Endeks bir kat atladı yada çizgi veya hat değiştirdi, şuanki kulvar 1-2-3-5 yıl geriye doğru referans aldığın çizgiye göre değişir tabi. Şimdilik yakın tarih çizgi veya kulvarında 3078 rakamı aşağı yönlü ihlal edilmemeli. Endeks 3078 ama Ereğli 3078 rakamına göre ciddi manada geride kaldı. Mesela ekim değil ama kasım Aralık baktığımızda 280-320 dolar favök üstü kar var ama piyasa beğenmiyor. Beğenmemesinin nedeni temettü ilgisi. 3-5 lira kaldırmak isteyen, başıma dert mi alacağım, bu kadar ky bir yerde malı devir eder, uğraşamam diyor. Ne zaman ki piyasa yapıcı ky nın maldan çıkamayacağını düşünürse anında kaldırır. Buda hrc nin 3-5 dolar daha yukarı çıkması, temettünün netleşmesi, yada temettü dönemine yaklaşıldığında olacaktır. Ama şirkette bu fiyatı hak eden hiç bir şey yok. Tersine çok şey pozitif. Tabi bunu piyasa yapıcıya yada senet taşımayana anlatamazsınız. Mesela 3-4 çeyrek toplam 4 milyon ton yerine 3,5 milyon satsa, ki yatım milyon eksik satış ihtimali çok büyük bir tölerans ama 3,5 milyon alalım. Favök 300 olsa 1,05 milyar dolar 18,9 milyar TL, bunun iki dönem net karı dolar değişmese 10 milyon olsa, yıllık 22 milyon TL net kar demektir. Yani 29 lira TL karşılığı 6,5 lira temettü.
Ey piyasa yapıcı, hem bu 29 lira, hem potansiyel 22 milyar kar, hem TL 6,5 lira, dolar çarpanı ile 7,5 lira temettü, hemde 7,5/29=%25,9 temettü oranı, gözüne dizine dursun, boğazından geçmesin, gözlerin dışarı aksın, kulakların içeri kaçsın, ağzından ilaç değil, arkandan fitil alasın. 😆😆😆 adama gün yüzü görmemiş beddua ettik.
Üç gün fuara gittim, bugün gitmedim, çok yordu. Bugün 1 ekim olduğunu unutmuşum. Gece ve sabah Twitter de görmedim. Haberi şimdi okudum. Elektrik zammı yada doğalgazdan elektrik üretenlerdeki artış daha etkili, ama bu doğalgaz artışıda normal sanayiler için iyi durmuyor.
Hrc için elektrik ve doğalgazdan elektrik üretenlerin artışı izlenmeli. Mesela Şuan 300 ve 320 dolar diyen var. Gelecek zamlar bu 300-320 doları yukarı taşır. Doğrudan bu haber Çelik maliyetine çok büyük etkilemez. Muhtemelen kasımda göreceğiz. Bu arada enerji yüzünden cari açık 8 ayda 70 milyar doları geçmiş.
Bu yıl Ereğli ve İsdemir yatırımcıları için vahşi enflasyon ortada iken
Şu ana kadar çok feci bir fakirleşme ve ana paranın erimesi durumu var
Matematik çok net
Haricinde ki söylemleri açıkçası ciddiye almıyorum
Varlığın değeri enflasyona karşı %100 erimiş iken kalkıp %16 temettü ile kendimi kandırmam
Bu yüzden portföyüm de 3 dilim stratejisi kullanıyorum
Piramidin en tepesinde %40 ile froto var, hem büyüme hem temettü
Piramidin orta basamağında %30 ile Ereğli
En alt basamağında ise %30 ile konjonktürel orta vadeli büyüme hisseleri
Ereğli de ki % sel varlık değerim bu strateji ile enflasyona karşı ezilmedi
Ereğli ayrıca verdiği temettüler ile şayet kendi sektöründe rüzgar arkadan esiyor ise
Bileşik kendini besliyor
Bu yıl olduğu gibi rüzgar tersten estiğinde piramidin diğer kısımlarını besliyor
Bu yıl frotoyu besledi
Çokta mükemmel oldu
Seneye Mart ayında sektörün durumuna bakacağım
Şayet rüzgarın hafiften dahi arkadan esme işaretlerini görür isem Ereğli ile beslerim
Yok şimdi ki ters rüzgar durumu devam eder ve edeceğinin işaretlerini verirse adres kesinlikle Ereğli olmaz
O durumda ki adres yine belli
Az insan çok huzur
Yer İmleri