Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı
Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil
Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok
Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.
300 400 çarpanla ev satılıyor.
sana geri dönüşü 30 yıl sürecek evler.
diyelim aldın herşey yolunda gitti 30 yılda paranı amorti ettin
ömrün geliyor geçiyor sen 30 yılda yatırımının geri dönüşünü kutluyorsun
30 yılda o eve 2 defa mutfak 3 defa banyo 6 7 badana dış kapı iç kapılar parkeler vs gibi masraflarıda düştüğünde apartmanın yenilenme dış çephe giderleri vergiler düşünce sana dönüşü 50 yıla çıkıyor
20 yaşında alsan evi 70 yaşında paranı amorti ediyorsun sonra belediye kapıyı çalıyor diyorki ev hasarlı yıkıp yeniden yapacağız 200 daha bastır ağa diyoronuda artık torunların yapar
![]()
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir!!
0,5 ye duserse nedne olmasın 0,5 ile alırsan 300 bin liraya 10 yılda 100 bin lira ek para geliyor.
burdaki tartısmaların cogu elindeki nakitle beton alma olayı ile . uygun kredi ile uygun evi alabilmek arasındaki fark anlaşılamadıgından cıkıyor.
işte size hesap yaptım 10 senden 1500 tl vertdiginiz ev icin 300 bin tl veriyorsunuz.
su andaki 0,99 ile değilde 0,50 yi bekleyip alabilirseniz kredi..ki gorunen oraya gidiyor.
300 bin tl kredi cekseniz 0,5 ile 10 senede 400 bin odeyeceksiniz..
bir taraftan 10 sene boyunca 300 bin tl odeyip sonra ceketinizi alıp cıkacaksınız kirada oturdugunuz evden
diger taafta ise 10 sene boyunca 400 bin tl odeyip o gunun piyasa dgerine gore su andakinden daha yuksek degerde bir eviniz olacak.
ve bunuda sadece 100 bin tl bir farkla ( oda taksit odemeleri toplamında) yapacaksınız.
sn. umut abi, önerileriniz için sağolun da evi alıp ödeyip bitireli çok oldu, oturacağım evden fazlasını da almam, gerek duymuyorum.
sorum şu:
dengelenme olacağını kim söylüyor?
GİNİ katsayısı mı düzelecek? eşitlikçi bir anlayış mı gelecek...memurlara %4 zam yapılıyorken devlet bile böyleyken...
bence olacak olan:
az sayıda nitelikli insan iyi kazanmaya devam edecek. beğenmiyorsa bırakıp yurtdışına gidecek (çünkü gidebilir). o kadar ki bazı alanlarda memlekette insan kalmadı, bulamıyor firmalar, maaşlarda iyileştirmeye gidiyor. belirtmiştim benim gelirim arttı, artıyor çünkü sektörüm buna müsait. bırakır yurtdışına geri dönerim zaten aksi durumda.
şu an zengin olan zaten daha da zengin olacak onlar konumuz değil. konumuz emeğiyle kazanan normal insan.
kalan büyük ve geneli niteliksiz çoğunluk asgari ücreti zor bulacak. bir kısım da devlet memuru olmak için yırtınıp olacak. istanbulda ev alamayacağına göre ya anadoluya gidecek (ki bu yüzden istanbul net göç veriyor şu anda) ya kira ödeyecek. dışarıda yatacak hali yok.
bu dengelenmenin olacağını siz neye dayanarak iddia edip bekliyor, ona göre plan yapıyorsunuz? bence gidişatımız brezilya, güney afrika vs. yönüne doğru. zengini çok zengin. fakiri ultra fakir. mahalle kavramı kalkıyor, suç sıradanlaşıyor.
Tek taraflı bakınca böyle bir görüntü çıkıyor,banka faizi gibi kira geliri hesaplamak baştan savunulan savı bitiriyor,kendimden örnek vereyim;2011 temmuzunda evi aldım eve girmeme işim nedeniyle 2.5 yıllık bir süre vardı,sağ olsun dostlar ''güvenilir'' bir kiracı buldu,çıktığında,pardon bir gün kaçıp gittiğinde 6 aylık yakıt ve 2 kira borç takmıştıeee? ne oldu 120 ay her yıl artan kira geliri? ayrıca adam kaçınca yeni eve yaptığım ekstra masraf?
Kendi adıma söylüyorum,ev alıp satıp hele birde bu dönemde kar ettiğini söyleyenler,diğer yatırımcılara danışmanlık yapsınlar birde oradan para kazanırlar,bense sadece kendime ait bir evde oturmak için ev almama rağmen bu sorunlarla uğraştım,bırakın kar falan eksik olsun.
Bence burada boşuna tartışıyoruz,ülkemizde bir dönem emlak hakikaten çok güzel getiri yaptı,1-2 yıl içinde %100 e yakın primle ev satanlar oldu,ancak iç ve dış ekonomik şartların değişmesiyle emlak yatırımı(genel olarak) kesinlikle enflasyonun altında prim yapıyor,uzun vade elinde tutmanın amortisman kaybını ekleyince de hiçbir albenisi kalmıyor,ayrıca avantajlı fiyatlarla bulsanız bile Sayın Emlak ın belirttiği gibi tamamını kendi paranızla almazsanız,bankadan çektiğiniz paranın faiz maliyeti de cabası..
Ülkemizin ekonomik şartlarında ciddi bir düzelme olmaksızın ve konut stoğu tükenmeden emlakta geçtiğimiz yıllardaki gibi bir ralli gerçekten çok uzak görünüyor.
Yahu ev satilmiyor alim gucu bitik denilen eylul 2019’da 2012den beri en cok ikinci el konut satisi olan ay olmus.
Evet artik yeni konut fazla yapilmiyor ve satilmiyor bu nedenle talep ikinci el konuta gidiyor
Yer İmleri