En az 2-3 yıl oldu burada yazalı..Bolivya tarihinde kaç kez moratoryum ilan eden bir ülke..yada Kenya, ülkesinde başkentinde bombalar patlayan bir ülke..bunlar rahatlıkla borçlanabiliyor dedim..daha var mı ötesi..
Yine:
Eski forum olduğundan alıntı yapamıyorum..12.06.2017'daki yazım:
Dön baba dönelim..ülke/ülkeler yıkımadıktan sonra sorun yok..çok oldu bahsedeli ama yine aynı nakarat..elin borçlarını ödemekte zorlanan Bolivyası, Nijeryası yada Arjantini borçlanmakta yada sıcak para çekmekte zorlanmıyor..yazıda Nijeryanın bahsi geçmiş, güzel bir örnek:
Yine Türkiyenin kategoriside yazıda ortaya çıkmış maalesef...uçan kaçanlara duyurulur..Consider Nigeria, for example. Its Zenith Bank just sold $500 million of benchmark-eligible bonds, the first effort by any Nigerian bank to access the hard-currency market since 2014, according to Bloomberg Intelligence’s Sassower. Nigerian companies, banks in particular, have frequently opted to default in the past, including Seven Energy and Sea Trucks.
Tabiki ortalıkta trilyonlarca dolar dolanırken dünyanın en yüksek faizini veren ülkeye (yıkılmadıktan sonra) para akışı olacaktır..Bir fon yöneticisi şunu demiş:Emerging-market debt is generally becoming less creditworthy. Bloomberg Intelligence’s Damian Sassower pointed this out in a recent report, highlighting how lower-rated countries including Turkey, Ecuador and Sri Lanka are selling a greater proportion of new debt.
Yani kısaca 2008 krizinden bu yana ülkelerin/kurumların notları yüzlerce kez indirilmesine rağmen, bol para yüzünden ne oldum delisi olan piyasalar pek bu durumdan rahatsız olmuyorlar..160 milyar dolarlık TCW fonunun yöneticisi CIO Tad Rivelle: Gelişen piyasa tahvillerinin neredeyse yarısı yatırım yapılabilir seviyenin altında ama piyasalar bunu görmezden geliyor.
Peki rahatsız olmuyorda ne oluyor..kim zombi, kim değil bilinemiyor..
Sonuç olarak bizler açısından önemli olan ''Fear Trade'' dir..
Bunun içinde en temel göstergelerden biri USD/JPY'dir..
16.06.2016'daki yazım:
19.06.21017'daki yazım;
%1500 doğru bir tesbit..kutluyorum..
Şu an yabancılar için en iyi carry trade parası %12'ler civarında fonlama oranıyla TL..
Yerel ve global anlamda normal işleyişte bir sıkıntı çıkmadıktan sonra durum bu maalesef..
Hal böyle olunca bende kasmasam kendimi iyi olacak..
Neyse işin ilginci ne biliyormusunuz..
İçerdekine kükre, dışardakine faizi yağdır..
Politikaya bak hizaya gel..
''Yabancıya bu kadar faiz vermek etik değil''
Yan taraftaki futbolcu böyle bir başlık açsaya..
Ama ne gezer..nüvede sıkıntı var..
Daha bugün yazdım:
Ve son olarak..lütfen artık büyük resmi anlıyalım..
Bırakalım ECB'yi FED'i BOE'si vb...sadece BOJ'a bakalım..
2016 sonu itibarıyla..Aşağıda bahsedilmiş..
4 küsür T-R-İ-L-Y-O-N dolar......overseas-yani Japonya dışında..
Başka bir bilgiye gerek var mı?
Varsa devam edeyim...
The size of Japan's overseas investments has been fairly large: At the end of 2016, Japan had around 159.195 trillion yen ($1.448 trillion) in overseas direct investment and 452.917 trillion yen in portfolio investment, according to data from Japan's Ministry of Finance._
Her ay MB larınca 200 milyar dolardan fazla para çıkıyor ortalığa..
Hesap bilmeyenler için tekrar edeyim..senede 2.4 trilyon dolar eder..
2.4 T-R-İ-L-Y-O-N dolar..yazıyla..
Boru değil, trilyon dolar bu..Daha ne diyeyim..![]()
Yer İmleri