yeni bilgi yok..
2025 Sonu Durum Özeti
1. İnşaat ve Operasyon Durumu
Kontrolmatikın 1H24 yatırımcı sunumuna göre, Pomeganın Güney Karolina (Colleton County) fabrikasında temel atma (groundbreaking) yapılmış ve saha hazırlığı hâlâ devam ediyor.
3Q2024 yatırımcı sunumunda, fabrikanın finansal kapanışının (financial closing 2025te tamamlanması, inşaat çalışmalarının ise 2026 ortasına kadar tamamlanması hedefleniyor.
Sertifikasyon süreci de planlara göre 2025 ortasına kadar tamamlanacak.
2. Kapasite Hedefi
Fabrika kapasitesi hâlâ 3 GWh olarak planlanmış.
1H24 güncellemesinde, 2025 başında “toplam cell kapasitesi ve pack (paketleme) kapasitesi çin 3 GWh hedefi konduğu belirtilmiş.
3. Finansman Durumu
3Q2024 sunumuna göre, fabrikanın finansal kapanışı (financial close) 2025e planlanmış.
Şirket, üretimi desteklemek için hem öz kaynak ( hem kredi partnership) yapılarını kullanmayı planlıyor.
Ayrıca, ABD'de Production Tax Creditteşviklerini hedefliyor.
1H24 raporunda, ekonomik istikrarsızlık ve tedarik zinciri sorunlarının finansman ve bütçeleri etkileme riski olduğu vurgulanmış.
4. Operasyon Başlangıcı Planı
Başlangıçta planlanan üretim “ortalara dayanarak 2024te başlaması hedeflenmişti.
Ancak 3Q2024 sunumunda inşaat tamamlanmasının 2026 ortasına kadar süreceği planlandığı not edilmiş.
Sertifikasyon ve üretime geçiş için gerekli altyapı aşamaları (inşaat + üretim ekipmanları + kalite onayları) için zaman çizelgesi güncellenmiş görünüyor.
5. Zorluklar / Riskler
Malzeme temininde (tedarik zinciri) gecikmeler ve artan maliyetler var.
Çalışan sirkülasyonu (turnover) nedeniyle yeniden işe alım ve eğitim maliyetleri oluşuyor.
Finansman sürecinde ekonomik istikrarsızlık risk olarak belirtilmiş.
6. Şirketin Genel Görüşü
Yönetim raporuna göre, tesis düşük karbon emisyonu, œsıfır atık, ve sürdürülebilir yeşil bina standartları (örneğin LEED) hedefleriyle inşa ediliyor.
Ayrıca şirketin uzun vadeli vizyonunda ABDdeki gigafabrika önemli bir yer tutuyor ve planlı kapasite genişletme düşüncesi mevcut
Proje hâlâ aktif ve ciddi şekilde ilerliyor; iptal edilmiş gibi görünmüyor.
İnşaat devam ediyor, ama tamamlanma ve tam üretime geçme planı 2026 -2027 gibi görünüyor.
Finansman modeli hem öz kaynak hem kredi + teşvik bazlı; bazı riskler olsa da şirket bu hedeflere ulaşmak için adımlar atıyor.
Üretim hedeflerinin ve kapasite planlarının büyük ölçüde korunmuş olması, şirkette projeye olan bağlılığın devam ettiğini gösteriyor.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri