Sayfa 220/1002 İlkİlk ... 120170210218219220221222230270320720 ... SonSon
Arama sonucu : 8016 madde; 1,753 - 1,760 arası.

Konu: Yatırım Fonları X

1.  Alıntı Originally Posted by ersunan Yazıyı Oku
    Mart ayında dolarda düşüş bekleniyor lafları dolaşıyor, bana pek inandırıcı gelmiyor ama 3 aylık kur korumalı mevduata geçenleri çarpmak için ne yapıp edip böyle bir düşüş yapabilirler mi diye düşünüyor insan.
    Bir de aklıma takılan konu bizim aldığımız fonlar dolar artışına karşı mı koruma sağlamalı, gerçek enflasyon dediğimiz duruma göre mi? bunları ayrı ayrı mı düşünmeliyiz yoksa dolar artışı zaten gerçek enflasyonla paralel mi oluyor?
    Gercek enflasyon neyi baz alacaksiniz ? Tuik ayri enag ayri veya sizin yasam standartlariniza gore hissettiginiz enflasyon ayridir. Malesef ulkemizde kamu bazli olcum metodolojisi bize gercegi yansitmiyor. Bu konu ile ilgili gecen aylarda eurostat tan surekli degisen olcumleme kurallari ile ilgili uyari gelmisti

Tuik orani mutlaka gecilmeli zaten bu orani gecemiyorsaniz paraniz birikiminiz asiri erimededir. Mevduat-ppf kvba lar öst ler tuik enflasyonuna bile ezdirecektir. Bu sartlarda malesef bir miktar risk almadan tuiki de gecemeyeceksiniz demektir.

Bu donemlerde usd bazli yakin getiri bana gore ulkemiz standartlarinda cok iyidir, ustu getiri arayisi asiri riskli enstrumanlar ile mumkun olacagindan piyasalarinda bu donemde bozulmamasi gerekir ki usd getiri kistasi da gecilebilir olsun. Zaten dolardaysaniz bu donemde pozisyon degisikligi asiri maceraciliktir. Donemsel koruyucu enstrumanda likit kalmak trende olustugunda katilma alani saglar. Derseniz ki dolar da asiri koruyucu degildir yine bir erime soz konusu likit rezerv birimlerde capraz gecisler yapabilirsiniz ( gpb-yen-euro )

Bu arada usd bazli enflasyon da tabi ayri bir problem her ne kadar su an %7 civarinda olsa da %10 lara ulasabilir gorunmekte.

Kurun nispi stabilize oldugu donemlerde kistasinizi tekrar gozden gecirir pozisyonlarinizi ona gore dagitim yaparsiniz

Bu gibi donemlerde dolar ile yarismak, cok fazla kafaya takmak hata yaptiracaktir. TL bazli yatirimlarda mutlaka performanslari surekli goz altinda tutulmali, uzun vade perspektifte usd bazli mesela ybyf veya doviz bazli degiskenler ( emtia grubu donemsel dahildir ) kur getirisi dahilinde bu kistasi gecmis donemlerde surekli gecmistir

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2.  Alıntı Originally Posted by onno07 Yazıyı Oku
    İSTANBUL P. işbankası üzerinden alabileceğimi söylediler banada ancak belgeler imzalamam gerekiyormuş bi sürü evrak gönderecekler biraz tedirgin etti beni birde 15 günde bir alım satım diyor, alım satımı nasıl yapıyorsunuz üstad
    Hocam İs yatırımda hesabınız olması lazım. İstanbul Portföyun fonlarını İs Bankası değil İş yatırım satıyor.Oradan bir hesap açtıktan sonra müşteri temsilcisi aracılığıyla alabilirsiniz

M2006C3MG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

3.  Alıntı Originally Posted by onno07 Yazıyı Oku
    teşekkür ederim, ben ızv ve ıbe düşünmüştüm ama dediğiniz gibi yönetim performans ücretleri çok fazla
    Ama dediğiniz %20'lik performans ücreti belli bir oranın üzerinde alınıyor sanırım. Yanlış hatırlamıyorsam benchmark geçtikten sonraki kısım için bu ücret alınıyor

4.  Alıntı Originally Posted by Corbaciyan Yazıyı Oku
    Gercek enflasyon neyi baz alacaksiniz ? Tuik ayri enag ayri veya sizin yasam standartlariniza gore hissettiginiz enflasyon ayridir. Malesef ulkemizde kamu bazli olcum metodolojisi bize gercegi yansitmiyor. Bu konu ile ilgili gecen aylarda eurostat tan surekli degisen olcumleme kurallari ile ilgili uyari gelmisti

Tuik orani mutlaka gecilmeli zaten bu orani gecemiyorsaniz paraniz birikiminiz asiri erimededir. Mevduat-ppf kvba lar öst ler tuik enflasyonuna bile ezdirecektir. Bu sartlarda malesef bir miktar risk almadan tuiki de gecemeyeceksiniz demektir.

