Sayfa 230/999 İlkİlk ... 130180220228229230231232240280330730 ... SonSon
Arama sonucu : 7985 madde; 1,833 - 1,840 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

1.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Oralarda da var cok kiraci dedigin gibi Turgay.
    Ev sahipligi orani bizde daha yuksek.
    Adamlarda finansal yatirimlarin finansal olanlara orani 80/20 biz de ise tam tersi 20/80
    Orada asgari ucretlinin geliri icinde kiranin yeri cok yuksek degil.
    Alir maasi oder kirayi geri kalani catir catir yer..
    Nasilsa vakti gelince emekli olacak, saglik da egitim de ucretsiz..

Syg,
    Yazın Alanya'da Almanya'dan emekli birisi ile tanıştım. Sohbet ettim. Emekli maaşını sordum. 1200 avro dedi. Oralarda da ev kirası için 500 avrodan aşağı bulamazsın dedi. Yani oralarda da insanlar bir eli yağda bir eli balda yaşamıyor. Lakin gelişmiş bir ülkede yaşadıkları için sahip oldukları imkanlar daha fazla.

2. devir kiracıların devri. arz çok, fiyatlar çok artmıyor. 200-300 tl daha fazla almanın yıllık getirisi 3.000 tl ise, evin 1-2 ay boş kalmasının maliyeti de aynı şekildedir. hatta ev bir sitede ise bir de boş kaldığı dönem ödenecek aidat da cabası.

en güzeli, oransal değil miktarsal artırmak, 100-150 TL yeter de artar.

3. Hazine 3 aylık borçlanma programını ay sonu açıkladı
    Bu programa göre hazine 40 milyar 771 milyon itfaya karşılık 34 milyar 300 milyon borçlanacak yani % 95 borç çevirme oranından %84 e düşürdü.itfa_borclanma= 6,4 milyar kalıyor yani piyasaya para bırakıyor

Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

4.  Alıntı Originally Posted by Egeli Yazıyı Oku
    Hem kiracı hemde ev sahibi olarak görüşüm. Emsal evlerin kirasına bakılarak artış yapılması yönünde. Sonuçta amaçlanan adil fiyat olmalı. Kiracı kirasını zamanında ödüyorsa kiradan iskonto yapılabilir.

iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Bir de bu çıktı "kiracı zamanında ödüyorsa", tabiki zamanında ödeyecek. Kontratta ne yazıyorsa o.

Şimdi birde bunu doladılar ağızlarına, işte zamanında ödüyorum.

Öyle diyen kiracılarım oluyor çık kardeşim diyorum, artıracağın rakam şu, ya öde ya çık. Büyükşehirde merkezde kiracı sorunu konutta yok. Krediler bol keseden verilirken kiracı sorunu vardı merkezde dahi 2-3 ay boş kalabiliyordu. Çünkü ev sahipliği oranı hızla yükseliyordu. Kira ödeyeceğime kredi alır bankaya öderim diyordu.

Şimdi 500binlik evin aylık kredi ödemesi 12binTL olmuş. Kirası 1700. Adam mecbur kiracı olacak. Ve zamanla piyasa oturacak, 500binlik evin kirası 3500 olacak. Bu da konut fiyatlarının az artması, kiranın en az enflasyon kadar artması ile oluşacak.

Konut piyasası kira oranı dünyadaki benzer örneklerine dönecek.

Herneyse,

Eğer artırımda geri kalırsan işte hak kaybını o zaman yaşarsın. 2 yıl sonra sen 1500 kira alırken emsal dairesi 2200TL öder. Böyle bir durumda da rayiç bedel belirleme davası açmak zorunda kalırsın, meşakatli olur.

Yıllarca uğraşıp didinip tasarruf edip aldığın dairenin keyfine kiracın bakar. Aha ev sahibinin hakkını nasıl da yiyorum dermişcesine yurtdışından gönderdiği fotoğrafları da face ya da instagram hesabından izlersin.

Artırmadı mı, çekiyorum noterden sözleşme şartlarına göre ihtarı. İtiraz mı etti, dava biraz uzasa da yargıtay kararları sayesinde paşa paşa artırıyor, ve yasal faizi ile sana ödüyor.

İşyerleri kiralarında devlet sınırlaması yoktur, sözleşmede ne ise o. Konutta ise devletin yanlış bir uygulaması olan serbest pazar ekonomisi modeline ters düşen, yaptığın sözleşmeyi hiçe sayan bir sınırlamayla en çok tüfe'ye göre kira artırımı yapılabilir(daha önce üfe idi). Anlaşmazlık halinde ev sahibinin yapabileceği artırım ancak tüfe kadar.

Zaten ödemeyen %1-2 dir. Onu da verirsin icraya feleği şaşar. Hanyayı konyayı görür. Ev sahibinin de asabı siniri bozulur.

Canını çok mu sıktı sık sık icra gönderirsin, masrafı olur tabi ama kavgada yumruk sayılmaz.

Öyle ki o borcu ödemediği sürece sırtında yük kalır faiziyle ve miras olarak çocuğuna dahi intikal ettirilir. Süresinde icrayı yenilersin olur biter.

Kanunlar gecikmeli işler ama işler.

Gönül ister ki ABD'de ki gibi bir kredi notu olsun. Elektrik faturasını ödemese dahi kredi notu düşsün. Ve kirayı 1 hafta geciktirse, 10 gün içinde tahliye edilsin.
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

5.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    Şimdi 500binlik evin aylık kredi ödemesi 12binTL olmuş. Kirası 1700. Adam mecbur kiracı olacak. Ve zamanla piyasa oturacak, 500binlik evin kirası 3500 olacak. Bu da konut fiyatlarının az artması, kiranın en az enflasyon kadar artması ile oluşacak.
    Kira artışlarının önünde başka bir engel var. Ortalama hanehalkı kazancı. En son baktığımda ortalama ücretler 3-4 yıl önce net 1850TL civaındaydı. Şimdi de olsun olsun 2200-2300TL olsun. Ortalama gelir artmadan kiralar yükselemeyebilir. Bu evin değerinden bağımsız bir parametre. Ortalama gelir artışı ise kaliteli büyüme ile mümkün.

Var olmayan parayı tahsil edemezsin.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

6.  Alıntı Originally Posted by Berk Dogan Yazıyı Oku
    Otomobil satışlarında çöküş!
    2019 yılı Ocak ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 14.373 adet oldu. 35.076 adet olan 2018 yılı Ocak ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar %59,02 oranında azaldı.
    Forumdaşlar bence bu habere yeteri kadar önem vermemişler. MTV indirimine rağmen ciddi bir düşüş var bu da tasarruflarda artma ve kredi talebinde azalma sayesinde olmuştur. Bu şekilde devam ederse ki Mart satışları önemli -malum her şeyi son güne bırakan bir milletiz- sektörün baskılarıyla indirim uzayabilir veya ek başka avantajlar sunulabilir stoklanan araç miktarı hala eritilemedi. Bunun yanı sıra ÖTV indirimi devam eden beyaz eşya sektörü de paralel biçimde izlenmeli. Onda da indirimin devam etmesi bist'de karşılık bulabilir.

Saygılarımla.

7.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Kira artışlarının önünde başka bir engel var. Ortalama hanehalkı kazancı. En son baktığımda ortalama ücretler 3-4 yıl önce net 1850TL civaındaydı. Şimdi de olsun olsun 2200-2300TL olsun. Ortalama gelir artmadan kiralar yükselemeyebilir. Bu evin değerinden bağımsız bir parametre. Ortalama gelir artışı ise kaliteli büyüme ile mümkün.

Var olmayan parayı tahsil edemezsin.
    ++++ aynen katılıyorum. ayemef in gelişi olursa da ücret ortalaması olması gereken artış trendinden negatif olarak ayrışacaktır. Bu durumda konut piyasası kısa vadede canlanamayabilir, kaldı ki uzun bir süredir emlak balonundan bahsediliyordu.

8.  Alıntı Originally Posted by Batman Yazıyı Oku
    ++++ aynen katılıyorum. ayemef in gelişi olursa da ücret ortalaması olması gereken artış trendinden negatif olarak ayrışacaktır. Bu durumda konut piyasası kısa vadede canlanamayabilir, kaldı ki uzun bir süredir emlak balonundan bahsediliyordu.
    Ayrıca genel hane halkı gelir ortalamasının içinde ev sahibi olanlar da var. Genelde kiracıların daha düşük bir gelire sahip olduklarını da hesaplamalıyız. Yani kiracıların hane halkı gelirleri ortalaması mantıken Türkiye ortalamasının da altında olmalı.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Sayfa 230/999 İlkİlk ... 130180220228229230231232240280330730 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •