Akbank 2025,9 aylık bilanço:38.923 milyar TL kar,
ama Sabancı holding'in konsolide bilançosunda akbank'a enflasyon muhabesi uygulandığında:-2.928 milyar TL zarar,
Sabancı holding 2025,9 aylık bilanço:-788.7 milyon TL zarar
Akbank 2025,9 aylık bilanço:38.923 milyar TL kar,
ama Sabancı holding'in konsolide bilançosunda akbank'a enflasyon muhabesi uygulandığında:-2.928 milyar TL zarar,
Sabancı holding 2025,9 aylık bilanço:-788.7 milyon TL zarar
https://www.cnbc.com/2025/11/05/asia...-nifty-50.html
Asia-Pacific markets fall, tracking Wall Street declines on AI valuation concerns
Teknoloji şirketlerinin fiyat değerlemeleri spekülasyonla mantık dışı piyasa değerlerine gelip büyük bir balon oluşmuştu.Tetikley,ici bir nedenle balonun patlaması yerine balonun yavaş yavaş inmesi herkesin yararına olur.
https://www.paraanaliz.com/2025/gene...skili-g-126068
Avrupa Komisyonu'nun Türkiye hakkındaki son raporu, demokrasi, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve temel haklarda ciddi gerileme olduğunu belirtiyor. Rapora göre seçilmiş belediye başkanlarına yönelik soruşturmalar seçici uygulanıyor, AİHM kararları uygulanmıyor ve ifade özgürlüğü baskı altında.
AB Komisyonuna göre:
Yargı, yürütmenin kontrolü altında
Güçler ayrılığı yetersiz
Denetim ve denge mekanizmaları zayıf
Medya bağımsızlığı geriledi
Temel haklara saygı azaldı
Raporun en sert ifadelerinden biri şöyle:
"Demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı sürekli kötüleşmektedir."
https://www.paraanaliz.com/2025/gund...larmi-g-126081
Finansal istikrara yönelik endişeler dün gece iki ayrı analizle tırmandı. The Conversation yazarı Prof. Steve Shifferes, ABD hazine tahvili piyasasında çöküş ihtimalinin 2008'e benzer küresel bir krizi tetikleyebileceğini belirtirken, UBS Yönetim Kurulu Başkanı Colm Kelleher özel kredi piyasasında "yaklaşan sistemik risk" olduğunu söyledi.
Ekonomi tarihçilerine göre, finansal krizler küresel kapitalizmin doğasında var ve 1970 sonrası “hiper küreselleşme†döneminde krizlerin sıklığı belirgin şekilde arttı. Latin Amerika borç krizi (1980’ler), Asya finansal krizi (1997), dot-com balonu (2000) ve Lehman Brothers’ın çöküşüyle başlayan 2008 krizi bunların en bilinenleri.
Bugün uzmanlar yeni bir kırılma noktası görüyor: ABD tahvil piyasası.
ABD tahvil piyasasında çöküş riski: "Finans sisteminin belkemiği kırılabilir"
ABD Hazine tahvili piyasasında oluşabilecek bir çöküşün küresel finans sistemini felç edebileceğini söylüyor.
Çünkü:
ABD tahvilleri dünyadaki finansal işlemlerin %70'inde teminat olarak kullanılıyor.
Piyasanın büyüklüğü 30 trilyon dolar.
Bu menkul kıymetler, ABD Merkez Bankası (Fed) güvencesi nedeniyle "yeryüzünün en güvenli varlığı" olarak kabul ediliyor.
Ancak büyük bir risk unsuru var: Gölgede kalan dev finans aktörleri.
"Shadow banking" - yani özel sermaye fonları, hedge fonlar, emeklilik fonları ve risk sermayesi şirketleri -bankalar gibi denetlenmiyor ve rezerv tutma zorunlulukları yok.
Bu kurumların aşırı kaldıraçlı işlemleri, tahvil piyasasında dalgalanmanın bankacılık sistemine sıçrama riskini artırıyor.
Uzmanlara göre üç risk bir araya geldiğinde tablo tehlikeli:
Aşırı borçlu devletler
Deregüle finans kurumları ve özel kredi piyasaları
Yapay zeka ve teknoloji balonu
IMF, son raporunda ortamı şöyle tanımlıyor:
"Piyasalarda aşırı değerlemeler, tahvil piyasalarında baskı ve gölge finansın yükselişi küresel istikrar riskini artırıyor."
https://www.reuters.com/world/us/sup...wer-2025-11-05
Supreme Court weighs legality of tariffs in major test of Trump's power
ABD Yüksek Mahkemesi bugün Trump'ın gümrük tarifelerini görüşecek.ABD Ticaret Mahkemesi 28 Mayıs'ta tarifelerin başkanlık yetkisini aştığına ve vergi koyma yetkisinin sadece Kongre'de olduğuna hükmetmişti.
Trump, 6'ya 3'lük muhafazakar çoğunluğa sahip olan Yüksek Mahkeme'ye, önemli bir ekonomik ve dış politika aracı olarak kullandığı tarifeleri koruması yönünde baskı yaptı. İthal mallara uygulanan gümrük vergileri, önümüzdeki on yılda ABD için trilyonlarca dolara ulaşabilir.
Trump, Pazar günkü sosyal medya paylaşımında, yargıçların onları vurması halinde "savunmasız kalırız, hatta belki de ulusumuzun mahvolmasına yol açarız" diye yazdı.
Yüksek Mahkemenin argümanları dinledikten sonra karar vermesi genellikle aylar sürerken, Trump yönetimi mahkemeden bu davada hızlı hareket etmesini istedi..
Twitterda enflasyon muhasebesinin ertelenecegi haberine bu durumda sirketlerin gercekte olmayan kar uzerinden bir de vergi ödeyeceği yorumu yaptim ve bilancoda kar görmek isteyenler tarafından linç yedim .. küçük kumarbazlar anasını boyayıp babasına satma derdinde malesef
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Sn. HAteke Beyaz yakalı, Mavi yakalılar ile emeklilerden de maaşların neti hesaplanırken yani vergi kesintisi yapılırken önce enflasyon muhasebesi uygulanması gerekmiyor mu ? Bu durumda vergi oran olarak daha çok çalışanlardan alınmış oluyor.
QUOTE=HATAKE;7111460]Twitterda enflasyon muhasebesinin ertelenecegi haberine bu durumda sirketlerin gercekte olmayan kar uzerinden bir de vergi ödeyeceği yorumu yaptim ve bilancoda kar görmek isteyenler tarafından linç yedim .. küçük kumarbazlar anasını boyayıp babasına satma derdinde malesef[/QUOTE]
AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.
Günaydın Deniz Hocam ve arkadaşlar,...
Deniz Hocam gelecek için portföyünüzü nasıl şekillendirir siniz? Altın iyi çıktı düzeltme yedi, dolar baskılandığı için yerinde sayıyor. B ise ist Allahlık bu durumda ne yapmak lazım?
Yer İmleri