altın-gümüş rasyosuyla ilgili yazıma verdiğiniz katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.
yeni kaynaklardan bilgi aşma şansım oldu bu vesileyle..
fakat ortada bir yanlış anlama durumu söz konusu sanıyorum..onu düzeltmek istedim..
benim iddiam gümüş'ün değersiz olduğu veya prim yapmayacağı değil, altının gümüşe göre daha fazla değerleneceği idi..
yoksa elbette gümüşte de beklentim yukarı yönlü..
gümüşün endüstri kullanımıyla ilgili yorumuma açıklık getireyim;
bahsi geçen raporlarda bu sene güneş hücreleri için 3000 ton ve araçlar için 2000 ton kullanımdan bahsedilyor..toplamda 5000 ton..yani 160 milyon ons..bu sene üretilen gümüş miktarı 850 milyon ons..
2040 beklentiler ile ilgili olarak sanıyorum araç tarafında talep 2 katına çıkıyor..güneş hücrelerinde sabit giden bir talep var..bu durumda 225 milyon ons'luk bir talep olacak gümüşe..2040'taki gümüş üretim beklentisi elimde yok..bu seneki üretim rakamını tekrar paylaşayım 850 milyon ons..
ama bunlar gerçekten üzerine düşmeye gerek olan şeyler değil..bu hesaplamaları yapmaya gerek yok..çünkü global konjonktür değerli metalleri parıldatıyor..geri kalan şeyler teferruat bence..
yine de paladyum tarafına kısaca değineyim..onun da ismi geçiyor bazı yorumlarda..burada unutulmaması gereken şey paladyumdaki arzın talebi karşılayamaması..bu sene global olarak 11 milyon ons paladyum talebi varken üretilen miktar 8 milyon ons'ta kaldı..
yani paladyumdaki hızlı yükselişin talep kaynaklı farklı bir özelliği var..gümüş ve altın için aynı senaryo yaşanır mı? bilemiyorum..
bakınız krom bir metalik madendir..ancak ismi her zaman endüstriyel hammaddeler kategorisinde yer alır..yani alçıtaşı, grafit, kaya tuzu vs .ile aynı grup..çünkü krom sanayi hammaddesidir..paladyum da yavaş yavaş buna evriliyor..altın ve gümüş gibi fiyat beklentisindeki katalizör güvenli liman olması değil..endüstride kullanılması..
dolayısıyla (benim naçizane görüşüm) paladyum ile altın/gümüş fiyatları beklentileri birbirinden ayrılmalı..paladyum gitti o halde altın da gidecek denmemeli..
tekrar etmekta fayda var..gümüşün kıymeti ile ilgili bir soru işareti yok..gümüş fiyatlarındakü yükseliş beklentim gerçekten çok yüksek..sadece altının gümüşe göre relatif değer kazanacağını düşünüyorum..
yanılıyor olabilirim..umarım yanılırım..gümüşçüler daha çok kazanır

Yer İmleri