zarar buyuk olmasaydi 2.50 den verir cikardim.3.21 den alinca cikilmiyor iste.
zarar buyuk olmasaydi 2.50 den verir cikardim.3.21 den alinca cikilmiyor iste.
ABD yaptırımı hangi yasaya dayanıyor?
Karar Küresel Magnitsky Yasası kapsamında alındı.
Bu yasa, ABD de hükümete dünyanın herhangi bir yerinde yolsuzluk veya insan hakları ihlallerine karışan kişi, şirket ve diğer kurumlara karşı karar almasına olanak tanıyor.
Yasa kapsamında, ABD deki varlıklara el konulma, seyahat yasağı getirme ve ABD kişi ve kurumlarıyla iş yapmaya yasaklama gibi yaptırımlar uygulanabiliyor.
Magnitsky Yasası nasıl yürürlüğe girdi?
ABD'nin kişilere yönelik uyguladığı yaptırımların kökeni Rusya'ya dayanıyor.
Rusya da 230 milyon dolarlık bir yolsuzluk dosyasını inceleyen Rusyalı vergi uzmanı Sergei Magnitsky 2009'da hapisteyken öldü. Bu şüpheli ölüm üzerine ABD bir yasa hazırladı ve Küresel Magnitsky Yasası adını verdi.
Yasa uyarınca bugüne kadar Rusya'dan 100'ün üzerinde gerçek ya da tüzel kişi yaptırım listesine alındı. Özellikle Rusya'nın 2015 te Kırım ı ilhakı ve 2014 te Ukrayna krizine müdahalesi nedeniyle çok sayıda isim ABD nin yaptırım listesine girdi.
Yaptırımların boyutu nedir?
ABD nin diğer ülkelere uyguladığı yaptırım kararlarını Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) uyguluyor.
OFAC ın uyguladığı yaptırımlar iki ana gruba ayrılıyor:
1- Hükümetlere yönelik olan ve tüm ülkeyi kapsayan yaptırımlar.
2- Gerçek ya da tüzel kişilerin yurtdışı varlıklarına yönelik yaptırımlar.
Türkiye’ye ikinci grup yaptırım kararına giriyor.
Yaptırımların Türkiye’ye ekonomik etkisi olur mu?
ABD’nin Türkiye’ye yaptırımı iki siyasi figürü hedef alıyor. İran, Kuzey Kore gibi ülke çapında yaptırım ya da Rusya’nın en büyük şirketlerinin ticari faaliyetlerini hedef almadığı için ekonomik etkisi ikincil planda kalıyor. Ama yolun sonu
Teknik Analiz size fiyatın değil, kitlelerin davranışını gösterir. Bütün trendler, insanların birbirine aşıladığı duyguların üzerinde yükselir.
endeksin ekside olmasini firsata ceviriyorlar anormal degil ki, buyuklerin isine geliyor korkan kucuk yatirimcinin elinden aliyorlar sonrada primli bur sekilde tekrar kucuk yatirimciya veriyorlardir. olan bizim morallere ve zamanimiza oluyor
Döviz Lobisi spekülatörlere lirayı açığa satıp 5.25 i görünce çıkın tavsiyesinde bulunuyor. Her tarafta bu tür tiyolar/tavsiyeler dolanıyor.Maalesef TR nin korunma enstrümanları çok zayıf gibi görünüyor.
Teknik Analiz size fiyatın değil, kitlelerin davranışını gösterir. Bütün trendler, insanların birbirine aşıladığı duyguların üzerinde yükselir.
[QUOTE=EmilGudea;2470820]Temmuz sonu gibi düşüş beklentisi diye yazmıştım daha önce. 2.16 görebileceği fiyat diye. 2.22 , 2.25 altına sarkacağına şahsen düşünmüyorum.
sayin EmilGudea nin belirttigi 2.16 da.israrla bekliyor asagiya salmiyor.umut ediyorum ki trend cizgisinde yukari bir hareket yapar.yoksa nicedir halimiz![]()
grafigi fincan kulpa benzettim.
sagir duymaz uydururmus.o hesap
Birkaç foruma şöyle bir göz gezdirdim. Hemen hemen istisnasız bütün forumlar sessizliğe bürünmüş durumda. Gün boyunca yaşanan moral bozukluğu hakim duygu yatırımcılarda. Acaba bizim bilmediğimiz anormal bir durum mu var?
Bu (anormal) durum nasıl oldu da ortaya çıktı. Bu günlere adım adım nasıl geldik?
Özelde hisse senedi söz konusu olduğu için BIST100 endeksinin reel göstergesi dolar bazındaki grafik ile devletin iç borçlanma aracı olan 2 yıl vadeli gösterge tahvil faiz oranı grafiğini olayı somutlaştırmak için birlikte kullandım.
2000 , 2001 krizinden başlarsak, kriz öncesi gösterge faiz 36.44 seviyelerinde buna mukabil IMKB endeksi 3 cent seviyelerinde. Krizi endeks 0.44 cent seviyesinde tamamlarken devletin gösterge borçlanma faizi, krizi %276 seviyesinde tamamlıyordu. Daha sonra Derviş tedbirleri olarak anılacak acı reçeteleri halkın sırtlanmak zorunda kaldığı dönem sonrası ekonomi rayına oturmuş görünüyordu.
Arada yaşanan ve bize teğet geçen global ölçekli 2008 krizine 4.98 zirve fiyatından başlayan endeks 1.22 cent ten tamamlıyordu. Buna karşılık gösterge faizi 16.19 dan başlayıp 25.01 den bitiriyordu.
2001 yılından başlayan ve kısmen refah dönemi olarak adlandırabileceğimiz bu aşama 2013 Mayıs ayında son buluyor. 2013 Mayıs ayında BIST100 endeksi tarihi zirvesi olan 5.89 cent e ulaşıyor ve BIST in toplam piyasa değeri 340,58 milyar dolara ulaşıyor. Devlet borçlanma gösterge faizi ise en düşük seviye olan 4.61 seviyesine kadar düşüyor. Bugün 21.78 seviyesine çıkmış durumda.
Reel ölçekte 2013 Mayıs ayından itibaren BIST düşüş trendine girerek değer kaybederek bugün toplam piyasa değeri 160.69 milyar dolara kadar düşüyor, Devlet borçlanma göstergesi de sürekli yükselmeye başlayarak devletin borçlanma faizi her geçen gün artıyor. Haliyle devletin bütçe dengeleri ve açıkları her geçen gün daha kötüye gidiyor. (Oysa TL bazında endekse baktığımızda aldatıcı olabiliyor. 2013 Mayıs ayında endeks 93,398 iken 2018 Ocak ayı zirvesi 121,531 olarak görülüyor.
Yorumu daha sonra
SYG.
Not: Forum sayfası karakterleri bozduğu için tırnak ve ayırma işaretini kullanamıyorum.
Yer İmleri