Yazdıklarımı ve/veya çizdiklerimi Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) 101., 103., 104., 106., 107., 110. maddeleri kapsamında tavsiye niteliği taşımamaktadır. Dolayısıyla yazdıklarım ve/veya çizdiklerim, eklediklerim AL//TUT/SAT olarak değerlendirmeyin, burada verdiğim bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.
2017 yılı Net Karı:453,966,000 TL
Öz Sermaye / Kaynak:5,200,794,000 TL
Piyasa Değeri:8,858,017,253 TL
Piyasa Değeri / Defter Değeri Oranı PD/DD: 1.70
Fiyat Kazanç Oranı F/K: 11.46
En Son Kapanış Değeri: 6.87 TL alırsak (Ortalama)
Hisse Başına Düşen Kar: 0.60
TLMAN nın hisse başına düşen kar değeri 1.2 hesaplamıştım.
tabi bunun burada 0.60 çıkması karla ilgili...
benden bu kadar...
Yazdıklarımı ve/veya çizdiklerimi Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) 101., 103., 104., 106., 107., 110. maddeleri kapsamında tavsiye niteliği taşımamaktadır. Dolayısıyla yazdıklarım ve/veya çizdiklerim, eklediklerim AL//TUT/SAT olarak değerlendirmeyin, burada verdiğim bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.
Hadi bu kağıda hemen atlayalım...yok öyle ben alma hususunda kararsızlardanım, şimdi başka bir yönüyle şu CARİ ORAN'a bakalım. Ha böyle yazıyorumda finans konusunda uzman biride değilim araştırmalarımı yazıyorum ON DÖNÜM de harbiden bostanım var
ENERJİSA için;
1. HUSUS;
Dönen Varlıklar: 3,491,079,000 TL
Kısa Vadeli Borçlar: 4,215,754,000 TL
Cari Oran 0.828 (Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar)
Cari Oran=0.828<1.0 ise ->Firmanın borç ödeme sorunu olabileceğine işaret eder... ENERJİSA BU BÖLÜME GİRİYOR
Cari Oran >=1.0 ise ->Firmanın kısa vadeli borçlarını ödeme gücünün yüksek olduğunu gösterir...
2. HUSUS;
Son üç yıla göre karlılıkdaki değişim;
2015........336,302,000
2016........377,393,000 %12.21
2016/9......421,813,000 %11.77 %0.44
2017/9......453,966,000 %7.62 %4.15
görüldüğü üzere bir önceki yıla göre kar yüzdesi gittikçe düşmüş buda cari oranı doğruluyor.
Hatta son yıl bir önceki yıla göre %4.15 daha düşük kar elde edilmiş.
Finans uzmanı değilim ancak varsa bir uzman bunları bize izah edebilir mi zaman daralıyor....
Sayın üyeler şurada bi anket var. Katılım sağlayabilirseniz sevinirim...
Forum kurallarına aykırı ise silecek arkadaşa zahmet verdiğim için kusura bakmasın.
https://goo.gl/forms/nEITEtEVsluHMz382
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
[QUOTE=Yildirim23612;1613253]Sayın Yıldırım, bu forumun genel kuralı al ve ya sat demek yasaktır, bana göre de bu genel kural etikdir ve doğrudur. Ben hiç kimseye arza katıl veya katılma demem; kağıt yükselir küfür yersiniz kağıt düşer vebal alırsınız.
Benim demek istediğim şu; Bir şirketin halka arz öncesi ikiye ayrılıp, borçlarla beraber süresi belli sürede parekende elektrik satım hakları olan halka arz edilmek istenen bir bir şirket.
Diğer şirketimiz ise toptan elektrik satma hakları ve en önemlisi eski çukurova ve kepez elektrik hidroelektrik santrallerinin yanı sıra rüzgar güneş ve termik santrallerin toplandığı diğer şirket, bu şirketin borçlarının ne olduğu belli değil? Acaba borçlar halka arz edilecek şirkete mi ittirildi?
Bu şekilde(varlıkların başka şirkete aktarılarak) halka arza izin verilmemesi gerekirdi, arzın ortak satışıyla değil emisyon primli hisse satışıyla arzdan gelen para ortağın cebine değil şirketin kasasına girmesi ve borçların azaltılmasına neden olacak bir arz olması gerekirdi.
Kısa vadeli değil orta ve izin vadeli hisse alırken kendinize şu soruyu sonra soracağınıza şimdi sorun; bu şirket borçlarını nasıl ödeyecek kur farkı ve faiz gider yükünden kurtulup nasıl sağlığına kavuşacak?
Kısa vadeli tahtaya girmeye çalışan kardeşler, hisse senedi alımı spekülasyondur, işler umduğunuz gibi gitmezse tahtada zorunlu yatırımcı olarak kalırsınız, kaldığınız takdirde de benim şimdi sorduğum soruyu o zaman sorup dövünürsünüz. O zaman dövünmeyin diye araştırın inceleyin diyorum.
Her yeni halka arzda mama olmayabileceğini olasılık olarak düşünün, genel olarak enerji sektörünü incelediğinizde bu sektörün hiç de göründüğü gibi karlı olmadığını ağır borç yükü altında şirketlerin debelendiğini görürsünüz.
Arzı yapan sabancının ortağı yabancı değilmi?
Arz edilecek malın yarısını satan yabancı değilmi?
Satılmayan malın yarısını kim yabancı fon adı altında yabancı takasına sokacak sen veya ben değil; yabancı ortak değilmi?
Siz şunu diyorsanız hayır yabancı ortağın malını çok ucuz bulacak diğer başka yabancılar alacak bende bunun imkansız olduğunu söylüyorum, bu kadar varlıkları koparılmış, özsermayesinin 5 katı borç yükü altındaki şirkete ortak olacak olan yine mevcut yabancı ortağın yurt dışı fonlarıdır.
Şirkete değer katacak olan eğer salt yabancı olsaydı carrefoursaya değer katardı, yabancı ortağı olan carrefoursa borç batağında ve zararda, hisse senedi tarhi dibin dibinde? Yönetimde yabancı ortağı olmayan bim ise tarihi tepenin tepesinde? Niye dip de niye tepede.
Bu kadar büyük hacim ve montanlı şirketin tahtasından yukarıya doğru sert hareket beklemeyin bu işler o kadar kolay değil, o kadar kolay olsaydı arzı yapar gözüken sabancı holdingin senelerdir hissede bekleyen ortak satışlarını yaparlardı, boş hayaller kurmayın.
Güzel konulara deyinmişsiniz bizimde amacımız hayal kurmak değil gerçekler ışığında kağıdın ne kadar doğru kağıt olduğunu öğrenmek. Bak istersen daha önceki yazılarımda bu kağıda ait olumlu ve olumsuz her şeyi yazmaya çalıştım. Ben TLMAN da hayal kurmadım %25 le çıktım ancak bu kağıdı inceliyorum ve şu anda da düşüncelerim olumlu değil sizin gibi. Ancak incelemek ve boş hayal kurmakla da zarar olmaz. O boş hayalleri destekleyen doğru verileri yakalarsanız dolar merak etmeyin. Ha burada biraz fazla yazdım ve sanki hisseyi pazarlıyor havası esmiş olabilir, ancak hisseyle ilgili olumlu ve olumsuz her şey yazılıyor. Herkes kendi mantığıyla hareket edecektir...
Yer İmleri