Bu donemlerde usd bazli yakin getiri bana gore ulkemiz standartlarinda cok iyidir, ustu getiri arayisi asiri riskli enstrumanlar ile mumkun olacagindan piyasalarinda bu donemde bozulmamasi gerekir ki usd getiri kistasi da gecilebilir olsun. Zaten dolardaysaniz bu donemde pozisyon degisikligi asiri maceraciliktir. Donemsel koruyucu enstrumanda likit kalmak trende olustugunda katilma alani saglar. Derseniz ki dolar da asiri koruyucu degildir yine bir erime soz konusu likit rezerv birimlerde capraz gecisler yapabilirsiniz ( gpb-yen-euro )

Bu arada usd bazli enflasyon da tabi ayri bir problem her ne kadar su an %7 civarinda olsa da %10 lara ulasabilir gorunmekte.

Kurun nispi stabilize oldugu donemlerde kistasinizi tekrar gozden gecirir pozisyonlarinizi ona gore dagitim yaparsiniz

Bu gibi donemlerde dolar ile yarismak, cok fazla kafaya takmak hata yaptiracaktir. TL bazli yatirimlarda mutlaka performanslari surekli goz altinda tutulmali, uzun vade perspektifte usd bazli mesela ybyf veya doviz bazli degiskenler ( emtia grubu donemsel dahildir ) kur getirisi dahilinde bu kistasi gecmis donemlerde surekli gecmistir

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    Çok açıklayıcı bir yazı olmuş elinize sağlık. Ben de onu anlayamadım gerçek enflasyon diye neleri baz almamız gerekiyor, araba fiyatları mı, ev fiyatları mı, benzin mi, elektronik mi, gıda mı? yoksa hepsi birbirine yakın mı seyrediyor acaba.
    Tüik zaten tam komedi onu ciddiye alan da kalmadı herhalde ama aynen katılıyorum, borçlanma, kira, ppf ile onun açıkladığı enflasyonu bile geçemeyiz orası da ayrı. Mutlaka bir miktar riskli fonlara girmek gerekiyor, tabi bu miktar risk algısına göre değişir.
    En garanti doları baz alırsak sadece dolar getirisini yansıtan fon yok sanırım, çoğunun içinde yabancı hisse de var, onların da ne olacağı belli olmuyor. Bu durumda hisse fonların yanına direk döviz almak dışında bir seçenek bulunmuyor herhalde.
    Tabi tamamen riskli tarafa geçerken bir de zamanlama sorunu var, şu anda komple girmeli mi, kademeli mi girmeli, biraz daha bekleyip mi girmeli gibi bir sürü sorun var.

5.  Alıntı Originally Posted by ersunan Yazıyı Oku
    Mart ayında dolarda düşüş bekleniyor lafları dolaşıyor, bana pek inandırıcı gelmiyor ama 3 aylık kur korumalı mevduata geçenleri çarpmak için ne yapıp edip böyle bir düşüş yapabilirler mi diye düşünüyor insan.
    Niye çarpılsınlar ki? Tam tersi dolar kuru yükselirse çarpılıyorlar.

Bugün 1000 Dolarım var, kur bugün 14.-TL olsun, 3 ay sonra da 10.-TL,

3 aylık bağlayayım, 14.000.-TL, 1 birimde faiz getirisi olsun 3 aylık vade sonu; 14.000.-TL+1 Birim Faiz Geliri

3 ay sonra kur 10.-TL, 1000 Dolar aldım tekrar, elimde 1000 Dolar+4.000.-TL+1 Birim Faiz gelirim olur.

Dolarda kalmayı seçtim, 1.000 dolarım var, 3 ay sonra da 1000 dolarım var.

Burada esas mesele enflasyona göre çarpılıp çarpılmamak, doları baskıladığın sürece faizi de piyasa şartlarına bırakmadığın sürece enflasyona yenilirsin.

Makro ekonomi derslerinin temel konularındandır, Para Politikalarında 3 şeyi aynı anda idare edemezsin; "Kur-Faiz-Enflasyon". En fazla ikisine el atarsın, 3.yü bırakmak zorunda kalırsın, şimdiki politika da, enflasyonu bırakmak.

Alıntı Originally Posted by ersunan Yazıyı Oku
    gerçek enflasyon diye neleri baz almamız gerekiyor, araba fiyatları mı, ev fiyatları mı, benzin mi, elektronik mi, gıda mı? yoksa hepsi birbirine yakın mı seyrediyor acaba.
    Aslında cevabı çok basit bir soru, nereden baktığına göre değişir.

Teşbihte hata olmaz, hayatında hiç fil görmeyen amaları toplamışlar, alın bu fil demişler, sonra da fil neymiş diye sormuşlar. Ayağından tutan, sütun gibi bişey demiş, kuyruğundan tutan hortum gibi.

Enflasyon ölçümü nedir denince bir kaç kriter var, belli bir dönem aralığı alınmalı, yoksa artıp azaldığını ölçemezsiniz, belli bir ürün-hizmet gurubu olmalı, tüm ürün ve hizmetlerin fiyatlarını takip etmek bu teknolojiye rağmen hala tam olarak mümkün değil, bir de anlamlı bir veri olabilmesi için, büyük bir kitleyi etkiliyor olması lazım, yani boğazdaki yalıların fiyatlarının düşmesi, birkaç onbin kişiyi ancak ilgilendirir. Bir de bu fiyatları nereden takip ettiğiniz önemli. Yani aşağı yukarı 3 temel şey.

Şimdi, dönemde hepimiz mutabıkız, geçen yıla göre bakıyoruz. Mutabık olmadığımız şey ölçülen mal ve hizmetin içeriği ve nereden ölçüldüğü. Öyle bir şey hayal edelim ki, birebir aynı malları tüketen 2 aile bulmuşuz. Varsa yoksa peynir-ekmek-zeytin yiyorlar. Yani enflasyon sepetimiz sadece bu 3 üründen oluşsun. Bu kadar daraltmaya rağmen, eğer bir aile, Migros ya da Carfourre'a gidiyor, diğer aile de A-101 ya da Bim'e gidiyorsa burada bile dağlar kadar fark çıkacaktır. Bu kriterler her iki ölçüm grubu için de aynı olmadığı sürece çok çok farklı soruçlar almamız kaçınılmaz.

Ben TUİK'in verilerini de, ENAG'ın verilerinin de yanlı olduğunu düşünenlerdenim. Politikacılar, siyasetçiler istatistiği, sayıları bükmesini çok iyi bilirler. Diğer taraftan sanki her şey sanki dört dörtlükmüş de, enflasyon verilerinde sorun varmış gibi bir ortam varki, onu da gülünç buluyorum. Deveye boynun neden eğri demek gibi?
    Son düzenleme : meesut; 14-01-2022 saat: 14:56.

Alıntı Originally Posted by supremegod Yazıyı Oku
    Ama dediğiniz %20'lik performans ücreti belli bir oranın üzerinde alınıyor sanırım. Yanlış hatırlamıyorsam benchmark geçtikten sonraki kısım için bu ücret alınıyor

Valla çoğu zaman o benchmarklar rahatlıkla geçiliyor. Yüzde 20 ye yakın bir kesinti oluyor. Özellikle fya ve iar da böyle oldu ama IIS mevduat +5 puan benchmarkı var. Bu benchmarkı zor yakalıyor. Yani her zaman kasa kazanıyor[emoji3]

Sent from my iPhone using Tapatalk

7.  Alıntı Originally Posted by uptrend Yazıyı Oku
    yabancı fonlar okkalı eksi yazdı.Olaya Uzun vadeli bakın
    Özellikle Akbank fonları (başta AFT) uçurumdan atlamışlar resmen.

8.  Alıntı Originally Posted by ersunan Yazıyı Oku
    Bir de aklıma takılan konu bizim aldığımız fonlar dolar artışına karşı mı koruma sağlamalı, gerçek enflasyon dediğimiz duruma göre mi? bunları ayrı ayrı mı düşünmeliyiz yoksa dolar artışı zaten gerçek enflasyonla paralel mi oluyor?
    Selçuk Geçer de boyuna 18 Ocak gününü bekleyin diye Aktrollerle kavga edip duruyor :D

Sayfa 220/1002 İlkİlk ... 120170210218219220221222230270320720 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •