Artan

577.500,00 10 18:10
112,20 10 18:10
165,40 9.97 18:10
26,92 9.97 18:10
51,05 9.97 18:10
Artan Hisseler

Azalan

32,96 -9.99 18:10
129,10 -9.97 18:10
18,89 -9.96 18:10
36,00 -9.95 18:10
4,82 -9.91 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

11.613.454.529,50 18:10
6.981.560.695,21 18:10
6.847.608.707,55 18:10
6.814.355.283,75 18:10
6.798.268.245,90 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 259/259 İlkİlk ... 159209249257258259
Arama sonucu : 2072 madde; 2,065 - 2,072 arası.

Konu: Xu030 endeks

1.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku

Kamunun yapabileceği en büyük tasarruf personel gideri, nette yeni işe alım yapmayacaksın. Bankamatik memeurlarını öküz gibi çalıştıracaksın, istifaya zorlayacaksın..Zaten memurların %10-15 havadan para alıyor, bunları biraz çalıştırısan yatmaya alıştıkları için kendiliğinden işi bırakırlar...Bugün kamuda hiç yoksa %20-25 atıl iş gücü var, en az %10-15 tasarruf edilebilir, hiç bir iş de aksamaz..Hatta işin ciddiye bindiğini görenler de daha çok ve verimli çalışır.
    ..
    doğrudur, verimsizlik vardır kamu istihdamı içinde mutlaka.. bunu nasıl ölçebileceğimiz tam bilemiyorum, ama majör segmentler belli

1.2 milyon öğretmen
    1.1 milyon sağlık personeli
    350 bin polis, 220 bin asker (kadrolu)
    900 bin belediyeler

hangi segmentte fazlalık vardır sence tahmini olarak ? öğretmenleri mi atalım, sağlık persoenlini mi, polisleri mi ?? bana kalırsa şişkinlik- bankamatik işleri daha ziyade belediyelerdedir ama bilemiyorum

2.  Alıntı Originally Posted by Ozan Erol Yazıyı Oku
    11600 üstünde bi miktar gitti satışlar pasiften,
    11700 vadelide max olur diye kurdum planı

aşağılara tekrar gelirse yerine koyarım longları 11450- 11500 bandı
    yine full long olduk, ama tetikteyim
    11400 altı çalışırsa stoplamaya başlarım

niye long açmaya niyet ettim, yarın akşam rating açıklaması var s&p, eşşek değilse artış yapması lazım.. buna oynamak isteyenlerin bugünden hafif hafif pozisyonlanmaya başlaması beklenir

3.  Alıntı Originally Posted by Ozan Erol Yazıyı Oku
    doğrudur, verimsizlik vardır kamu istihdamı içinde mutlaka.. bunu nasıl ölçebileceğimiz tam bilemiyorum, ama majör segmentler belli

1.2 milyon öğretmen
    1.1 milyon sağlık personeli
    350 bin polis, 220 bin asker (kadrolu)
    900 bin belediyeler

hangi segmentte fazlalık vardır sence tahmini olarak ? öğretmenleri mi atalım, sağlık persoenlini mi, polisleri mi ?? bana kalırsa şişkinlik- bankamatik işleri daha ziyade belediyelerdedir ama bilemiyorum
    Belediye kamu sayılmaz, sonuçta merkezi bütçe değil. Orası ayrı hikaye..Ama asker ve poliste ciddi rakamlar düşebilir. Yatan demeyelim de gereksiz iş yükü var orada...götü boklu siyasilerin ayak işlerini yaptırmayacaksın polise, askere. ekortluk, aşırı güvenlik önlemi vsvs.

öğretmen ve doktor diyerek hassas olmamızı bekliyorsun tabi...orada toplam sayılar fazla değil, ama performans sorunu olanlar var, verimlilik konusunu da bakanlıklar takip edecek tabi..mesela öğretmenlere cep tel ile derse girme izni vermezdim şahsen...öğretmenler odasında herkesin bir dolabı olacak, oraya koyacak herkes, aralarda alıp bakacak işini görecek...acil bir durum olduğunda müdür yardımcıları üzerinden ulaşılır öğretmene.

amcaoğlu sgk da memurdu...üçün biri çalışır derdi kurumda, diğer ikisi sağa sola iş paslar...sgk gibi kurumlarda rahatlıkla %20-30 atıl iş gücü vardır...mesela emeklilik yaşı geleni bir gün bile tutmam bu tür kurumlarda(kritik iş değil sonuçta, 1-2 ayda yeni giren de öğrenir bu işleri).
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

4.  Alıntı Originally Posted by Ozan Erol Yazıyı Oku
    memet şimşek programı 2,5 yılını doldurdu, majör hedef olan enflasyon düşürülemedi, geldiğinde %38 olan enflasyon şu an %33..
    Mehmet Bey geldiğinde enflasyon 38 di demek biraz abes.
    2022 yılında Tüik rakamı %65 enflasyon. 38 i nerden buldunuz? 2023 seçim yılındaki Mayısa kadar olan kısma mı baktınız nereye baktınız?
    Ki bu rakamın içinde o dönemde devlet kiraya yüzde 25 ten fazla zammı yasakladı. Sonra o yasak kalktı sonra herkes kirasını güncele çekti tabii bunlar da enflasyonu tabi artırıcı etki Mehmet Bey dönemi için.

https://www.bbc.com/turkce/articles/c8v6gymn999o

5.  Alıntı Originally Posted by Calibra Yazıyı Oku
    2022 yılında Tüik rakamı %65 enflasyon. 38 i nerden buldunuz? 2023 seçim yılındaki Mayısa kadar olan kısma mı baktınız nereye baktınız?
    Ki bu rakamın içinde o dönemde devlet kiraya yüzde 25 ten fazla zammı yasakladı. Sonra o yasak kalktı sonra herkes kirasını güncele çekti tabii bunlar da enflasyonu tabi artırıcı etki Mehmet Bey dönemi için.

