Sayfa 234/667 İlkİlk ... 134184224232233234235236244284334 ... SonSon
Arama sonucu : 5330 madde; 1,865 - 1,872 arası.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

1.  Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    Yukarıdaki listede Redington'a ortak olan paydaşlar dolaylı yoldan Arena'nında ortakları.
    Tek tek mail atıp %100 ü Arena Bilgisayar'a ait olan Paynet'in kısmen veya tamamının satışı ile ilgili gelişmeleri takip edip etmediklerini sormak istedim.İngilizcem buna müsade etmedi.

Düşündüm ve benim satmak istediğim bir şirket olsa haber salardım her yere.Ortaklarımı da bilgilendirirdim ve fikir alışverişinde bulunurdum.Hani arabanızı satarsınız veya araba almak istersinizde eşe dosta aklında olsun böyle bir durum var dersiniz ya o misal.
    Böyle bir durumdada arabanızla ilgili bilginin yayılmaması ihtimalini zor görüyorum.Çünkü arabanıza talip olan kişide ustasına arkadaşına soracaktır illa ederi bumudur diye.Hani o talip olmassa ustası talip olur misali.Hani en son ne fiyat verdiler gibi bir pazarlıkta oluyormu bu işlerde onuda bilmiyorum açıkçası.Çok uzatmaya gelmez bu işleri.
    Madem borç özsermaye oranına göre zamanında şirketi değerleyip pahalı değiliz dediniz.Bu duruma çözüm gayretleri güzel bir adım fakat çok uzatmanın pek bir faydası olmuyor.Raiffeisen kaç zamandır ederini bulamamışmı Paynet in?
    Bana kalırsa ortak alacakları için iş uzuyor. Tamamının satışı olsa hemen biter giderdi.
    Tabi yanılma ihtimalimde var.Kendi düşüncemdir.
    Yatırım tavsiyesi değildir.
    Sayın sorpressa,

Öncelikle Redington hissedarları üzerinden bu baskı konusundaki öneriniz gercekten çok yaratıcı ve takdire şayan buluyorum. Keşke Redington ve onun hissedarları sizim kadar hassas olsa. Ama açıkçası stratejik hisse sahibi olan Synnex dışında kalan diğer yatırımcıların büyük çoğunluğu pasif yatırımcı ve 1.5 milyar dolarlık şirketin içinde %5i bile etmeğen bir iştirakinin içindeki bağlı ortaklığı bildiklerini dahi zannetmiyorum.

Defaatle dediğim gibi burada anahtar rolde bir tek Perea var ama ondan da hisse hakkında zırnık bir hareket görmedim. Elbette maliyet noktası daha düşükte olabilir ama hiç bir fon hammal gibi bu kadar malı taşımamalı diye düşünüyorum. Özellikle de şirketin içinde bir değer varken ve bunun çarçur edilme imkanı varken, biz uzun donemciyiz diye elinin üzerinde oturmak bence şok edici seviyede amatörce. Sonuçta %5in üzerindeki hissesi ile şirketin başını istediği kadar ağrıtır. Kendisi uğraşmak istemiyorsa da onun yerine aktivist bir kampanya yürütecek ve bu konuda uzman başka bir fon ya da grup ile ortaklık yapılabilir (hatta burdan Sn Adorable, Emirhan Bey ve sizi üçlü olarak sahaya sürse en profesyonel kadrosu hazır bile). Şimdi oturup Harvard mezunu yüz milyon doların üzerinde para yöneten adama akıl vermek bana düşmez diye düşünüyorum, ama şirket yönetiminin elindeki bu fırsatı heba etme riskini çok yüksek gördüğüm için serzenişte bulunmadan da edemiyorum. Çünkü ilk yazdığımızda FinTech değerlemelerin inanılmaz seviyelerdeydi ve bu noktada zamanlamayı doğru yapamadılar. Hazırlıksız yakalandılar. Halbuki bas bas bağırarak %100 büyüyen ve zarar açıklamayan bir şirket varken insan nasıl olmaz da piyasanın 10-20x CIRO çarpanı ile değerleme yaptığı bir ortamda aksiyon alınmaz sorusuna hiç cevap alamadık. Hatta bu varlığın oldugunu piyasaya bile duyurmakta acizlerdi. Halbuki 1-2 çeyrek de olsa Paynet'in finansallarını ayırarak tablolaştırsalardı çok hızlı hareket etme şansları olurdu. İşte bir noktada daha yönetimin sınıfta kaldığının göstergesi bu. Perea olsanız dönüp yönetime "ne iş" diye sormaz misiniz?

