-
Fransiz sosyolog, matematikci ve filozof Auguste Comte’nin (Isidore Marie Auguste Francois Xavier Comte) olum yildonumu (5 Eylul 1857)

“Genel cizgileriyle pozitivizm, deney konusu edilebilecek olgularla ilgili, yani en genis anlamiyla bilimsel bilginin saglam bilgi oldugunu vurgular.”

''Pozitivizmin kutsal formulu: Ilke olarak ask, temel olarak duzen, amac olarak ilerleme''
-
Victor Hugo, 20 yildir surgunde yasadigi Guernsey adasindan Paris'e 5 Eylul 1870 tarihinde dondu.

http://www.visitguernsey.com/victor-hugo
-
Macar asilli Ingiliz yazar Arthur Koestler'in (Kösztler Artúr) dogum yildonumu (5 Eylul 1905)
"Vaktiyle bir matematikci soyle demis: Cebir, tembel insanlarin bilimidir-x'in ne oldugu bilinmedigi halde, sanki biliyormus gibi islem yapilir. Bizim durumumuzda, x isimsiz yiginlari, halki temsil ediyor.Politika, x'in gercek anlamini bilmeden islemi surdurmek demektir. Tarih yaratmak ne ise, denklem icinde x'in esas anlamini bilmek tanimaktir." Gun Ortasında Karanlik

"A mathematician once said that algebra was the science for lazy people - one does not work out x, but operates with it as if one knew it. In our case, x stands for the anonymous masses, the people. Politics mean operating with this x without worrying about its actual nature. Making history is to recognize x for what it stands for in the equation."
-
Fransiz sair, denemeci ve editor Charles Pierre Péguy’nin olum yildonumu (5 Eylul 1914)
“Zorbalik daima ozgurlukten daha iyi organize edilmistir. / La tyrannie est toujours mieux organisée que la liberté.”
-
Silili matematikci, fizikci ve sair Nicanor Parra Sandoval’in dogum yildonumu (5 Eylul 1914)
Kursunla yaralanmis biri gibi kitapliklara suruklendim.
Ozel evlerin esiklerinden gectim,
Dilimin keskin yaniyla iletisim kurmaya calistim seyircilerle:
Onlarsa ya gazete okuyorlardi
Ya da yitip gidiyorlardi bir taksinin pesi sira.
Nereye gitmeli o zaman!
Bu saate dukkanlar da kapalidir;
Ben aksam yemekte gordugum bir dilim kuru soganiı dusunuyordum
Ve bizi oteki ucurumlardan ayiran uçurumu.

Like a man with a gunshot wound I dragged myself through the literary societies,
I crossed the thresholds of private houses,
With the sharp edge of my tongue I tried to communicate with the spectators:
They would read their newspapers
Or disappear behind a taxi.
Then where could I go!
By that time the store was closed;
I would think about a slice of onion that I saw at supper
And about the abyss that separates us from the other abysses.
Su solgun benizli adam bir balmumu
Muzesinden bir figure benziyor;
yirtik tullerin ardindan bakiyor:
hangisi daha degerlidir, altin mi guzellik mi?
Kristal kadeh onu yaratan insanin
elinden daha mi ustundur?
tukenmis bir atmosfer bu soludugumuz,
Kulden, dumandan, huzunden:
bir kez gorulen sey bir daha ayni
haliyle gorulmez, der bize kuru yapraklar.
Cay saati, kizarmis ekmekler, margarin
hepsi bir tur sisle kaplanmistir.

Este señor desvaído parece
una figura de un museo de cera;
mira a través de los visillos rotos:
qué vale más, ¿el oro o la belleza?
¿Es superior el vaso transparente
a la mano del hombre que lo crea?
Se respira una atmósfera cansada
de ceniza, de humo, de tristeza:
lo que se vio una vez ya no se vuelve
a ver igual, dicen las hojas secas.
Hora del té, tostadas, margarina,
todo envuelto en una especie de niebla.
-
Amerikali aktris Raquel Welch'in (Jo Raquel Tejada) dogum gunu (5 Eylul 1940)

-
Orson Welles'in yonetip rol aldigi Citizen Kane (Yurttas Kane) filmi 5 Eylul 1941 tarihinde tum Amerika'da gosterime girdi.

-
Ingiliz rock grubu Queen'in efsanevi solisti Freddie Mercury’nin (Farrokh Bulsara / Larry Lurex) dogum yildonumu (5 Eylul 1946)

Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri