Çok teşekkür ederim sn. derinlikler. İçimi ferahlattınız. İyi akşamlar.
Çok teşekkür ederim sn. derinlikler. İçimi ferahlattınız. İyi akşamlar.
Herkese merhaba,
Döviz tevdiat hesaplarını benden başka inceleyip yorumlayacak yok mu kimse bahsetmiyor?
Dolarda Eylül ortasında başlayan yükseliş trendi başında bankalardaki dolar hesabı rekor seviyedeydi (~124 milyar $), yükseliş başladığından beri düzenli bir şekilde her hafta 1 milyar dolar azaldığı görülüyor. MB en son 20 ekimi açıklamış, trendin devam ettiğini varsayarsak bugüne kadar halkımız 7 milyar usd bozdurup karını realize etmiş durumda. Dikkat ederseniz bu kadar dolar bozulmasına rağmen kur yükselmekte.
Bu ne demek peki? ben bozulan bu dolarların da düşüşle beraber aynen yerine konacağını düşünüyorum. Bu durumda 3.80 ve altından itibaren halktan dolara müthiş bir talep gelecektir, olur da kur daha da düşerse talep daha da artacaktır. DTH'lerin eski haline gelmesi için 7 milyar dolar gerekecek diyelim.
Ayrıca takip edebildiğim kadarıyla zamanında dolar almadığı için pişman olan ve bu seviyeden de almaya çekinen büyük bir kitle var, bunlar da trene atlamak için fırsat kolluyor, bunların da ek talebiyle toplamda en az 10 milyar dolar alım talebi olacağını düşünüyorum. Geçen ocaktaki kur yükselişi daha toplumsal hafızadan silinmemişken tekrarlanan bu şiddetli çıkış halkta psikolojik etki yapıyor, dolarizasyonu körüklüyor, almayan pişman oluyor. Bunlar önemli etkiler ve olası düşüşte dolara şiddetli destek olacak.
Kısacası kurun 3.60lar ve altına inmesi için en az bu kadar dolar girmesi lazım piyasaya, sıcak para bu kadar gelir mi artık bilemem (bence gelmez), MB'nin son hamlesi uzun vadede 5 milyar dolar gibi bir arz yaratacaktı, bakalım ne olacak.
Döviz mevduatlarında da aynı oranda olmasa da bir para çarpanı var. Yani aslında dar döviz para arzı geniş döviz para arzına evrilirken TL mevduatlar kadar olmasa da (çok daha düşük bir çarpan oranıyla dahi olsa) genişliyor.
İşte bu genişleme aslında toplam döviz mevduatının içinde sadece yatırım ve alım-satım yapmak için değil , belirli ticari döngüleri çeviren başka mekanizmaların da olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak bu döngüler eğer tcmb'nin sıkı para politikası ve muhtemel mali politikada da halihazırdakine göre mecburi bir sıkılaşma ile etkileşirse (vergilerin arttırılması ki ön işaretler gelmeye başladı) döviz mevduatlarında beklenen yerine koyma refleksi gerçekleşemeyebilir.
Dar döviz para arzından geniş döviz para arzına genişlemedeki dinamikler artan TL vergi ödemeleri, büyümenin düşmesi , TL para politikasında kararlı sıkılaşma ile etkileşerek halihazırdaki DTH sahiplerine kur daha düşük seviyelere çekilse dahi eski döviz pozisyonlarına TL'ye ulaşımlarının zayıflaması sonucu (gelir düşüşü , harcama artışı, vergi ödemesi artışı v.b) benzer bir imkan vermeyebilir.
Bazen ileride yaşanması muhtemel resesyon veya büyümedeki keskin düşüşlerin döviz piyasasına da olumlu etkileri olabilir. Yani bin musibetten bir hayır da doğabilir.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Gecenin saat 10 u...
Benzinci ıkış tıkış...
Noluyor dedim...
Abi bu gece 13 kuruş zam bekleniyor. Herkes akaryakıt bayilerine aktı, dedi.
Hadi yeri var bir depo benzin alacak diyelim.
50 litre olsun.
6,5 lira için milletin durumuna bir bakın.
Bu hale geldik.
sanki dunyanin obur ulkelerinde cok farkli
amerikada black friday diye bir gun var tv fiyatlari %10 dustu diye magazanin acilisinda 3 tane polis bekler
ama yetmez cunku insanlar birbirini eziyor ve kavgalar cikiyor
Turkiye coooooooooooooook geriden geliyor kapitalizmde
buyuyun olgunlasin artik ya off ben yazmaktan biktim
Yer İmleri