Merhaba daha öncede bahsi geçmişti. Benim düşüncem şu şekilde;
Yurtiçi bankalardan alınan Eurobond bilgileri kişi bazında yurtiçi yada yurtdışı bir kayıt/aracı kurumuna bildirilmiyor. Banka kayıtlarında saklanıyor. MKK'ya girip baktığımda üzerimde olan Eurbondlarla ilgili bir bilgi göremedim.
Euroclear üzerinden işlemler 200 bin nominal ve üzeri gerçekleşiyor gibi.Banka yada diğer kurumlar min 200 bin nominal alıp satabiliyor. Anladığım kadarıyla bizim bankalar bu kadarlık bir Nominali alıp içeride müşterilerine parçalı satabiliyor. Belki bu 200 nominallik paket alımı yapan müşterileri Euroclear'a bildiriyor olabilirler.
Bankalar ciddi şekilde denetleniyor. Günlük,haftalık, aylık bildirimlerle müşteri, ürünler bazında, çeşitli kurumlara detaylı ve kümülatif bildirimler yapıyorlar.
Ayrıca digital ortamlar afet durum merkezlerine devalı olarak kopyalanıyor. Mevcut sistemlerin neredeyse birebir kopyasının olduğu ve verilerin devamlı aktarıldığı felaket durum merkezleri var. O gün yapılan işlemlerde sıkıntı çıkabilsede, daha önceki kayıtlar yedeklendiğinden varlıklarınızla ilgili bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum.
Batma olayında da sonuçta banka yok olmuyor, bazı yükümlülüklerini yerine getiremediğinden sıkıntıya düşüyor. O durumda yönetime devlet el koyduğundan işler devam ediyor. Batma durumunda bana en risksiz ürün Eurbondlar gibi geliyor. Misal mevduatta alacağınız faiz ve anaparayı o banka ödemek zorunda. Ama Eurobondda alacağınız faiz ve vadesindeki nominal değeri devlet ödüyor. Banka orada sadece aracılık ediyor.
Sahip olduğumuz Eurobondları Euroclear yada MKK üzerinden görebilsek çok iyi olurdu.
Ben pek sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Kendi açımdan gördüğüm en büyük risk, ileride bizim devletin yapacağı vergi değişiklikleri diye düşünüyorum.
Yazdıklarım kesin bilgiler değil. Farklı görüş ve bilgileri araştırıp paylaşırsanız sevinirim.

Originally Posted by
MeDe
Herkese merhaba ; bildiğim kadarıyla Türk bankalarından alınan tüm eurobondlar Avrupa'da bir aracı kurumda saklanıyor.Olası bir banka batış durumunda elimizdeki tüm veriler dijital; banka sistemlerine ulaşılamaması, muhattap bulunamaması vb. durumlarda bu bondları nasıl belgeleyebilir veya bunların temini için nereye başvuru yapılabilir konuyla ilgili bilgisi olan var mı acaba ?Mevduatlar için olan devlet güvencesi bondları kapsamıyor bildiğim kadarıyla
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir, itibar etmeyiniz.
Yer İmleri