Sayın sorpressa,
Öncelikle Redington hissedarları üzerinden bu baskı konusundaki öneriniz gercekten çok yaratıcı ve takdire şayan buluyorum. Keşke Redington ve onun hissedarları sizim kadar hassas olsa. Ama açıkçası stratejik hisse sahibi olan Synnex dışında kalan diğer yatırımcıların büyük çoğunluğu pasif yatırımcı ve 1.5 milyar dolarlık şirketin içinde %5i bile etmeğen bir iştirakinin içindeki bağlı ortaklığı bildiklerini dahi zannetmiyorum.
Defaatle dediğim gibi burada anahtar rolde bir tek Perea var ama ondan da hisse hakkında zırnık bir hareket görmedim. Elbette maliyet noktası daha düşükte olabilir ama hiç bir fon hammal gibi bu kadar malı taşımamalı diye düşünüyorum. Özellikle de şirketin içinde bir değer varken ve bunun çarçur edilme imkanı varken, biz uzun donemciyiz diye elinin üzerinde oturmak bence şok edici seviyede amatörce. Sonuçta %5in üzerindeki hissesi ile şirketin başını istediği kadar ağrıtır. Kendisi uğraşmak istemiyorsa da onun yerine aktivist bir kampanya yürütecek ve bu konuda uzman başka bir fon ya da grup ile ortaklık yapılabilir (hatta burdan Sn Adorable, Emirhan Bey ve sizi üçlü olarak sahaya sürse en profesyonel kadrosu hazır bile). Şimdi oturup Harvard mezunu yüz milyon doların üzerinde para yöneten adama akıl vermek bana düşmez diye düşünüyorum, ama şirket yönetiminin elindeki bu fırsatı heba etme riskini çok yüksek gördüğüm için serzenişte bulunmadan da edemiyorum. Çünkü ilk yazdığımızda FinTech değerlemelerin inanılmaz seviyelerdeydi ve bu noktada zamanlamayı doğru yapamadılar. Hazırlıksız yakalandılar. Halbuki bas bas bağırarak %100 büyüyen ve zarar açıklamayan bir şirket varken insan nasıl olmaz da piyasanın 10-20x CIRO çarpanı ile değerleme yaptığı bir ortamda aksiyon alınmaz sorusuna hiç cevap alamadık. Hatta bu varlığın oldugunu piyasaya bile duyurmakta acizlerdi. Halbuki 1-2 çeyrek de olsa Paynet'in finansallarını ayırarak tablolaştırsalardı çok hızlı hareket etme şansları olurdu. İşte bir noktada daha yönetimin sınıfta kaldığının göstergesi bu. Perea olsanız dönüp yönetime "ne iş" diye sormaz misiniz?
Ama işte soğan katları gibi onun altında bu şirket, bunun altında şu şirket şeklinde bir yapılanma olduğu için bence Arena yönetimi çoğunluğu halka açık bir şirket olmasına rağmen kendi hissedarlarına karşı bu kadar sorumsuzca davranabiliyor. Ve akabinde de Paynet sürecini şahsi fikrimce bu kadar kötü yönetiyorlar. Hatta taa Şubat ayındaki mesajimda Raiffeisen'in danışman firma olarak seçilmesini anlayamadığımı belirtmiştim çünkü bu şirketin FinTech konusunda öyle aman aman herhangi bir satın alma ve birleşme deneyimi yok. Hatta biraz da şanssızlık oldu, bu Ukrayna olayları da çıkınca ana şirket bir anda yaptırım gölgesi altında kaldı, hatta hisseleri yarı yarıya değer kaybetti. Böyle içsel bir karmaşanın olduğu ortamda en iyi bankerleri ile dahi Raiffeisen'in uluslararası arenada bir iş yapması mümkün olmayacağı gayet belliydi. Zaten geçen bu kadar zaman sonucunda da herhangi bir haber çıkmaması bence bu aciziyeti gösteriyor... Ha biraz "hin" düşünecek olursak Hintlilerle Rusların arası iyidir, biliyorsunuz, hatta BM'de Rusya'yı kınamayan ender ülkelerden biri Hindistan. Ruslar da finansal sisteme geri bir giriş yapmak istiyor, bizim ülke de buna aracı olmaya dünden razı. İşte bu noktada Paynet üzerinden bir Rus finansal kurumu ile bir anlaşma yapılır mı diye aklimin ucundan geçmedi degil ama bunu organize edecek yönetimsel kapasiteye sahip olduklarını düşünmüyorum. Tabii ki beni utandırmalarını temenni ederim - sonuçta Paynet'te bir satın alma / birleşme olursa hissedar olarak bize yarar. Eğer düşünmediler ama fikri beğendilerse buyursunlar bedava uygulayabilirler söz ben bir hak talep etmeyeceğim :)
Amacım konuyu saptırmak degil ama işte Arena öyle bir şirket ki bu kadar özensizce yönetilse de (sırf son 3-4 senedeki eski defterleri açsak iki uç tane 10-20 milyon dolarlık hata görürüz) bir şekilde hep bir pırıltı verme imkanı olduğunu gösteriyor. Aslında bu KY icin kötü çünkü her seferinde yahu bu şirkette iyi potansiyel var diyip bir umut doğuyor. Sonra da yönetim bir kez daha ondan beklenen eşiği geçemediği icin şirket hayatına "potansiyel" olmaya mahkum şekilde devam ediyor.
Yer İmleri