Sayfa 117/366 İlkİlk ... 1767107115116117118119127167217 ... SonSon
Arama sonucu : 2927 madde; 929 - 936 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    ACSEL'de biraz canımı sıkan bir durum var, Verusa Holding ana ortaklık oranı % 50 üzerine çıkınca zorunlu pay alım teklifi yapılması için SPK'ya başvuruda bulunmuş. Aslında normalde pozitif algılanması gereken bir şey olmasına rağmen bu pay alım teklifi için son 6 aylık ortalaması için 65 tl civarı bir fiyatın teklif edilmesi için başvuru sözkonusu. Elbette kimse satmak zorunda değil, ancak hisse senedi fiyatlarının 85-90 arası devam ettiği bir zamanda böyle teklif fiyatı baskılamak için kullanılır mı bilemedim açıkçası. Bu durum bende kafa karışıklığı oluşturdu.
    Evet bu kafa karışıklığına son vermek için listemde yedekte tuttuğum BRLSM ile değiştirdim ACSEL'leri..

AVOD, BRLSM, DESA, DEVA, ELITE, ISKPL, JANTS, KCAER, SAYAS, VBTYZ.. şeklinde güncelledim portföyü.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. Tamamıyle İhracaat Oranı Yüksek ve/veya Net YP Pozisyonundan dolayı Kur Değişiminin Net Kâra Potansiyel Etkisi yüksek olan şirketlerden oluşan ilginç portföyüm. Momentumu hep fiyat hareketlerinde mi arayacağız, biraz da dönemin modası olanlarda arayalım, değil mi? Madem momentum onlardan yana..

Bir arkadaş 'ben ucuz hisse almam, ucuzlayacak hisse alırım' gibi okkalı bir laf etmişti vakt-i zamanında, o söze uygun bir portföy oldu sanki. Belki de yanılıyorumdur, hesabımız komple yanlış yola çıkacak kimbilir?
    Clausewitz

3. Ne demiş Şair?

"Tohum saç, bitmezse toprak utansın!"
    Clausewitz

4. Tek hissede gitmek yerine portföy yapmanın avantajlarından bir tanesi de arada mutlaka bir tavan yapan çıkıyor. Dün DESA (tavandan bir tık aşağısı), bugün SAYAS.

SAYAS iyi bir iş bağlamış yine, General Elektric’in ABD'de kuracağı rüzgar santrallerinin kule içi ekipmanlarının üretimini gerçekleştirecekmiş, satın alma garantili. Bu SAYAS, yenilenebilir enerji sahasına ilk defa girdiğinde, bir arkadaş 'bu trene binin' diye yalvarmıştı adeta da, kimse ciddiye almamıştı. O tarihten tarihi zirvesine yaklaşık 2.5 yılda 66 kat prim yapmış. Geleceği iyi öngörebilen insanlara kulak vermeli. Daha çok gideri vardır bu hissenin, uzun vadede önü açık elbette, ancak başlangıçtan beri o fırsatı kollayanlara çok güzel prim bıraktı. O arkadaşın bereketi de bol olsun.

Bebek hisse muhabbetine üst perdeden bakanlara (kendimi de dahil ederek söylüyorum) iyi bir derstir bu. 10 tane bebek hisseye yatırım yapsan, 2-3 tanesi bu şekilde büyüse, zaten milletin 10-15 senede eriştiği noktaya bir kaç yılda erişebilme potansiyelin var. Peter Lynch'in yıllarca dövüne dövüne anlattığı mevzu da özet olarak aslında budur.
    Son düzenleme : deva-i dert; 07-07-2023 saat: 14:34.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,163
     Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Tek hissede gitmek yerine portföy yapmanın avantajlarından bir tanesi de arada mutlaka bir tavan yapan çıkıyor. Dün DESA (tavandan bir tık aşağısı), bugün SAYAS.

