Vobelitte intel konusu geçiyor. Bilanço görsel
https://x.com/earnings_time/status/2...344926076?s=46
Vobelitte intel konusu geçiyor. Bilanço görsel
https://x.com/earnings_time/status/2...344926076?s=46
2024 sonunda çok alengirli bir konuydu bu... Bugün çok kolay.
Midas 2025 yılı ABD kazançları için, "vergi raporu" oluşturmuş:
"
Midas kullanıcıları için 2025 vergi raporunu sunmuş. profil ve ayarlar - belgeler menüsü altından ulaşabilirsiniz.
2025 yılı için 18 bin tl altındaki yurtdışı temettü geliriniz vergiden muaf. zaten raporda da 0 tl olarak gözüküyor.
diğer yurtdışı kazançlarınızda bir sınır yok. ne kadar düşük olursa olsun vergisini ödemeniz gerekiyor.
satış yapmadığınız sürece vergi çıkmıyor çünkü karı realize etmiş olmuyorsunuz. yıl boyunca zararına sattığınız işlemler de hesaba katılıyor ve toplamda ne kadar kazanç elde ettiğinize bakılıyor.
mart ayında hazır beyan sistemi'ne raporda yazan 'beyana tabi kazanç' tutarını gireceksiniz. ne kadar ödeyeceğinizi sistem otomatik hesaplıyor.
yani tutarın %15'ini siz hesaplayıp yazmıyorsunuz. sadece rapordaki beyana tabi kazancı yazıyorsunuz. ödemeniz gereken tutar sonraki ekranda gözüküyor. sistem hesaplamasını yapıyor.
2025 yılı için beyan ekranı şu anda açık olmadığı için gösteremiyorum. mart ayında detaylı olarak anlatacağım. kredi kartına vade farksız 2 taksit şekilde ödeyebilirsiniz.
midas vergi hesaplamasını yapmaya başladığı için 2025 başlarında abd borsalarında işlem yapmaya başladım. öncesinde her işlemi kaydedip hesaplama yapmak gerekiyordu. veya ücretli hesaplayan siteler vardı. midas'ın ücretsiz olarak hesaplayıp size beyan edeceğiniz tutarı göstermesi harika bir özellik. kur değişimi, yi-üfe endekslemesi gibi tüm detaylarıyla hesaplıyorlar. size sadece beyan etmek kalıyor.
"
https://x.com/Ekonomist2024/status/2...169052323?s=20
Burada eksik bir konu var:
"diğer yurtdışı kazançlarınızda bir sınır yok. ne kadar düşük olursa olsun vergisini ödemeniz gerekiyor."
bu yanlış...
Başka geliri olmamak kaydıyla veya gelirden düşülebilecek giderler çıkınca elde edilen rakam 280.000 TL altı ise, vergi ödememek gerekiyor.
Bilginize!!!
Merhaba. Yıllar önce forumda konuşulmuştu. ABD'den tamamen mahsup edip sadece %5 ekstra temettü vergisi ödemek mümkün. Midas müşterilerine o formu veriyormuş. Ancak resmi imza için resmi imzalı kaşeli belge gerekiyormuş. Aşağıda yapay zeka yanıtı. Acaba hepimiz için toplu başvuruda bulunabilecek ABD'de iş yaptığı olan kimse var mı?
Yapay zeka yanıtı:
Evet, verdiğin bilgi temel olarak doğru. Türkiye ile ABD arasında 1996 yılından beri yürürlükte olan "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması" sayesinde, ABD borsalarındaki yatırımlarından elde ettiğin gelirler için ABD'de ödediğin vergileri Türkiye'deki vergi yükümlülüğünden mahsup edebilirsin.
Ancak bu sürecin nasıl işlediği gelirin türüne göre (temettü veya alım-satım kazancı) farklılık gösterir:
1. Temettü (Kâr Payı) Gelirleri
ABD merkezli şirketlerden temettü aldığında, ABD yasaları gereği normalde %30 stopaj (vergi kesintisi) yapılır.
W-8BEN Formu: Eğer aracı kurumun üzerinden bu formu doldurduysan, anlaşma sayesinde bu oran Türk vatandaşları için genellikle %20'ye düşer.
Mahsup İşlemi: ABD'de kesilen bu %20'lik vergiyi, Türkiye'de yıllık beyanname verirken hesaplanan verginden düşebilirsin.
Örnek: Türkiye'deki vergi dilimine göre o gelirden %27 vergi ödemen gerekiyorsa, ABD'de ödediğin %20'yi mahsup edip Türkiye'de sadece kalan %7'yi ödersin.
2. Hisse Alım-Satım (Değer Artış) Kazançları
Burada durum biraz farklıdır. ABD mevzuatına göre, ABD'de yerleşik olmayan (Non-resident Alien) kişiler, hisse senedi satışından elde ettikleri kârlar için ABD'de vergi ödemezler.
Bu kazanç genellikle sadece Türkiye'de vergilendirilir.
ABD'de bir vergi ödenmediği için, bu kalem için Türkiye'de bir "mahsup" işlemi söz konusu olmaz; kazancın tamamını (TL bazında hesaplayarak) Türkiye'de beyan edip vergisini ödersin.
Dikkat Etmen Gereken Kritik Noktalar
1042-S Formu: Mahsup işlemini yapabilmek için ABD'de vergi ödendiğini ispatlayan resmi belgeye (genellikle aracı kurumun yıl sonunda verdiği 1042-S formu) ihtiyacın olur.
Mahsup Sınırı: Yurt dışında ödenen verginin mahsup edilebilecek kısmı, o gelirin Türkiye'deki toplam vergi içindeki payını geçemez. Yani ABD'de %20 ödediysen ama o gelir Türkiye'de %15 vergi dilimine giriyorsa, sadece %15'ini düşebilirsin (kalan %5'i iade alamazsın).
TL Cinsinden Hesaplama: Türkiye'de beyan yaparken tüm alış, satış ve temettü tutarlarını işlem tarihindeki TCMB döviz alış kuru üzerinden TL'ye çevirerek hesaplamalısın.
[!NOTE] Vergi mevzuatı karmaşık olabilir ve kişisel gelir seviyene göre değişiklik gösterebilir. Özellikle yüksek meblağlı yatırımlarda bir mali müşavirden destek alman faydalı olacaktır.
Bu mahsup işlemi için gerekli olan W-8BEN veya 1042-S formları hakkında daha detaylı bilgi vermemi ister misin?
"ABD'den tamamen mahsup edip sadece %5 ekstra temettü vergisi ödemek mümkün."
Bu cümleden hiçbir şey anlamadığım için yorum yapamıyorum...
Zaten Midas(daha 3. yılına girdi sanırım) vb. üzerinden ABD piyasalarında senet alıp, 3-5 yıl tutan henüz görmedim.
Temettü için ödenen vergi zaten kaynağında kesildiğinden, Midas hesabınıza yatan kesinti sonrası tutar oluyor.
İmzalı-kaşeli belge vb. ne için lazım? Anlayamadım.
Merhaba..Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesine göre, ivazsız olarak iktisap
edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan
hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden
çıkarılmasından sağlanan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendirilmektedir denilmektedir. Bu madde kapsamında Borsa İstanbul (BİST)’ da işlem görmeyen ve 2 tam yıl süre elde tutulan hisse senetleri vergilendirilmeyecektir.
Bu kanun maddesi kapsamında yurtdışı borsasında işlem gören (Nasdaq) ve 2 tam yıl süre ile elde tutulan tam mükellef kurum (Hepsiburada) hissesine ilişkin satış kazançlarını beyan etmeye gerek var mıdır?
Kıymetli maden hikayesi büyük bir çizik yiyerek devam ederken. Bakırda gerçekten arz problemi yaşanacak mı bende merak ediyorum.
Tek kaygım yapay zeka işinde birinini finanse eden yapının domino taşı etkisi ile çökmesi. Bu olursa işlemciden, belleğe, enerjiden, yazılıma tüm şirketler gol yiyecek.
Bununda tek sigortası amerikan hükümeti.
Dolayısıyla tüm yumurtaları aynı sepete koymamak için sepet arayışlarım devam ediyor.
Son olarak bu hafta okuduğum en ilginç twit yüksek kar marjlı yazılım şirketlerinin yapay zeka ile beraber donanım harcaması yapmak zorunda kaldıklarını bununda eski güzel günlerin sonu anlamına gelebileceğiydi. İlginç bir noktaya geldik.
Yer İmleri