acaba diyorum asıl aradığım mesajı bulamadım...
bu değişimde acaba kimler kazanacak... sırası geldi ise nereye kadar gidecek? acep GBİLİK bilerek mi girdi? tam da mezara g,tmeye hazırlanırken....
bakalım ne olacak. bu kaplar da harcanırsa gerçekten karşıda ne var korkmalı...
Dağıtım şirketinin %100 ü kalan 10 yılda ne kadar net nakit yaratır, bu sorunun yanıtı önemli. Bugünden sonraki yatırımların finansmanında önemli bir yeri olacak. Hisse devirleri sırasında gerçeğe uygun değer özsermayede makul ölçülerde değer düşüklüğü yaratırsa olumsuz karşılamam, belirsizlik ortadan kalktığı için ilave alım yapacaksam daha bir güven içinde yaparım..
Ulke normal bir donemden gecerken ortakligi bitirseydik cok rahatsiz olmazdim ama su an baya sikintili donemler. Bizim lehimize veya aleyhimize olabilecek senaryolar akla geliyor. Umarim hayirli ve adil bir paylasim olur. Hala hissenin %90 i diyebilecegimiz buyuklukte bir operasyon, buyuk dalgalanmalar olabilir.
Medas guzel ve garanti para gibi gorunse de Karabiga benim gozumde hep cok daha degerli olmustu, ama dekarbonizasyon acisindan buyuk bir gedikti.
Nedense ben de böyle düşünüyorum.
MEDAŞ 77.000.-km2 alanda 2.400.000.- abone ile uğraşırken CENAL tek bir fişten sisteme elektrik veriyor.
MEDAŞ'a hergün binlerce kişi söylenirken veya elektriği ücretsiz elde etme yolu ararken CENAL'ın öyle bir derdi yok.
CENAL daha konforlu ve prestijli gibi geliyor bana.
Hayırlı olur inşallah.
İşin birçok yönü olabilir. Ülkeye son dönemde gelen dış finansmanın önemli kısmı çevreci başlıkra. Düşük maliyetli kredi bulmak uzun vadeli tarım yatırımları için can suyudur. Termik santralin portföyde yer alması kullanıma engel olurdu olmazdı bilemem ama bir olasılıktır. İkincisi Alarko'nun iş yapış biçimüyle Cengiz çok ayrı yerlerde duruyorlar. Alarko'nun yeni yatırımları finanse etmek için iştiraklerinden düzenli temettü dağıtımına ihtiyacı var. Cengiz böyle düşünmüyor olabilir. Kağıt üstünde termik santral dağıtım işinden daha değerli görünüyor olabilir. Umarım devir işlemleri kısa sürede karara bağlansın, sonuçlansın. Gecikme hisse fiyatlarındaki oynaklığı artırır.
Alarko Holding'in Cengiz Holding ile enerji sektöründeki ortaklığının sona ermesi, yaklaşık 14 yıllık bir iş birliğinin ardından varlıkların yeniden paylaşılması şeklinde gerçekleşiyor. Bu ayrılık, Alcen Enerji adlı ortak şirket bünyesindeki varlıkları etkiliyor: Çanakkale'deki Cenal Karabiga Termik Santrali Cengiz Enerji'ye geçerken, Orta Anadolu'da altı ili kapsayan elektrik dağıtım şirketi MEDAŞ ile elektrik satış şirketleri Alarko Enerji'ye kalıyor.
tekreferans.com
Bu yapılandırma, Alarko'nun termik santralden çıkıp dağıtım ve perakende satışa odaklanmasını sağlıyor.
Finansal Etkiler:Termik santralden elde edilen gelirler sona erecek, bu da kısa vadede Alarko'nun enerji üretiminden gelen nakit akışını azaltabilir. Ancak MEDAŞ gibi regüle edilmiş dağıtım operasyonları sayesinde istikrarlı bir gelir akışı devam edecek.
tekreferans.com
Genel olarak, termik santrallerin işletme maliyetleri (yakıt, çevresel uyum giderleri) yüksek olduğundan, bu ayrılık Alarko'nun maliyet yükünü hafifletebilir ve kar marjlarını olumlu etkileyebilir. Dağıtım sektörü Türkiye'de daha öngörülebilir ve karlı bir alan olarak görülüyor.
Stratejik Etkiler:Alarko'nun enerji portföyü, üretimden ziyade dağıtım ve satışa kayacak; bu da regüle edilmiş bir alanda uzmanlaşmayı getirerek riskleri azaltabilir.
tekreferans.com
Şirket, sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarına (örneğin yenilenebilir enerji veya pil teknolojileri) daha fazla kaynak ayırabilir, ki bu Alarko'nun genel stratejisiyle uyumlu.
isyatirim.com.tr
Ayrılık, her iki holdingin bağımsız büyüme stratejilerine odaklanmasını sağlayabilir; Alarko için bu, termik santrallerin çevresel ve düzenleyici baskılarından kurtulma fırsatı anlamına geliyor (örneğin kömür santrallerine yönelik artan kısıtlamalar).
Uzun vadede, yeni yapının netleşmesiyle hisse fiyatlarında istikrar artabilir. Benzer geçmiş ayrılıklarda (örneğin diğer holdingler arası) piyasalar genellikle varlık paylaşımının adil olmasına göre tepki veriyor.
finansingundemi.com
Genel olarak, bu ayrılık Alarko için bir dönüşüm fırsatı olarak değerlendirilebilir: Kısa vadeli belirsizliklere rağmen, daha odaklı ve sürdürülebilir bir enerji stratejisiyle uzun vadede olumlu sonuçlar doğurabilir. Ancak nihai etki, paylaşım anlaşmasının detaylarına ve piyasa koşullarına bağlı olacak.
Yer İmleri