SAYAS iyi bir iş bağlamış yine, General Elektric�in ABD'de kuracağı rüzgar santrallerinin kule içi ekipmanlarının üretimini gerçekleştirecekmiş, satın alma garantili. Bu SAYAS, yenilenebilir enerji sahasına ilk defa girdiğinde, bir arkadaş 'bu trene binin' diye yalvarmıştı adeta da, kimse ciddiye almamıştı. O tarihten tarihi zirvesine yaklaşık 2.5 yılda 66 kat prim yapmış. Geleceği iyi öngörebilen insanlara kulak vermeli. Daha çok gideri vardır bu hissenin, uzun vadede önü açık elbette, ancak başlangıçtan beri o fırsatı kollayanlara çok güzel prim bıraktı. O arkadaşın bereketi de bol olsun.

Bebek hisse muhabbetine üst perdeden bakanlara (kendimi de dahil ederek söylüyorum) iyi bir derstir bu. 10 tane bebek hisseye yatırım yapsan, 2-3 tanesi bu şekilde büyüse, zaten milletin 10-15 senede eriştiği noktaya bir kaç yılda erişebilme potansiyelin var. Peter Lynch'in yıllarca dövüne dövüne anlattığı mevzu da özet olarak aslında budur.
    Kesinlikle...biraz geç oldu ama bende öğrendim.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

6. Çeşitli forumlarda da benzer yanlış anlaşılmalar gördüğüm için burada bir konuda açıklama yapmak istiyorum. Malumunuz kurlardaki yükselmeler şirketlerin Net Yabancı Para pozisyonu artıda olan şirketler için avantaj, ekside olan şirketlere içinse dezavantaj durumu oluşturuyor. Ancak bu durumun yanlış ya da eksik yorumlandığını farkediyorum.

Mesela A Şirketinin -2.000.000.000 TL'lik (Eksi 2 Milyar TL) Net YP Pozisyonu olsun ve kurlar da bir önceki bilanço kapanış tarihi ile son bilanço için kapanış tarihi arasında % 35 yükselmiş olsun ve varsayalım ki bu Net YP Pozisyonu da aynı miktarda kalmış olsun. Bu durumda -2.000.000.000 x 0,35 = -700.000.00 TL'lik bir kur farkı etkisi olur Net Kâra. Yani 700 Milyon TL'lik kambiyo zararı oluşur. Ancak bazı arkadaşlarımız bu durumu şirketin 700 Milyon TL Çeyreklik zarar yazacakmış gibi düşünüyor. Diyelim şirket kambiyo zararı etkisinden önce 4.000.000.000 TL Net Kâr yazacak, bu durumda kambiyo zararını (700.000.000 TL'lik rakamı) düşersin ve şirketin Net Kârı 3.300.000.000 TL olur.

Diyelim tüm şartlar aynı, ancak Net YP Pozisyonu + 2.000.000.000 TL ise bu durumda da aynı miktarda kambiyo kârı yazar, bu sefer de kambiyo kârını bu 4.000.000.000 TL'ye eklersin, o zaman da 4.700.000.000 TL çeyreklik kâr etmiş olur.

Diğer faktörleri gözardı edersek, sadece mevcut kur farkı değişiminin mevcut Net YP pozisyonuna göre nasıl etkileneceğini bu şekilde düşünmemiz lazım, bakkal hesabı basitliğinde.

--- Elbette unutulmaması gereken bir durum da Net YP pozisyonu sabit kalmayacak ve o da diğer rakamlar gibi bilançodan bilançoya değişecektir.
    Son düzenleme : deva-i dert; 08-07-2023 saat: 18:17.
    Clausewitz

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,163
     Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Çeşitli forumlarda da benzer yanlış anlaşılmalar gördüğüm için burada bir konuda açıklama yapmak istiyorum. Malumunuz kurlardaki yükselmeler şirketlerin Net Yabancı Para pozisyonu artıda olan şirketler için avantaj, ekside olan şirketlere içinse dezavantaj durumu oluşturuyor. Ancak bu durumun yanlış ya da eksik yorumlandığını farkediyorum.

Mesela A Şirketinin -2.000.000.000 TL'lik (Eksi 2 Milyar TL) Net YP Pozisyonu olsun ve kurlar da bir önceki bilanço kapanış tarihi ile son bilanço için kapanış tarihi arasında % 35 yükselmiş olsun ve varsayalım ki bu Net YP Pozisyonu da aynı miktarda kalmış olsun. Bu durumda -2.000.000.000 x 0,35 = -700.000.00 TL'lik bir kur farkı etkisi olur Net Kâra. Yani 700 Milyon TL'lik kambiyo zararı oluşur. Ancak bazı arkadaşlarımız bu durumu şirketin 700 Milyon TL Çeyreklik zarar yazacakmış gibi düşünüyor. Diyelim şirket kambiyo zararı etkisinden önce 4.000.000.000 TL Net Kâr yazacak, bu durumda kambiyo zararını (700.000.000 TL'lik rakamı) düşersin ve şirketin Net Kârı 3.300.000.000 TL olur.

Diyelim tüm şartlar aynı, ancak Net YP Pozisyonu + 2.000.000.000 TL ise bu durumda da aynı miktarda kambiyo kârı yazar, bu sefer de kambiyo kârını bu 4.000.000.000 TL'ye eklersin, o zaman da 4.700.000.000 TL çeyreklik kâr etmiş olur.

Diğer faktörleri gözardı edersek, sadece mevcut kur farkı değişiminin mevcut Net YP pozisyonuna göre nasıl etkileneceğini bu şekilde düşünmemiz lazım, bakkal hesabı basitliğinde.

--- Elbette unutulmaması gereken bir durum da Net YP pozisyonu sabit kalmayacak ve o da diğer rakamlar gibi bilançodan bilançoya değişecektir.
    Sn.deva-i dert yazınız için teşekkürler... Ama burda buna bakarken hedge pozisyonlarının da olup olmadığına ve finansal zarar ya da kar yazıp yazmayacağına da bakmak lazım.. Özellikle tl çekilen kredilerden ciddi oranda ston yükselten veya KKM yapan firmalar da var.. Yani aslında her firmayı ayrıca ve detaylı bir şekilde incelemek gerekiyor.. Gerçi siz bunlara zaten vakıf olan birisiniz.. Ben sadece ekleme yapayım dedim. . Saygılar.
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

8.  Alıntı Originally Posted by human01 Yazıyı Oku
    Sn.deva-i dert yazınız için teşekkürler... Ama burda buna bakarken hedge pozisyonlarının da olup olmadığına ve finansal zarar ya da kar yazıp yazmayacağına da bakmak lazım.. Özellikle tl çekilen kredilerden ciddi oranda ston yükselten veya KKM yapan firmalar da var.. Yani aslında her firmayı ayrıca ve detaylı bir şekilde incelemek gerekiyor.. Gerçi siz bunlara zaten vakıf olan birisiniz.. Ben sadece ekleme yapayım dedim. . Saygılar.
    Zaten Net YP Pozisyonu derken aslında kastettiğim 'Hedge Dahil' pozisyonlar idi. Kurumların verdiği rakamlarda da, bilançolarda yer alan dipnotlardaki Net YP Pozisyonlarında da en son 'Hedge Dahil' pozisyonu veriyorlar. Burada yazarken daha önce 'Hedge Dahil' ifadesini kullanmaya genellikle özen göstersem de, bu sefer yazmayı ihmal etmişim.

Ayrıca, benim yaptığım yorumlar da dahil, piyasada kurlardaki değişimin net kâr üzerine olası etkisi üzerine yapılan yorumların çok büyük kısmı genelde son bilanço verilerine göre, ve bilançodaki pozisyonlar da sadece o anlık, yani bilanço kapanış tarihinin bir fotoğrafı durumunda. Sonrasında 'hedge dahil' net yp pozisyonunun olumlu ya da olumsuz nasıl değiştiğini, şirketlerin finans departmanları ve yönetim kurulları ve de kulağına içerden bilgi üflenenler hariç, detaylı bilen yoktur, eğer bizzat şirket tarafından konuyla ilgili kamu aydınlatması yapılmamışsa.

Hatırlatma için teşekkürler Hocam.
    Son düzenleme : deva-i dert; 08-07-2023 saat: 23:37.
    Clausewitz

Sayfa 117/366 İlkİlk ... 1767107115116117118119127167217 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •