Sayfa 223/7020 İlkİlk ... 1231732132212222232242252332733237231223 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 1,777 - 1,784 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. James Bond karakterinin yaraticisi ve romanlarinin yazari Ingiliz gazeteci ve yazar Ian Lancaster Fleming'in dogum yil donumu (28 Mayis 1908)

2. John Steinbeck, Tortilla Flat (Yukari Mahalle / Asagi Mahalle) romanini 28 Mayis 1935 tarihinde yayinladi.

"Birer galonluk iki testi sarap, iki paisano icin bile epey sarap anlamina gelir. Sarabin kavanozlarda ciktigi yolculugun gelismesini soyle siralayabiliriz : Ilk testinin agzindan bes parmak asagi inince tumturakli laflar ve ciddi sohbetler edilir. Uc parmak daha inilince aci- tatli anilar depresmeye baslar. Uc parmak daha inince gonul yaralari sizlamaya baslar. Ilk testinin dibine varildiginda nedensiz bir huzun bas gosterir. Ikinci testinin agzindan bes parmak asagida kapkara, berbat caresizlik hissi coker. Uc parmak daha asagida olume yada ozlenen sevgiliye dair bir sarki hatira gelir. Bunun bir parmak asagisinda artik akla esen tum sarkilar soylenir. Bundan sonra yol, icen kisiye gore bin bir farkli yone saptigindan ne olacagini kestirmek imkansizdir. Bu noktadan itibaren her sey olabilir."

"Two gallons is a great deal of wine, even for two paisanos. Spiritually the jugs maybe graduated thus: Just below the shoulder of the first bottle, serious and concentrated conversation. Two inches farther down, sweetly sad memory. Three inches more, thoughts of old and satisfactory loves. An inch, thoughts of bitter loves. Bottom of the first jug, general and undirected sadness. Shoulder of the second jug, black, unholy despondency. Two fingers down, a song of death or longing. A thumb, every other song each one knows. The graduations stop here, for the trail splits and there is no certainty. From this point anything can happen."

3. Avustralyali sarkici, soz yazari ve oyuncu Kylie Minogue'un dogum gunu (28 Mayis 1968)

4. Rocky Balboa, 35 yil once bugun Clubber Lang ile dovusmek icin ringe cikti.

(Rocky 3, 28 Mayis 1982 tarihinde vizyona girdi.)

5. Amerikali yazar, sair, dansci, aktris ve sarkici Maya Angelou'nun olum yil donumu (28 Mayis 2014)

Olmeyi surdururum yeniden.
    Coker damarlar, acilir
    Uyuyan cocuklarin
    Kucuk yumrukları gibi.
    Eski mezarlarin anisi,
    Kokusan et ve solucanlar
    Meydan okumaya
    Ikna etmez beni. Yillar
    Ve soguk bozgun yasar
    Yuzumdeki cizgilerin derininde.
    Donuklastirir gozlerimi, simdi
    Surdururum olmeyi,
    Cunku severim yasamayi.

6. "Beni, Cate'den cok, zaman, yillar ilgilendiriyordu. Inanilmaz bir seydi. Sekiz mi, on yil mi? Sanki unutulmus bir odayi, bir dolabi acmistim ve burada baskasina ait bir hayat, bosuna yasanmis, risklerle dolu bir hayat bulmustum. Unuttugum buydu, Cate degil, bir zamanlarin zavalli zevkleri degil. Ama o gunleri yasayan, bir seyler olacak korkusuyla olaylardan kacan urkek genc, coktan adam olmustu, o hala cevresine bakiniyordu, yasam neler getirecek diye bekleyen genç beni sasirtiyordu. Benimle onun arasinda ortak ne vardı ki? Ben onun icin ne yapmistim? O banal ve atesli aksamlar, o rastlantisal riskler, bir yatak ya da pencere kadar tanidik umutlar, her şey uzak bir ulkenin, simdi tekrar dusununce, tadina bakip da nasil boylesine ihanet ettik diye dusundugum hareketli yasamin anisi gibi geliyordu." Tepedeki Ev

"Masticando pensavo all'incontro, alla cosa accaduta. Più che di Cate m'importava del tempo, degli anni. Era incredibile. Otto, dieci? Mi pareva di avere riaperto una stanza, un armadio dimenticati, e d'averci trovata dentro la vita di un altro, una vita futile, piena di rischi. Era questo che avevo scordato. Non tanto Cate, non i poveri piaceri di un tempo. Ma il giovane che viveva quei giorni, il giovane temerario che sfuggiva alle cose credendo che dovessero ancora accadere, ch'era già uomo e si guardava sempre intorno se la vita giungesse davvero, questo giovane mi sbalordiva. Che cosa c'era di comune tra me e lui? Che cosa avevo fatto per lui? Quelle sere banali e focose, quei rischi casuali, quelle speranze familiari come un letto o una finestra - tutto pareva il ricordo di un paese lontano, di una vita agitata, che ci si chiede ripensandoci come abbiamo potuto gustarla e tradirla così."

7. ...Ona rasladigi zaman duydugu seyleri
    Kabil degil unutamazmis insan,
    Yolunu gozlerim bacak kadardan beri
    Ama o gecmedi bile yanimdan;
    Merdiven dayadim otuz besime,
    Ogrenemedim gitti bir turlu,
    Ne menem mahluktur bu duserler pesine
    Bunca insan geceli gunduzlu?

Gelsin ya, nasil, pat diye gelir mi dersin
    Burnumu karistiriken tatli tatli
    Ya tutar yatakta bastirirsa sabahleyin?
    Talih bu ya, otobuste nasirima basmali!
    Gelisi yoksa havalardan anlasilir mi?
    Selami efendice mi yoksa gider mi asiri,
    Degiştirir mi dersin bir kalemle hayatimi?
    Alla’sen soyle nedir askin asli astari!

8. "Birbirini seven cocuklar opusurler ayakta.Ilk asklarinin isiltili aydinliginda. / I ragazzi che si amano si baciano in piedi.Nell'abbagliante splendore del loro primo amore." Jacques Prévert

Sayfa 223/7020 İlkİlk ... 1231732132212222232242252332733237231223 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •