazla bekletmiyor, akşamına biraz aşağılardan günün en düşüğünden satıp çıkıyoruz... Stop şartları çok fazladır. Kişiden kişiye ve psikolojisine göre değişmekle birlikte Mum Analiz bilmenin faydası burada da ortaya çıkacaktır...!!!

Engulfing oluştu. Aslında bu formasyon kırılmadan satılmaz, teyidi beklenir ama bizim için %161.8 'den (çok yakınından) dönüyor olduğumuz için riske girmeye gerek kalmıyor. Çok kısa sürede mükemmel kazandık... 25 'den 38 'e gitmiş olduk...

Bu işleri serin kanlılıkla yapmak öyle kolay değildir. Anlatırken kolay, izlerken kolay ama yaparken imkansıza yakındır. Zaten yapabilen kazanıyor....!!!

Şimdi sattık ve yeniden alım kovalıyoruz. Biz sattıktan sonra bir süre daha yukarı gider gibi yapıyor ama artık bizi ilgilendirmiyor. Çünkü:

- AL şartları oluşmadan tekrar almak, tepeden mal almak demektir...!!!

Tahminimden yorucu oluyor. Daha yavaş ilerleyebilirim. Zaten işin büyük bir kısmını gördük ama detayları da irdelemek gerekecektir...

"Yatırım Tavsiyesi Değildir!"... Eğitim ve Bilgi amaçlı paylaşımlar yapıyorum.

3.  Alıntı Originally Posted by T/A Yazıyı Oku
    Şimdi örneğimizi bir adım daha ileriye götürüp, ASEL için hisseyi takip sürecinde nasıl davranmamız gerektiğine değinelim...

Hisseleri seçerken kullanılan kurallar başkadır, hisse ile trade ederken başkadır. Eğer hissenin ederinden ve hedefinden eminsek hissenin peşini bırakmamak gerekir...

Hisse 2023 senesinde 20 TL iken, 220 TL olacağını öngörebilen zaten yatırımcı olmuştur, alır bekler. Ne olacağını, nerelere gideceğini bilemeyen, ki kimse bilemez; güvendiği hisse ile trade etmeye devam eder...

En son satmıştık ve ASEL 'in geleceğin hissesi olduğu başka yönlerden biliyoruz. Bu durumda yeniden alım için fırsat kolluyoruz demektir...

Hiçbir şey bilmiyorsak ve tüm olmasını beklediğim hareketler olmadıysa tek yapılacak şey:

- Eski zirvesini geçtiği yerde tekrar oyuna dahil olmak ve belirli kriterlerle stop koyarak yola devam etmektir.

Bizim ASELS ise şanslıyız ki, kriterlerimiz tam olarak sağlıyor:

- Ortalamanın altına düşüyor...

- RSI, 50 seviyesinin altına düşüyor...

Alış için ilk şartımız:

- Ortalamanın (21 günlük) üzerinde olmamız ve RSI 'ın da 50 üzerine tekrar çıkıyor olması. Bu şart trendin hala BOĞA olduğunu gösterir...

Bu şart sağlanıyor ve Turkuaz dikey çizginin olduğu yerde yeniden AL yapıyoruz...

Şimdi yine trende bindik ve gidiyoruz. Dedim ya Elliot bilmemiz lâzım diye; bilirsek yolumuzu aydınlatan fener olur. Düzeltmenin bittiği yeri 2. dalga olarak düşünüyoruz ve dipten kalkıp ilk sattığımız zaman ve sonrasında oluşan zirveye de 1. dalga diyoruz. Bu 1. ve 2. dalgayı kullanarak şimdi bu defa Fibonacci Extension çiziyoruz. Bu bize hedefleri gösterecektir:

- Normal şartlar altında %161.8 görülür...

Biz ne yapıyorduk, zamanı da dikkate alarak işi riske atmadan her hedefte birazını satıyorduk. Öyle de yapacağız. Trader olduğumuzu unutmuyoruz. Yatırımcı olsak %161.8 'i beklerdik elbette...

Öncelikle %100 ve %123.8 hedeflerinde %30 'ar satıyoruz. Geri kalan %40 mal var elimizde. %30 için %161.8 seviyesinin 2-3 kademe altını bekliyoruz. Satışları yazıp öylece bekliyoruz.

