
Originally Posted by
yelpaze
Bazı şeyleri devlet yönetenlerin iyi anlaması gerekiyor.
1980 yılında ABD ve İngiltere aralarında Türkiye'nin de olduğu pek çok dışa kapalı ekonomiyi liberalleştirme ve uluslararası pazarlara entegrasyona zorladı. Detayları bu başlığın ilk sayfasında mevcut. Bazı istisnai ülkeler buna direndi ve hala direniyor ama SSCB'nin dağılması sonrası katılanlarla birlikte tam global bir ticaret mekanizması oluşturuldu. Demek ki; global dünyanın ortalamasından aşırı derecede kopamazsınız, Afganistan, Suriye, Irak veya Myanmar gibi gelişime direnme, taş devrinde yaşamaya çalışma şansınız yok, mecbursunuz.
Dünya ekonomisinde ağırlık merkezi dijital teknoloji devi şirketlere kaydı, bunlar artık ABD tahvil piyasasından da, hatta dünyadaki tüm borsaların toplam büyüklüğünden bile çok daha büyükler, ABD'ye akan ve ülke borcunu yükselten dış yatırımlar da bu şirketlere yapılıyor. Dünyanın en büyük piyasalarından biri haline gelen ve ABD halkının geleceğini temsil eden endeks fonlarının kaderi de dijital teknoloji devlerine bağlı, bunlar ancak tahvil piyasalarında görüldüğü kadar volatiliteye maruz kalmalılar. İnsanlar bu durumun ne kadar ciddi olduğunun farkında değil!!! Piyasa değerleri 3-5 trilyon$'a ulaşan şirketler ile bunlara benzer daha küçük şirketlerin piyasa değerlerinin çökmesi veya aşır düşmesi gibi bir duruma tolerans gösterilemez ama bu muazzam değerlerin dijital ekonomide sürdürülmesi de imkansız.
Dijital ekonomi yer çekimsiz ortamda hareket ettiğinden daha önce hiç görülmeyen bir üssel büyüme potansiyeline sahip. Bir meta uygulamasının çok ilgi görmesi güzel ama aylar içinde tüm dünya vatandaşlarının erişebilmesi piyasa değerinin roket şeklinde hareket etmesini açıklıyor. Uygulamalar bir yana yeni bir Apple telefon cihazı bile haftalar içinde herkese ulaştırılıyor. Bunlar kulağa harika gelse de sınırlara çok çabuk ulaşılıyor. Muazzam dinamik bir ekonomi yapısına ulaştık ve bu hıza artık kimse yetişemiyor.
Elimizde 2 gerçek var;
1- Teknoloji devleri ABD'nin hatta dünyanın kaderini ellerinde tutacak kadar değerliler ve bu değerler çok fazla gerileyemez.
2- Dijital teknolojiye dayalı bu değerler kısa sürede büyüme sınırlarına ulaşıyor ve değerlerini sorgulama anı çok çabuk geliyor. Bunların büyümesini veya değerlerini destekleyecek aksiyonlar alınmalı.
Tüm ülkeler bu sürece bir şekilde ayak uydurmak zorunda zira pazar ihtiyacı var ve kendi kabuğuna çekilme hakkı kimseye verilmeyecek. Yukarıdaki 2 çelişkili madde bizi belli sonuçlara götürüyor. Dev şirketler artık ülkelerinkine benzer imtiyazlar almalı veya ülkelerin bizzat kendilerini. Bu olmayacaksa bile çoğu ortadoğuda olan ilkel toplumlar bazı sonuçlarla yüzleşecekler. Bu durum 1980'lerin başındaki global ticaret kısıtlarının kaldırılmasından farklı değil.
İlkel?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
İnsanlar, “İnandık” demekle imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı zannederler?
Ankebut-2
Yer İmleri