Ama işte soğan katları gibi onun altında bu şirket, bunun altında şu şirket şeklinde bir yapılanma olduğu için bence Arena yönetimi çoğunluğu halka açık bir şirket olmasına rağmen kendi hissedarlarına karşı bu kadar sorumsuzca davranabiliyor. Ve akabinde de Paynet sürecini şahsi fikrimce bu kadar kötü yönetiyorlar. Hatta taa Şubat ayındaki mesajimda Raiffeisen'in danışman firma olarak seçilmesini anlayamadığımı belirtmiştim çünkü bu şirketin FinTech konusunda öyle aman aman herhangi bir satın alma ve birleşme deneyimi yok. Hatta biraz da şanssızlık oldu, bu Ukrayna olayları da çıkınca ana şirket bir anda yaptırım gölgesi altında kaldı, hatta hisseleri yarı yarıya değer kaybetti. Böyle içsel bir karmaşanın olduğu ortamda en iyi bankerleri ile dahi Raiffeisen'in uluslararası arenada bir iş yapması mümkün olmayacağı gayet belliydi. Zaten geçen bu kadar zaman sonucunda da herhangi bir haber çıkmaması bence bu aciziyeti gösteriyor... Ha biraz "hin" düşünecek olursak Hintlilerle Rusların arası iyidir, biliyorsunuz, hatta BM'de Rusya'yı kınamayan ender ülkelerden biri Hindistan. Ruslar da finansal sisteme geri bir giriş yapmak istiyor, bizim ülke de buna aracı olmaya dünden razı. İşte bu noktada Paynet üzerinden bir Rus finansal kurumu ile bir anlaşma yapılır mı diye aklimin ucundan geçmedi degil ama bunu organize edecek yönetimsel kapasiteye sahip olduklarını düşünmüyorum. Tabii ki beni utandırmalarını temenni ederim - sonuçta Paynet'te bir satın alma / birleşme olursa hissedar olarak bize yarar. Eğer düşünmediler ama fikri beğendilerse buyursunlar bedava uygulayabilirler söz ben bir hak talep etmeyeceğim :)

Amacım konuyu saptırmak degil ama işte Arena öyle bir şirket ki bu kadar özensizce yönetilse de (sırf son 3-4 senedeki eski defterleri açsak iki uç tane 10-20 milyon dolarlık hata görürüz) bir şekilde hep bir pırıltı verme imkanı olduğunu gösteriyor. Aslında bu KY icin kötü çünkü her seferinde yahu bu şirkette iyi potansiyel var diyip bir umut doğuyor. Sonra da yönetim bir kez daha ondan beklenen eşiği geçemediği icin şirket hayatına "potansiyel" olmaya mahkum şekilde devam ediyor.

2. tebrikler sayın ismettarhan bey.. güzel ve etkileyici yazınızı soluksuz okudum..

3. İsmet Bey Rusya ya yaptırımların başladığı dönemde, bir Rus iş insanı çıkıp acaba böyle bir yatırım yapar mı sorusunu aklıma getirmişti.

Yani her kim talip olacaksa Arena yı komple satın alsa daha akıllıca olur bana göre.Zira şu an Arena 76 mly usd değerinde işlem görüyor piyasada.

4. alacak olan 3-5 kuruş daha fazla versinler şu aç köpeklere..

5. 3-5 kuruşu geçmesin ancak, ederleri o kadar..

6. Senin gibi kağıdında sende işlem yapan grubunda bu gruba sesini çıkarmayan yönetiminde ALLAH BELASINI VERSİN..

7. galiba suç bizde, aslında bi b.ka yaramayan şirketi biz gözümüzde büyütmüşüz..

8. Bugün İndes bilançosu da geldi. Bizdeki asıl sorunun ne olduğunu göstermek için bazı karşılaştırmalar yapmakta fayda var.

Bizim büyüme konusunda sorunumuz yok aslında. Sektörün kendisi USD bazında çok büyümediği için , şirket yönetimi organik olarak büyüme sağlayamayınca , Brighstar'ı alarak inorganik büyüme sağlamaya çalışıyor.

Geçen son 2 sene 650 milyon USD civarı olan ciroyu Brighstar sonrası 1 milyar USD'a çıkarmayı planlıyorlar. Bu hedefe de ulaşacak gibi duruyoruz. Yılın ilk yarısı 435 milyon USD ciro yapıldı. Bu sektörde yıllık cironun %40'ı ilk yarı yıl , %60'ı ise ikinci yarı yılda yapılır.

Bu durumda yılın kalan kısmında 565 milyon USD ciroya ulaşılabileceğini düşünüyorum. Ulaşamasak da 950 milyon USD civarında kalınabilir piyasanın durumuna göre.

Bizim asıl sorunumuz , bu sene aşırı artan yönetim / satış / pazarlama giderleri ile yine çok yükselen finansal giderler. Finanasal gideri bu piyasada azaltmanın tek yolu kullanılan kredi miktarını düşürmek. Aksi takdirde piayasada %40-45 seviyesine çıkmış bir faiz ile borçlanmaya devam ederseniz finansal giderinizi düşüremezsiniz.

Geçen sene Brighstar alınırken yaklaşık 350 milyon TL karşılığı USD ve TL kredi kullanıldı. TL kısmı uzun vade kullanıldı ve faiz oranı %17,8 . İnsan bu oranı görünce keşke tamamını uzun vade TL kullansalardı diyesi geliyor.

Hatta sadece Brightstar ücreti de ğil işletme sermayesi için de keşke bu orandan uzun vadeli kredi alsalarmış 1,5 milyar TL civarı.

