Originally Posted by
carizma
Cumhuriyetimizin 102. Yılında Teknoloji, Üretim ve Sanayileşme
Cumhuriyetimizin 102. yılı kutlu olsun!
Gazi Mustafa Kemal Atatürkün En hakiki mürşit ilimdir sözü, bugün hâlâ hem ülkemizin hem de üretim ekonomimizin yol göstericisi olmaya devam ediyor.
1923 te ilan edilen Cumhuriyet, yalnızca siyasi bağımsızlık sağlamakla kalmadı; ekonomik kalkınma, yerli üretim ve teknolojiye dayalı sanayi vizyonunun da başlangıcı oldu. Bu vizyonun önemli somut örneklerinden biri, 1934 te kurulan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikasıdır.
Hammaddesi tamamen yerli pamuk olan bu fabrika, Sovyetler Birliği nin desteğiyle inşa edilmiş ve Türkiye-Sovyet dostluğunun ilk önemli sanayi eseri olarak tarihe geçmiştir. Temeli 20 Mayıs 1934 te atılan fabrika, 16 Eylül 1935 te hizmete açılmıştır. İlk yılında 2.500 erkek, 400 kadın işçi ve 155 memur çalışmış, 7.600 ton pamuk işlenmiş, 5.750 ton iplik ve 18.364 metre kumaş üretilmiştir.
Bugün, aynı vizyon Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. (KONTR) gibi modern teknoloji ve üretim şirketlerinde hayat bulmaktadır. 2008 de kurulan KONTR, 37 ülkede faaliyet gösteren, 1.000 den fazla çalışanıyla enerji, endüstri, otomasyon ve dijital dönüşüm alanlarında güçlü bir teknoloji markası hâline gelmiştir.
KONTR, enerjiden uzaya uzanan bir teknoloji ekosistemidir. Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri aracılığıyla faaliyet gösterdiği alanlar şunlardır:
Pomega Enerji Depolama: Türkiye nin ilk lityum iyon batarya fabrikalarından biri
Progresiva Enerji Yatırımları: Yenilenebilir enerji projeleri
Mcfly Robot Teknolojileri: Otomasyon ve robotik sistemler
Üç Yıldız Antimon Madencilik: Stratejik maden yatırımları
Nextopia / Prolectric: Elektrik üretimi
Enwair Enerji Teknolojileri: Batarya kimyası ve hücre geliştirme
Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri: Özel sektör uydu girişimleri
Emek Elektrik: Enerji ekipmanları üretimi
Signum Teknoloji: Eğitim ve tanıtım teknolojileri
Bu yapı, KONTRu sadece bir mühendislik firması olmaktan çıkarıp enerji, depolama, robotik, madencilik ve uzay teknolojilerini kapsayan entegre bir teknoloji grubuna dönüştürmüştür. Özellikle Pomega batarya fabrikası, global enerji dönüşümünde stratejik bir rol üstlenmektedir.
Cumhuriyetimizin 102. yılında, üretim, inovasyon ve ihracat odaklı bu vizyonu görmek gurur verici. Atatürkün Muasır medeniyetler seviyesine çıkmahedefinin, teknoloji ve mühendislikle yeniden hayat bulduğunu görmek umut verici.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.
Cumhuriyetimizin 102. yılı kutlu olsun!
#Cumhuriyet102Yaşında #YerliTeknoloji #SanayiDevrimi #EnerjiDönüşümü #İnovasyon #SürdürülebilirGelecek
Yer İmleri