40 yaşında birinin emekli olup üretimden cekilmesi aslında israftir. Aziz Sancar istese 40 yaşında emekli olma şansı vardır herhalde ama kendisi su anda evini bağışlayıp bir Türk evi açmayı planlıyor. Erken emeklilik bazılarını depresyona sokabilir![]()
40 yaşında birinin emekli olup üretimden cekilmesi aslında israftir. Aziz Sancar istese 40 yaşında emekli olma şansı vardır herhalde ama kendisi su anda evini bağışlayıp bir Türk evi açmayı planlıyor. Erken emeklilik bazılarını depresyona sokabilir![]()
Konu sanırım beyaz yakalı olmaktan emekli olmak. Verimli veya üretken olmaktan emekli olmak değil. Doğrumu anlıyorum sayın Cautionary?
Bu portföy enflasyonu yenip gelir yaratmakta zorlanmaz mı ? Çok defansif görünüyor.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
O egeli ben değilim
Benim için beyaz yakalının erken yaşta emekliliğini garantilemesi gerekliliğinin sebebi şudur. (zannediyorum konunun amacıda budur)
Sabah 6'da kalkıp saat 8'de ki işin için 06:30'da durakta oluyorsan, saat 18:00'da işten çıktığın halde 20:00'dan önce evde olamıyorsan, eve yorgun enerjisi kalmamış bir halde gelip eşinle çocuğunla ilgilenemeden uykuya geçiyorsan, maaşın 5 lira iken sigortan 2 lira üzerinden yatıyorsa, yıllık izin vs sosyal haklarından mahrum yaşıyorsan, hayatın bir patrona yaranabilmek üzerine ise ve işe devam edebilme istikrarın onun iki dudağı arasında ise, işsiz kaldığında evinin, arabanın kredisini ödeyemeyecek duruma düşecek, maddi sorunlar evliliğini bile sarsabilecek durumda ise;
Bence 40 yaşında erken emekliliğin formülünü bul çünkü emeklilik gelmeden 50 yaşında kalp krizi, yüksek tansiyon, şeker gibi hastalıklar ile erken vefat etme ihtimalin hayli yüksek.
Ha ABD'de yaşasam, silikon vadisinde çalışsam, yıllık 150.000 usd para kazansam, internette gördüğüm gibi iş yerimde spor salonu, oyun aktiviteleri vs olsa, patronum çalışanın her hakkını düşünen bir insan olsa evet 40 yaşında emeklilik israf olur.
Ama nerede yaşadığımızı unutmayalım.
40 yaşında emekliliğini garantileyen insanda tamamen emekli olmaz zaten canı sıkılır, alır 10 dönüm bahçesini üretim yapar veya açar kendi küçük işletmesini ticarete başlar.
Önemli olan ticari kaygı olmadan, evime nasıl bakarım kaygısı olmadan çalışıp birşeyler yapabilmek.
Geçmişteki sayfalarda ara ara belirttim...ama gözden kaçmış olabilir.
Erken emekli derken hayattan emekli olmaktan bahsetmiyorum...Kurumsal hayattan ayrılmayı kastediyorum...Üniversite hocalığı, tarım-hayvancılık gibi yarı zamanlı işlerde çalışlmak ve sosyal-kültürel faliyetlerde bulunmak...yani maddi kaygı olmadan zevk alacağın işlerle iştigal etmek.
Bu yaz yakın bir akrabamın çocuğuna, matematik dersi verdim mesela...forumlarda başlık açıp, deneyimlerimizi genç arkadaşlarla paylaşmak da bir nevi hizmet...sosyal sorumluluk projesi diyelim....3-4 aydır bu hayatı yaşıyorum ve yine sabah 6:30 da kalkkıyorum, 6 saatten fazla uyumuyorum...pineklemek, vakti boşa harcamak yok.
İki günü aynı olan ziyandadır, felsefesi ve inancına sahip biriyim...yakın aile bireylerime daha çok zaman ayırıp, onarla daha çok ilgileniyorum.vsvs.
Son düzenleme : Cautionary; 21-09-2017 saat: 13:52.
Nadiren de olsa, özellikle bekar olan arkdaşalarımdan bu hayata devam etme isteği olanlar da var...Maddi olarak bir zorunluluğu yok, bu şekilde daha mutlu olabileceğini düşünüyor..bu durumdakilere zaten mutlaka ayrılın demiyorum, sadece bu opsiyon sizin elinizde olsun...kalmaya ya da çıkıp gitmeye siz karar verin diyorum...bunun için de tasarruf ve yatırım şart diyorum.
inanın zaten bu durumda olan kişiler iş yerinde daha rahat terfi alıyor, yönetici tayfası kolay kolay ezemiyor..biliyor ki, çıkma özgürlüğü var, fazla baskı yapmak ters tepebilir..ben iş hayatım boyunca hiç bir yöneticimden hakaret işitmedim, saygısızlık görmedim..bunda iş yerindeki kültürden ziyade, kişinin kendisini nasıl konumlandırdığı önemli oluyor...bana hakaret edecek adam, ofisin ortasında kafayı yiyebileceğini, en azından yaptığı ters hareketin kat kat karşılığınıu göreceğini bilir..ceketini alıp çıkabilecek cesarette olduğunu yöneticilerin bilir, bu nedenle sana karşı dikkatli olurlar, ters gitmezler seninle...yönetici tayfası koltuğunu riske atacak adım atmaz..karizması da çok önemlidir onun için.
ama, 50 yaşında hala çocukların okul taksidi ile boğuşan biri olduğunuzu ve sitseler çekip gidemeyeceğinizi bilseler..her türlü angaryayı yüklerler, her türlü aşağılayıcı muameleye maruz kalabilirsiniz...hayat bu kadar acımasız oluyor bir noktadan sonra.
dedim ya, bunu mal varlığı gibi düşünmek lazım...enflasyonun 1-2 puan üzerinde olması yeterli değer artışının...kastınız 3-4-6-7 den oluşan portföyün artış oranı ise...bu portföy anflasyon+%10, yani reel %10 artış mümkün...en azından benim hedefim bu....basit bir hesapla, 3-4-7 enflasyon kadar getirse, hisse senedi reel %20 civarı getirse...toplam portföyde reel %10 tutturulabiliyor yaklaşık olarak.
Yer İmleri