"Borsada geçirdiğim yirmi yıl bana beyninin % 3'ünü kullanan normal bir insanın kârlı hisseleri uzmanlardan daha iyi seçebileceğini öğretmiş bulunuyor."
Peter Lynch
"Borsada geçirdiğim yirmi yıl bana beyninin % 3'ünü kullanan normal bir insanın kârlı hisseleri uzmanlardan daha iyi seçebileceğini öğretmiş bulunuyor."
Peter Lynch
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
DEVA büyüme şirketleri arasında, özellikle bulunduğu sektörün hayatiliği ve kritikliği açısından bir çok kişinin umutla aldığı, sabırla beklediği, ancak bu sabrın karşılığını fiyatlamada gerçek anlamda göremediği, yılın belli dönemlerinde yukarı yönlü hareket yapıp, sonrasında büyük düzeltmelerle geri çekilen ve son zamanlarda görece (dünyadaki benzerlerine göre) çok ucuz fiyatlanan ve son 2,5 senede de BİST 100 endeksine göre endeks altı getiriyle devam eden bir ilaç imalaatçısı. Bu şirketin kötü fiyatlanmasının sebepleri üzerine çok şey yazılabilir, ancak kimsenin pek itiraz etmeyeceği en önemli sebep sattığı ürünlerin fiyatlarını belirlemede kamuya olan bağımlılıktır. Yani şirket artan üretim ve ham madde maliyetlerini ürünlerinin satış fiyatlarına yansıtmakta zorlanmaktadır. Onca verimlilik artışı çalışmasına ve yüksek fiyatlı ürünlerin piyasaya sürülmesine rağmen 2021-4Ç ile 2022-4Ç arasındaki Brüt Kâr Marjlarının değişimi bu durumu açıkça göstermektedir. (Bazı yeni pahalı ürünlerin toplam satışlarda kapladığı oran arttıkça durum kısmen değişebilir.) Geçen yıl yapılan 2 zam ile bu marjlar tekrar toparlanmaya başlamıştır, ancak önümüzdeki zamanda bunun nasıl seyredeceği yine devletin vereceği zam oranları ile bağlantılı olacaktır. Bu bağımlılığı kırabilecek tek şey toplam satışlar içerisindeki yurtdışı satışların payının artırılmasıdır. Bunun da çok kolay bir şey olmadığını ve uzun prosedürlere ve çetrefilli bir sürece dayandığını ciddi DEVA yatırımcısı bilmektedir.
Clausewitz
"Hisse senedi yatırımı bir sanattır, bir bilim değildir."
Peter Lynch
Clausewitz
Yer İmleri