o dönemde rakamlarla her türlü oynanıyordu, tüik in açıkladığı rakamları 1,5 la çarpmak lazım...bizimki rakamlardan iyi anlar, anlar ama bu tayfa her zaman işine geldiği gibi yorumlar rakamları. mş dönemine kadar kuru tut, sonra elinde patlayınca, mş yaptı...mş göreve geldikten 6 ay sonra politikalarını uygulamaya başşladı..referansı o zaman almak lazım

ayrıca, mş gühahım kadar sevmem..hiç vatandaş yanında durmaz, hep sermayenin yanındadır...orta alt sınıftan ilik sömüren vergileri iyi alır...o yüzden de enf. hedefleri patlamıştır..bütçe açığı az olacak diye vergiye aşırı yüklenmiş, bu da fiyat beklentilerini bozmuştur
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

6.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Belediye kamu sayılmaz, sonuçta merkezi bütçe değil. Orası ayrı hikaye..Ama asker ve poliste ciddi rakamlar düşebilir. Yatan demeyelim de gereksiz iş yükü var orada...götü boklu siyasilerin ayak işlerini yaptırmayacaksın polise, askere. ekortluk, aşırı güvenlik önlemi vsvs.

.
    niye belediyeleri dahil etmiyormuşuz ?? herkes dahil ediyor, dahil etmezsek nasıl karşılaştırma yapıcaz diğer ülkelerle ?? işin ucu cehape'ye dokanacak diye rakamları alt-üst mü edelim.. çok partizanlık gördüm ama böylesine ilk defa rastlıyorum, belediyelerin verimsizliği işbilmezliği yetersizliği aşırı istihdamı ortaya çıkmasın diye, işin ucu aman cehape'ye dokanmasın diye belediyeleri saymayacakmışız.. olur beyzadem, başka ne istersin ?

belediyeleri toplam kamu istihdamının beşte birini temsil ediyor.. belediyeler kamu kurumu niteliğindedir, bütçeleri çok büyük ölçüde merkezi bütçeden gelir (%87) denetimleri de ankara'dan yapılır, tek fark- diğer kurumlar merkezi hükümet atamasıyla tayin edilir, belediyeler halk oyuyla seçilir

bakalım türkiye kamu personel sayısının toplam nüfusa oranı neymiş ?? diğer ülkelerde neymiş ?? aşaıdaki tablo bi kaç sene öncesine ait, lafın kısası şu : o çok hayran olduğumuz tapındığımız her konuda örnek aldığımız avrupa ülkelerine kıyasla türkiyede kamu istihdamı %50 daha düşük.. fazlalık falan yok

7. Senin devreler yanmış, belediyeleri cehape yüzünden dahil etmiyormuşuz

8.  Alıntı Originally Posted by Calibra Yazıyı Oku

son 5 yılın tüfe gelişimini aşağıdaki resimden izleyebiliriz-

covid'le beraber bi miktar yükseliş zaten olmuştu, tek haneli dönem bitmiş %15 dolayına yükselmişti, o vakit esas konu tedarik zincirlerinin kırılmasıyla arz eksiklikleri

1.tcmb faiz indirim sinyalini 2021.eylülde verdi ve ekim'de indirime başladı, döviz yükselmeye başladı aralık sonuna kadar 3 ayda %90 yükseldi, kkm ile atak söndürüldü ama sönmüş haliyle bile %50+ bi kur artışı gerçekleşmiş oldu, fiyatlara anında yansıdı enflasyon %20 yukarı kırdı yükselmeye başladı

2.şubat.2022 ukrayna savaşı başladı, petrol x2 yaptı 130 dolara gitti, doğalgaz x5 yaptı tarımsal emtialar dahil tüm emtialarda sert artışlar görüldü, fiyatlara yansıdı, enflasyon yükslmeye devam etti.. bu döviz ve enerji/emtia şoklarıyla yangın sürerken, hükümet kredi genişlemesini teşvik etti, yani yangına benzin döktü, yıllık enflasyon %86 gördü

3.kasım-aralık 2022 itibariyle kur artışının baz etkisi sona erdi ve enflasyon düşmeye başladı, mayıs.2023 itibariyle ukrayna savaşı kaynaklı etkiler de endeks dışı kalmıştı ve enflasyon mayıs'ta %40, haziran'da %38 olarak tecelli etti.. yani kur artışı da bir-seferlik etkidir, savaş kaynaklı enerji fiyat artışı da bir-seferlik etkidir, bunların üzerinden bir yıl geçince normal enflasyona döndük, işte o seviye %38

4.şimşek geldi ve haziran sonu- temmuz başı dolar kurunu 20 TL'den 27 TL'ye saldı, bu %35 kur artışı tamamen bilinçli bir devalüasyon idi (tek amacı giriş yapacak yabancıya iskontolu TL vermekti), bu deval kaçınılmaz olan bir deval değildi, tamamen kontrollü ve amaçlı bir hareket idi.. doğal olarak fiyatlara yansıdı enflasyon hemen %60 civarına yürüdü.. ardından kamu fiyatları ve vergi artışları yaptı devasa boyutlarda enflasyona direkt yansıdı, tüfe %70'lere kadar bilinçli olarak kontrollü olarak yükseltilmiş oldu

5.2024 yaz ayları itibariyle bu iki şimşek hamlesi bir yılını doldurarak endeks dışı kaldı ve baz etkisiyle düşmeye başladı, ama çok düşük tempolu ve çok yetersiz bi düşüş, sonunda ulaştığı yer işte %33

Sayfa 259/259 İlkİlk ... 159209249257258259

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •