Kim ülke ekonomisini düşünerek yatırım yapıyor. Bunu söyleyenler boş atıyor sadece. Yatırımın dini imanı milliyeti olmadığını daha geçen gün reis bile dedi.
Herkes kendi getirisini arttırmak ve daha fazla kazanmak için uğraşır. Kendi menfaati ön plandadır. Siz bakmayın milliyetçilik naraları atanlara. Yarın yabancı fon veya doların 1 haftada içinde yüzde 10 artacağını duysalar ellerinde ne var ne yok girerler.
Bankada gram altın hesabı açarak altın alınıp biriktirilebilir. İstenirse kurumdan kuruma değişmekle birlikte buradaki altınların tamamı yada bir kısmı komisyonu karşılığında fiziki olarak da talep edilebilir. Neticede her iki yöntemde de aynı vade sonunda elde edilecek getiri eşittir.
Ancak diğer yöntemlerle aynı tarihte alınıp aynı tarihlerde satılan altın fonunda ise elde edilecek getiriden devletin kestiği %10 stopaj bulunmaktadır.
Bu bakımdan altın fonu almak yerine gram altın hesabı ile direkt almak yada kişinin risk tercihine göre fiziki olarak almak daha karlı ve mantıklıdır.
Satarken de altın fonunda gerçekleşme için en az bir gün bekleniyor diğerinde ise anında TL yada usd yada euro olarak hesaba geçebiliyorsunuz..Gram altın hesabı kullanmak son derece likit yani..
fonlardaki stopaj dezavantajina ragmen ozellikle makaslarinin dusuk olmasi nedeniyle alim satimda yiyecegimiz marj zarari nedeniyle son donemde beklemeye aldigim nakdi usdtrf ve gldtrf de degerlendiriyorum ben. tl bazli cok buyuk yuzdesel karlar soz konusu olmadikca stopaj goturusu bence alim-satim makasindan daha az kayip getiriyor.
---------------
Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla
https://m.youtube.com/watch?v=MTovkk...ature=youtu.be
Linkini paylaşıyorum. Videoda hoşuma giden satırbaşlarını paylaşmak isterim.
- portföy şirketinde yönetici olarak sorumluluk almak zorundayım diyor. Elini taşın altına koyuyorum. Kararları ben veriyorum diyor. Tabi bunun bedeli var.
-anayasa değişikliği döneminde riskin artacağını düşünerek hedge yapıp, sonrasında kgf ile yaşanan artışta görece gelir kaybetmeleri. O süretçe yaşadığı stresi paylaşmış. Ve anladığım kadarıyla o noktadan sonra siyaset tahminlerle ekonomik tahminleri ayırıp şirketlere odaklanmaya başlamış.
- her fonun bir boyutu olmalı diyor 200 milyon dolar sonrası (mevcutta 50 milyon) daha fazla büyümeyeceğiz diyor.
- hisse değişim hızına vurgu yapıyor. Ne kadar düşük o kadar iyi diyor.
- bağımsızlığın esnekliğine inanıyor.
Daha fazlası videoda var. Benim hoşuma gitti. Bizim gibi küçük yatırımcılarada yol gösterecek aslında forumda defalarca dile getirelen şeyleri dinlemek keyifli.
buda geçmişteki bonus sözleri
https://m.youtube.com/watch?v=gh2R0ioK_MQ
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
O egeli ben değilim
Ben dolar almaktansa, yurt dışında büyüyen şirketleri içeren yurt dışı fonlarını ve gram altını tercih ediyorum. Bu yatırımları ülkesini daha çok seven yada daha az seven şeklinde sınıflandırılmasını da çok doğru bulmuyorum.
Herkesin görüşüne de saygılı olduğumuda belirtmek isterim.
Gerek Cauti bey gerekse diğer tüm arkadaşlar
Karşılıksız olarak tecrübelerini paylaştıkları için de teşekkür ederim
alım satım ile ilgili basit bir örnek hesaplama yapalım:
Bankadaki gr altın hesabından alım-satan yapan bir yatırımcı:
alım tarihi:18.12.2020 saat:10.45 1 gr altın alım-satım: 463,75-465
100 gr altın *465 =46.500 TL
Satım tarihi:19.01.2021 saat:10.45 1 gr altın alım satım:485-486,25
100 gr altın*485=48.500 TL
Brüt kar:48.500-46.500= 2.000 TL
Net kar: 2.000 TL
Bankadaki Altın fonu: ile alım-satan yapan bir yatırımcı:
Alım Emir tarihi 17.12.2020 saat:10.45 Emir gerçekleşme tarihi:18.12.2020 günkü tabela fiyatı 463,75
100 gr fon alım :100*463,75=46.375 TL
Satım Emir tarihi:18.01.2021 saat:10.45 Emir gerçekleşme tarihi:19.01.2021 günkü tabela fiyatı 485,75
100 gr fon satım :100*485,75=48.575 TL
Masraflar (Yıllık) Fon yönetim gideri:%2 +%10 kardan stopaj
48.575 %2=971,50 /12 ay 1 aylık fon yön. gideri:81TL
Brüt kar:48.575-(81)=48.494 48.494-46.375= 2.119 2.119 tl kardan devlet %10 stopaj alacak 2.119*%10=211,90 TL
Net kar:2.119-212=1.907 TL
Aradaki fark=2.000-1.907=93 TL gram altın hesabı ile alım satım yapan yatırımcı lehine.
Dolayısıyla olabildiğince altın fonu alan yatırımcı lehine alım -satım makasını alım da sıfır marj (465 e alacakken 463,75 aldım) satımda da satışa çok yakın bir marj almama rağmen sonuç açık ara gram altın yatırımcısı lehine çıkıyor..
Bu hesaplamaya rağmen yine de bir yatırım çeşidi olduğu ve değer koruma aracı olduğu için kıymetli maden fonlarına karşı değilim. Yeter ki kişiler birikim yapsın paralarını çarçur etmesinler yatırım yapsınlar.
Yer İmleri