Tam isabet... Hepsini gitti. Elimizde sadece %10 kaldı... İşte bu kısım ile istediğiniz macerayı yaşayabilirsiniz. SAT şartlarından birisi gerçekleşene kadar elinizde tutabilirsiniz. Burada fazla bekletmiyor, akşamına biraz aşağılardan günün en düşüğünden satıp çıkıyoruz... Stop şartları çok fazladır. Kişiden kişiye ve psikolojisine göre değişmekle birlikte Mum Analiz bilmenin faydası burada da ortaya çıkacaktır...!!!

Engulfing oluştu. Aslında bu formasyon kırılmadan satılmaz, teyidi beklenir ama bizim için %161.8 'den (çok yakınından) dönüyor olduğumuz için riske girmeye gerek kalmıyor. Çok kısa sürede mükemmel kazandık... 25 'den 38 'e gitmiş olduk...

Bu işleri serin kanlılıkla yapmak öyle kolay değildir. Anlatırken kola, izlerken kolay ama yaparken imkansıza yakındır. Zaten yapabilen kazanıyor....!!!

Şimdi sattık ve yeniden alım kovalıyoruz. Biz sattıktan sonra bir süre daha yukarı gider gibi yapıyor ama artık bizi ilgilendirmiyor. Çünkü:

- AL şartları oluşmadan tekrar almak, tepeden mal almak demektir...!!!

Tahminimden yorucu oluyor. Daha yavaş ilerleyebilirim. Zaten işin büyük bir kısmını gördük ama detayları da irdelemek gerekecektir...

Tamam hocam sizin istediğiniz şekilde ilerleyelim...
    “Başarısızlık yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir.” Henry Ford

4. Grafik çeşitlenmeye başladı bile değil mi...?

Alta Hacim eklenmiş, RSI eklenmiş ve üst bölüme de güvendiğimiz bir gösterge eklenmiş...

Birçok araç kullanmaya başladık...

Elliot ve Fibonacci kullandık...

Henüz kullanmadık ama Trend çizgileri ve Destek/Direnç seviyeleri gibi birçok argüman var... Var da var...!!! Olsun önemli değil, hepsini bilmek zorunda değiliz. Sadece 21 günlük ortalama ile bile çok güzel başarı sağlanır.

- Neyi neden kullandığınızı ve nasıl kullanacağınızı bilirseniz tabii ki...???!!!

Bunlar benim için standart oldu artık. Çok da karmaşa olmadan, ihtiyaç hasıl olmadığı sürece sâde bakmaya çalışırım...

Kendim Trade etmesem de bu sayfadan ara sıra farklı bakış açılarını paylaşıyorum...

5.  Alıntı Originally Posted by BJK Coccinella Yazıyı Oku
    Bu işin sonu yok dediğiniz gibi...

Ama "İş inada bindi" derler ya hani

Benimkisi o hesap hocam...

Geçen 15 yıl içinde borsada kazanmak adına yapmadığım çılgınlık kalmadı...
    İşin sonu neden yok...??? Çünkü;

- Her yeni dönem (nesil) kendi özelliklerini gösteriyor. Borsa her 20 yılda bir kendisini yeniler ve sil baştan yapar...!!!

Bunun nedenini yıllarca anlamaya çalıştım ama bulamadım. Tâ ki, benim oğlan büyüyüp de borsaya ilgi duyana kadar...

Yer yeni nesil kendi doğruları ve beklentileri ile borsaya giriyor ve kendi karakteristikleri ile işlem yapıyor....

Bu durumda da işlerin şekli şemâli değişiyor ama piyasanın da değişmez kuralları vardır. Bunlar aynı kalıyor ve bu yeni gelenler bunu bilmiyor. İşte bu her yeni gelen, eskilere kazanç kapısı oluyor. Bir nevi kurban/av diyebiliriz...

Hepsi değil elbette. Bazıları çok zeki ve kurnaz olabiliyorlar. Bazıları da çok korkak oluyorlar. Kazanınca hemen kaçıyorlar. Zaten borsadan kazanmak ve ayakta kalabilmek için biraz da korkak olmak lâzım. Nedenini 2001 ve 2008 krizlerini yaşayanlar iyi bilirler...!!!

Burada yeni soru:

- Başarmak mı istiyorsun...?

- Para kazanmak mı istiyorsun...?

İkisi farklı şey. Başarıp para kazanamamak var, kazanıp (bilmeden kazanmak) başaramamak var...

Amaç para kazanmak ise yapılacak olan şey çok basit:

- AYI dönemlerinin sonunda sağlam hisselerden 3-5 tane ALmak ve BOĞA çılgınlığı sırasında SATmak...

Ne kadar sürede kazandığının, o arada neler olup bittiğinin bir önemi yok. Önemli olan parayı alıp gitmek, gerçekten gitmek ama... Tekrar parayı yeni AYI piyasasının sonu olmadan gelmemek...!!!

Zor değil, kolayca yapılabilir. Dipten alamazsın, tepeden satamazsın ama muazzam kazanırsın. Fakat piyasada başarmış olur musun...? O olmaz işte...!!!

Belki de, sadece başarmak istiyorsundur...???

6.  Alıntı Originally Posted by T/A Yazıyı Oku
    İşin sonu neden yok...??? Çünkü;

- Her yeni dönem (nesil) kendi özelliklerini gösteriyor. Borsa her 20 yılda bir kendisini yeniler ve sil baştan yapar...!!!

Bunun nedenini yıllarca anlamaya çalıştım ama bulamadım. Tâ ki, benim oğlan büyüyüp de borsaya ilgi duyana kadar...

Yer yeni nesil kendi doğruları ve beklentileri ile borsaya giriyor ve kendi karakteristikleri ile işlem yapıyor....

Bu durumda da işlerin şekli şemâli değişiyor ama piyasanın da değişmez kuralları vardır. Bunlar aynı kalıyor ve bu yeni gelenler bunu bilmiyor. İşte bu her yeni gelen, eskilere kazanç kapısı oluyor. Bir nevi kurban/av diyebiliriz...

Hepsi değil elbette. Bazıları çok zeki ve kurnaz olabiliyorlar. Bazıları da çok korkak oluyorlar. Kazanınca hemen kaçıyorlar. Zaten borsadan kazanmak ve ayakta kalabilmek için biraz da korkak olmak lâzım. Nedenini 2001 ve 2008 krizlerini yaşayanlar iyi bilirler...!!!

Burada yeni soru:

- Başarmak mı istiyorsun...?

- Para kazanmak mı istiyorsun...?

İkisi farklı şey. Başarıp para kazanamamak var, kazanıp (bilmeden kazanmak) başaramamak var...

Amaç para kazanmak ise yapılacak olan şey çok basit:

- AYI dönemlerinin sonunda sağlam hisselerden 3-5 tane ALmak ve BOĞA çılgınlığı sırasında SATmak...

Ne kadar sürede kazandığının, o arada neler olup bittiğinin bir önemi yok. Önemli olan parayı alıp gitmek, gerçekten gitmek ama... Tekrar parayı yeni AYI piyasasının sonu olmadan gelmemek...!!!

Zor değil, kolayca yapılabilir. Dipten alamazsın, tepeden satamazsın ama muazzam kazanırsın. Fakat piyasada başarmış olur musun...? O olmaz işte...!!!

Belki de, sadece başarmak istiyorsundur...???
    Sanırım benim önceliğim başarmak hocam...

7.  Alıntı Originally Posted by BJK Coccinella Yazıyı Oku
    iyi akşamlar dostlarım.
    Başarmanın kıstası nedir ?
    Hangi koşullarda gönül rahatlığı ile "başardım" deme hakkına sahip olabiliriz ?

T/A adlı kullanıcıya tekrar itibar puanı vermeden önce biraz diğer kişilere de puan vermelisiniz.
    BJK Coccinella adlı kullanıcıya tekrar itibar puanı vermeden önce biraz diğer kişilere de puan vermelisiniz.
    Yatırım uzmanı değilim .Aracı kurumlarda bolca uzman ve uzman görüşleri var.

8.  Alıntı Originally Posted by BJK Coccinella Yazıyı Oku
    Bir gün, bir şekilde farkındalık başlayacaktır...

O zaman gelene kadar, öğrenmeye ve çalışmaya devam...

Ben 80 'li yıllardan beri borsadayım. Hâlen devam ediyorum ama artık bazı gerçekleri görmeye başladım...

O nedenle de artık borsaya farklı bakıyorum: Göstermek istediklerini değil, gerçekleri görmeye çalışıyorum...

Başarmak için acele etmemek lâzım. Zamanı gelince sana uygun stili bulacaksın. Fakat mekanik sistemlerle bir yere kadar gidersin. Çünkü her sistemin bir handikabı vardır. O dönem denk gelirse, siler süpürür...

Eğer çok iyi kodlarsan; enflasyon üstünde ve AL/YAT taktiğinden daha fazla kazanırsın...

Sayfa 441/445 İlkİlk ... 341391431439440441442443 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •