Originally Posted by
Ozan Erol
hocam, enflasyonda ana faktörün talep mi olduğu, yoksa arz tarafındaki kesintiler mi olduğu konusuna girmiyorum.. benim itiraz ettiğim şey ilk mesajda yazılı : hem yüksek faiz hep daha yüksek faiz önerip hem rezerverin düşük olduğunu söyleyip, sonra da rezerv birikimini sağlayan yabancıya -ya bunlara da çok faiz ödeniyor, servet transferi yapılıyor' diye şikayet etmek olmaz.. bu çelişkiye dikkat çekmek istedim
50 faiz verip, kur artışını da küçük bi farkla 40-45 tutsaydın, ne o yabancı gelip rezerv artışını sağlardı, ne de enflasyonu düşürebilirdin.. enflasyonu nasıl düşürebiliriz ?? devlet denetim yapar, fiyat denetimi yapar, narh koyar.. fiyatlama gücüne sahip olan her firma her esnaf her tüccar aşırı kar marjına yöneliyor, herifler gerekirse arabaları büyük depolarda saklayıp ithal araba az geliyor havası yaratıp 2.el fiyatları sıfır arabaların üstüne attırdı, hem de bi yıldan fazla süreyle.. amerika'da kısa süren bi yumurta fiyat artışını bahane edip yumurta fiyatını yükselttiler, amerikadak sorun çözüldü bizim yumurta fiyatları yukarıda asılı kaldı.. özellikle gıda sektöründe devlet hem üretici olmalı, hem sıkı hal denetimi oturtmalı, hem sürekli fiyat/kar marjı denetimi yapmak zorunda
yüksek faizle anca kar transferi yaparsın, yüksek nakit sahibi %1 elindeki doları bozar TL faize koyar, şirketler döviz kredisi kullanmaya başlar (kobi'ler döviz kredisine erişemiyor, sadece büyük şirketler tusiad döviz kredisine erişebiliyor) yurtdışı fonlar döviz getirip gecelik swapla fahiş faizi alır, ve sonra tek gecede gider- geçen mart 3 günde 60 milyar doları çekip gidebildiler
bu sistemle hiç bi yere varılamaz
Yer İmleri