İşletme sermayesi için kullanılan kredinin tamamı kısa vade ve faiz oranları artınca ortalama faiz neredeyse %30-35 seviyesine çıkmış durumda. Geçen sene %17-18 civarı uzun vadeli kredi kullanılsaydı çok daha ekonomik olurmuş. Neyse olana çare yok.

Peki bu finansal gideri düşürmenin yolu nedir ? Ya daha az mal satıp küçüleceksiniz ve tahsilata ağırlık verip borcu azaltacaksınız , yada şirkete yeni kaynak sağlayacaksınız.

Daha az mal satma ve küçülme fikrini kimse desteklemez. Bu durumda yeni kaynak opsiyonu ön plana çıkıyor.

Yeni kaynak bulmanın da 3 yolu var

1- Eğer düşük maliyetli uzun vadeli kredi bulursanız yada şirket tahvili ihraç ederseniz bu para bulunabilir ama mevcut durumda bu imkansız.

2- Bedelli sermaye artışı. Bunun da yapılacağını sanmıyorum.

3- İştirak yada duran varlık satışı. Şirketin duran varlığı yok. Sadece yatırım anaçlı 1 gayrimenkulü var sanırım 15 milyon defter değeri ile duran ama o zaten dişin kavuğuna yetmez.

Bu durumda en mantıklı ve yakın opsiyon iştirak satışı. Zaten Paynet de satışta. Finansal gideri düşürmenin tek yolu Paynetin tamamen yada kısmen satılması. Başka bir yol yok.

Paynet satılırsa o zaman gelen taze para ile yüksek faizli krediler azaltılırsa o zaman bu kadar finansal giderimiz olmaz ileride.

Şirketin 2. en büyük sorunu da yönetim / pazarlama / satış gideri demiştik.

Şimd bu kalemleri en büyük rakibi İndex bilgisayar ile karşılaştıralım

İndex yönetim satış pazarlama gideri / Ciro %1

Arena yönetim satış pazarlama gideri / Ciro % 2 ,65

İndex personel sayısı 466 , Arena personel sayısı 407

İndex ciro / 1 personel 21,7 milyon TL

Arena ciro / 1 personel 15,9 milyon TL

İndex EFK marjı % 4,3

Arena EFK marjı % 2,56

İndex net kar marjı %2,3

Arena net kar marjı % 0 , 88

Şimdi yukarıdaki rakamlar aslında bazı detayların sonuçları. Yani mesela bu sene Brightstar alımından dolayı 21 milyon ekstra bir danışmanlık ücreti ödendi. Bu seneye mahsus bu gideri düşersek oranlar biraz daha birbirine yaklaşır.

Ama özellikle personel başına ciro istatistiğinin mazareti yok bence. İndeks bize göre daha verimli çalışıyor demek ki. Burada acilen bir düzeltme lazım.

Ayrıca diğer istatistiklerde de mutlaka bir çalışma yapılması gerektiği çok açık.

Evet şirket büyüyor ama karlılıktan fedakarlık ederek büyürseniz boşa kürek sallamış gibi olursunuz. O yüzden bu sene 2. çeyrekte , 1. çeyreğe göre 800 milyon daha fazla satış yapılmasına rağmen net kar sadece 1,5 milyon lira artmış görünüyor. Yani ekstra 800 milyon liralık satıştan cebe giren birşey yok. Hatta KKM hesabından 25 milyon gelmese zarar bile edilmiş diyebiliriz.

Şirketin bu 2 kaleme acilen çare bulması lazım. Finansal gideri azaltmanın tek yolu Payneti acilen satıp banka kredilerini düşürmek.

Yönetim / pazarlama / satış giderlerinin bir kısmı otomatik olarak düşecek bu danışmanlık ücreti ödemesi bitince ama yine de burada da verimlilik artışı şart. Ödenen maaşlarda ya rakiplere göre çok abartı bir durum var yada verimli olmayan bazı operasyonlar var. Buna da çözüm bulmak başta CEO olmak üzere tüm yönetim ekibinin.

Tüm bu olumsuzluklara ve düzelmesi gereken durumlara rağmen , 3. çeyrek cirosu 4 milyar TL2nin üzerinde olacağı için , maliyetler aynı kalsa bile net karın artacağı aşikardır. 4. çeyrekte de ciro 5 milyara yaklaşır. O zaman daha da fazla net kar elde edilecektir.

Yani bu seneyi 130-150 milyon TL net kar ile kapatmak mümkün ama dediğim opearasyonlar yapılırsa seneye 250-300 milyon lira arası bir operasyonel net kar çok daha olası görünüyor.

Tabi Paynet satılırsa bu seneyi çok daha fazla bir kar ile kapatacağız. O konu tamamen başka hikaye.

Bu arada sayın İsmettarhanın yönetim ile ilgili sözlerinin tamamına katılıyorum. Çok değerli katkılarda bulunuyor kendisi. Teşekkür ediyorum ve devam etmesini rica ediyorum bu tür güzel yazılarına.

Sayfa 234/667 İlkİlk ... 134184224232233234235236244284334 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •