Sayfa 239/637 İlkİlk ... 139189229237238239240241249289339 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1,905 - 1,912 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Alıntı Originally Posted by temettü2023 Yazıyı Oku
    biran için elinize 100 bin tl geçti ve geleceğinden umutlu olduğunuz 50 adet hisse buldunuz. 50 hisseden 2 bin tl lik alım yaptınız. 50 hisseden sadece 5 i 10 yılda fiyatı 50 kat arttı. ne dersiniz üstatlarım borsamızda bu potansiyelde hisselerimiz var mıdır ? 10 yıl sonra dönüp baktığımzda enflasyona karşıda yenilmemiş başlangıçtaki portföyümüzden çok çok daha fazla büyümüş bir portföy ile karşılaşır mıyız ? borsada çok fazla hissede yatırım yapmak riskli mi olur ?
    Sn: temettü2023 benim portföyümde 43 hisse bulunmakta fakat eşit ağırlıkta değil. ilk on hissenin toplam portföydeki ağırlığı %59, ilk yirmi şirketin ağırlığı ise %79

Portföyümdeki ilk 10 hisseyi yakından takip ediyorum. Puanlamaya göre yatırım yaptığım için bilançosu iyi olan, istikrarlı şirketler ile ucuz kalmış şirketler öne çıkıyor. Alımlarımı bu hisselere yoğunlaştırırken fiyatı fazla yükselen ve bilançosundaki istikrarı kaybedenlerden alımlarımı durduruyorum.
    Şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım. En güzeli yaşayarak tecrübe etmek olacak. Zorlanacak olursam hisse sayısını zamanla azaltırım.
    Bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle başlar. (Necmettin ERBAKAN)
    Paylaşımlarım yatırım tavsiyesi değildir.

...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Alıntı Originally Posted by HAYKIRIS Yazıyı Oku
    Sn: temettü2023 benim portföyümde 43 hisse bulunmakta fakat eşit ağırlıkta değil. ilk on hissenin toplam portföydeki ağırlığı %59, ilk yirmi şirketin ağırlığı ise %79

Portföyümdeki ilk 10 hisseyi yakından takip ediyorum. Puanlamaya göre yatırım yaptığım için bilançosu iyi olan, istikrarlı şirketler ile ucuz kalmış şirketler öne çıkıyor. Alımlarımı bu hisselere yoğunlaştırırken fiyatı fazla yükselen ve bilançosundaki istikrarı kaybedenlerden alımlarımı durduruyorum.
    Şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım. En güzeli yaşayarak tecrübe etmek olacak. Zorlanacak olursam hisse sayısını zamanla azaltırım.
    Siz şirkete değil ülkeye yatırım yapmışsınız. Yatırımınızın endeks ile korelasyonu nasıl ?

iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    O egeli ben değilim

Sn: Egeli
    Portföydeki hisse sayısının fazla olduğu söylenebilir fakat hisselerin ağırlıklarını eşit tutmadığım için portföyün genel halinden memnunum. Fiyatı düşen hisselerin ağırlığı da düştüğü için yeni alımları o hisselerden yapıyorum. Hangi hissenin ne kadar ağırlığa sahip olacağını ise her bilanço döneminde güncelliyorum.
    Korelasyon konusuna gelince daha çok erken. Portföyün biraz olgunlaşması lazım.

4.  Alıntı Originally Posted by HAYKIRIS Yazıyı Oku

Bu yapılan işlem birçok kişiye anlamsız gelse de bana o kadar da yanlış gibi gelmiyor. Portföyün küçük bir kısmının geleceği olumlu görülen 10-20 şirkete dağıtılması çok da anormal değil önemli olan portföyün küçük bir kısmının olması. Bu şirketlerden bir tanesinin 1'e 15-20 kazandırması diğerleri ortalamada bile kalsa bu gruba ayrılan paranın iki katına çıkması demek. Paramızın daha büyük kısmını yatıracağımız portföyümüzde muhafazakar yaklaşım daha ağır basacağı için burdaki şirketlerde 15-20 kat kazanma ihtimali diğerlerine göre çok daha azdır. iyi görülen şirketlerde uygun fiyattan olmak şartıyla üç beş atmanın çok da yanlış olduğunu düşünmüyorum. Ancak dengeyi tutturmak her işte olduğu gibi burda da önemli. iyi kazançlar dilerim.

Teşekkür ederim Sn: dividend
    Türkiye gibi kırılgan bir ülkede %70 den az olmamak şartı ile yatırımlarımı borsada değerlendireceğim için çeşitlendirme yapmak ve riski dağıtmak zorunda olduğumu düşünüyorum. Zaten ilk 10 hisse portföyü sırtlarken ilk 20 hisse yatırımlarıma şekil veriyor.
    Paramın bir kısmını mevduatta değerlendirmek yerine defansif hisselere yatırmayı düşünüyorum. Böylece endeks düşerken darbe emici olarak çalışacaklar.
    Portföydeki önceliğim temettü değil büyüyen ve karlılığı olan şirketlerden oluşacak. Hem karlılığı artan hem de temettü veren şirketler portföyde lokomotif görevi yaparak nakit akışı sağlayacak.
    Temettülerle aynı hisselerden almak yerine ucuz kalanlardan alacağım.
    Benim için bilançosuna göre ucuz kalan şirketler her zaman ilk tercih olacak.
    Portföyde az hisse mi çok hisse mi olmalı sorularına yanıt arayanlar için çok hisse tercih edenlerden biri olarak yardımcı olmaya çalışacağım. İlerleyen günlerde çeşitlendirmenin olumlu ve olumsuz yönlerini paylaşacağım.
    Portföyün ağırlıklarına göre bazı oranları şöyle;
    F/K : 8,64
    PD/DD : 2,16
    Özvarlık Karlılığı :%27

6. Herkese merhaba,
    Başlığın ilk sayfalarında beyaz yakaların işinin giderek zorlaştığı, ücretlerin düştüğü, orta sınıfın eridiğinden sıkça bahsediliyordu. Gerçekten de öyle, sayısal olarak görelim:
    Milliyetten Güngör Uras'ın paylaştığı tablo:

Görülebileceği üzere 2016 yılında on yıl öncesine göre en yoksul %50'lik kesimin milli gelirden aldığı pay artmış, sonraki %10'lu dilimin aldığı pay değişmemiş, %60-95 arasındaki dilimin payı düşmüş, en zengin %5'in payı değişmemiş. %60-95 doğrudan orta sınıfı, beyaz yakalı çalışanı tanımlıyor sanıyorum, gelirleri erimiş. Devlet bunlardan yoksul dilimlere gelir transferi yapmış. Aslında en zengin %5'ten alınmalıydı sosyal adalet gereği o paralar ama onlara da dokunul(a)mamış.

7.  Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    Herkese merhaba,
    Başlığın ilk sayfalarında beyaz yakaların işinin giderek zorlaştığı, ücretlerin düştüğü, orta sınıfın eridiğinden sıkça bahsediliyordu. Gerçekten de öyle, sayısal olarak görelim:
    Milliyetten Güngör Uras'ın paylaştığı tablo:

Görülebileceği üzere 2016 yılında on yıl öncesine göre en yoksul %50'lik kesimin milli gelirden aldığı pay artmış, sonraki %10'lu dilimin aldığı pay değişmemiş, %60-95 arasındaki dilimin payı düşmüş, en zengin %5'in payı değişmemiş. %60-95 doğrudan orta sınıfı, beyaz yakalı çalışanı tanımlıyor sanıyorum, gelirleri erimiş. Devlet bunlardan yoksul dilimlere gelir transferi yapmış. Aslında en zengin %5'ten alınmalıydı sosyal adalet gereği o paralar ama onlara da dokunul(a)mamış.
    Ve maalesef, bunlar beyaz yakanın iyi günleri...ileriki yıllar daha da kötü olacak.

8. Tüpraş, Soda, Brisa, Froto, Petkim ve Hektaş ile ufak ufak alımlara devam ediyorum. Portföye katmayı düşündüğüm farklı hisseler de var ancak ilk olarak ana kısmın şekillenmesini, bazı şeylerin oturmasını ve biraz da tecrübe kazanmayı beklemenin doğru olacağını düşünüyorum.

Biriktirdiklerimi böyle bir yatırıma dönüştürmek tasarruf verimimi oldukça arttırdı. Bu konuda bilinçlenmeme katkısı olan konuyu açan Sn. Cautionary, Dudu ve Ctugrul başta olmak üzere katkısı olan herkese teşekkürler.

Bir yandan da konularda insanları gözlüyorum ancak günlük hareketlere çok fazla önem veriliyor, gördüğüm kadarıyla aldığı hisse ile gün bazında ciddi karlar elde etmeyi bekleyen, en ufak düşüşte şirketi yerin dibine sokan çok fazla kişi var. Borsanın namı neden kötü anlaşılıyor. Tabi daha büyük miktar bir paramı yatırmış olsam ben de şu anki kadar rahat veya o kadar endişeli olur muydum bilmiyorum, yaşayarak öğreneceğiz.

Bu arada forumda şu anda ve geçmişte temettü hakkında birçok tartışma olmuş ve olmakta; verimli mi verimsiz mi, fiyatının artması mı iyi yoksa temettü dağıtması mı iyi gibi gibi.. Ancak aklıma en çok yatan yatırım mantığı, değer yatırımının üstadı ve Buffet'in hocası Benjamin Graham'ı ve Buffet'i dinleyerek Sn. Dudu'nun da deyimiyle huzurla temettü bekleyen tarafta olmayı seçiyorum. Yatırım tavsiyesi veremem ancak Intelligent Investor kitabnı tavsiye edebilirim.

Şu anda tek aklıma takılan Froto ve Hektaş için biraz düşüş beklemeli miyim beklememeli miyim sorusu.. Maksat dibi aramak değil tabi ancak ederini bulmasını da beklemek gerekir diye düşünüyorum. Tabi burada da ederini kim belirleyecek sorusu karşımıza çıkıyor.

"Yatırım tavsiyesi içermemektedir."
    Son düzenleme : Miriel; 15-12-2017 saat: 21:00.

Sayfa 239/637 İlkİlk ... 139189229237238239240241249289339 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •