Sayfa 265/1230 İlkİlk ... 165215255263264265266267275315365765 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 2,113 - 2,120 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul
    Gönderi
    3,059
     Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    r burası dolandırıcının patronla anlaşıp yatırımcıya hisse sapladığı bir ortam neyden bahsediyorsun... haber aşağıda...

http://m.borsagundem.com/haber/rodri...lemler/1238369

16 Ekim de keşke aapl short girme imkanım olsa diye yazmışım arkadaşlara, kabak gibi bağıra bağıra yuvarlandı gitti parayı kaça katlardık belli değil.
    Geçen sene imkan olsa amd alsak diyordum 2 dolardan 15 e gitti....
    Herhalde bizim piyasaları bırakıp oralara meyledeceğim artık yavaştan, algısı vergisi masrafı çok fazla değilse 20 kere girmiştim.
    malesef kurtlar sofrası burası. dün twitterda #borsadaesitlikistiyoruz başlığı altında paylaşımlar oldu. işe yarar mı, görücez.
    yatırımcıya hitap etmeyen hisseleri işleme açanlarda hata.
    yurtdışı her türlü kazandırır ama türkiye borsasında amazon ormanı kuralları geçerli
    “Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

2. PNSUT

Borsamızın kadim temettü hissesi...İstisnasız her yıl tıkır tıkır dağıtmış...2015 yılında 22 TL idi, şimdi 6.15...Peki bilançosunda bu gerilemeye neden olacak bir gelişme var mı ?...Yok...Nereden bileceksin 22 TL nin son fiyat olduğunu da satacaksın ?...

Bazısında dışsal, bazısında içsel sebepler...

2015 yılında PNSUT'ün son 5 yıllık getirisine (gerek temettü gerekse de fiyat yönünden tıpkı şimdi olduğu gibi) bakarak "bu fiyattan almak lazım abi, Rusya'ya ihracat, zaten iyi şirket, sonuçta gıda şirketi batmaz kokmaz" diyenler ?...Hepsi bu forumda yazıyor, ilgili başlıkta...

Geçen de yazdım, o çarşaf çarşaf koyduğunuz getiriler sadece sanal gerçeklik...Hiç bir realitesi yok...Para cebe girmeli...

3. Hisse ne için alınır ?...Satmak için...Satmayıp kârını cebine atmadığın; turşusunu kurduğun hissenin ne sana ne de çocuklarına bir faydası yok...

Satmam, sadece alırım abi...Ya da yarısını satarım % 10-20 gerilerse tekrar alırım...İyi de kağıt 22 TL den hadi % 10 düştü o sattıklarını 20'den koydun yerine ya da % 20 düştü 18 den koydun...Ama şimdi 6,15...

Hisse işi Dünyanın en zor işidir demiştik...Temel bazı prensipler edinmelisin bu işten "çok" kazanmak için...Al, yat, at kenara bilmem neden farklı olarak...Sadece global (buna ülke içi piyasa da dahil) piyasalar değil, bir önceki mesajda dediğim gibi aldığın hissenin içsel ve dışsal her türlü riskini analiz edebilecek yetkinlikte olmalısın...Böylesi yetkin bir yatırımcı var mı piyasada...Yok !...

*

Bu başlıkta en mantıklı strateji sn. Dudu'nun izlediği olabilir...1/3 ini satma stratejisi yani...Ama PNSUT gibi hisselerde 10-15 aralığında hisse kalmaz bu stratejiyle kağıt 22 TL yi gördüğünde...Almışsın 5 TL den...Mis gibi de satıp parayı cebine koymuşsun...Sana koyar mı...Koymaması lazım...Hisse mi yok koskoca piyasa...Bereket versin de işine bak abi...

4. Şimdi...Analizin kralını yaptın; temel, teknik, takas, global ve yerel piyasalar, konjonktür, içsel ve dışsal nedenler vs. kafan ambalaj oldu...En nihayetinde karar verdin ve o hisseyi aldın...Diyelim sen aldıktan sonra % 10 düştü...İnanıyorsun ya 1 tutam daha aldın...% 10 daha düştü...

Nereye kadar ?...Var mı bir stratejin ?...Belki de şirket batışa gidiyor !...Herhangi bir yerde zarar kesin var mı ?...

*

Bu konuyu yıllar önce bu forumların anası olan başka bir forumda senelerce tartıştık...O tartışanların bir çoğu halâ bu forumda yazıyor...Herkes o kaldığı yerde ?!...Bunca piyasa değişkenliğine, kendine has tecrübeye vs. vs. e rağmen...Şimdi @TRENDHOUND'a kızıyorlar mesela...10.22 den aldığın HALKB olmuş 6 TL, niye biraz daha almıyorsun diye...20 sene önce de öyleydi O...

*

Şunun için yazdım: İnsan denen varlık Dünya'da tıpatıp benzeri olmayan bir canlı...Diğerleri de öyle; taşlar bile birbirinin aynısı değil yaw...Haliyle bu işin doğrusu sadece Siz'de abi...Bu piyasada hiç kimsenin hiç kimseye "sen yanlış yaptın ya da yapıyorsun" diyebilecek durumu yok...Bu mesaj gençlereydi...Kaşarlılar zaten biliyor...

5. https://www.mrfreeat33.com

Bu arkadaşın hikayesini okuyordum....33 unde temettu emeklisi olmuş... Yıllık 12 bin usd temettü geliri var... Daha iyi yayabilmek icin usa den thailand a gidiyor.....

Acaba biz Türk şirketlerinden temettü emeklisi olsak aynı şeyi yapsak nasıl olur diye düşündüm... Bundan hareketle tahiland bahtı ve tl rasyosuna baktim.....

2008 de 1 tl 27 civari baht ederken bu gün ancak 6 ediyor...

Masallah diyelim...

6.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Bir tanidigima sunu tavsiye ettim.
    Adam maasli, duzenli geliri var, bistte de tecrubeli sayilir.
    Onceden hisse aldi satti.
    Eregl konusunda mutabik kaldik.
    Her hafta cuma gunu saat 15.00 gibi ayiracagi parasinin 1/52 si ile fiyata bakmadan aktiften Eregl alacak.
    52 hafta sonra alisi tamamlaninca elinde ortalama maliyetten ereglleri olacak.
    Neden 52 hafta derseniz bence eregl daha dibine ulasip taban calismasina baslamadi.
    Onumuzdeki 1-2 yilda bunu tamamlayacagini dusunuyoruz.
    Syg,
    Herkese uzun süre sonra tekrar selamlar başta Cautionary ve dudu abi olmak üzere . Dudu abi sana sormak istediğim bir husus var . Temettü emekliliği yolunda hisse biriktirmeye başlayacağımı 6 ay önce konuştuğumuzda dile getirmiştim hatırlar mısın bilmiyorum 21 yaşında üniversite öğrencisiyim , iyi de birikim yapabildim . 2 aydırda eregl i bekliyordum 8-9 liralardayken 7 liraları gördüm şimdi de hareketli ortalamalara 6.00-6.20 bandına doğru bir hareket olabilme ihtimaline karşılık yavaş yavaş başladım toplamaya . Temettü emekliliği yolunda beğendiğim arkasında oyak olduğundan ötürü çok kıymet verip , güvendiğim bir hisse eregl . Eregl gibi tüpraşıda bekliyorum ama bana biraz pahalı geliyor , eregl pd/dd 0.7 lere inmesi beni cezbediyor . Tüpraşı beklemedeyim 100 ₺ altı olursa takibe alırım . ISYAT , EREGL ve biraz da BOLUC başladım . OYAK ve iş bankası candır Abi eregl ve tüpraş hakkındaki düşüncelerini rica ediyorum , eregl dip süreci ne olur nereleri görebilir ve tüpraş beklentini .

Saygılar .

7. @yetkisiz,

abi portföy diye bir şey var değil mi? bir hisse beklediğin performansı göstermeyebilir..önemli olan ortalaamda portföyün getirisi ne olmuş? ortalamada enflasyonu her yıl %10 yenebildin mi, senden kralı yok.

eğer bu işi yapıyorum, kafa yoruyorum diyorsan ve enflasyonu geçtim, bist-100 ü bile %10 yenemiyorsan..yapma bu işi zaten...kolay demiyorum, tabii ki zor...ama sene beceremedin diye, imkansız değil.

ayrıca sen de aynı şeyi yapıyorsun..birileri sürekli iyi örneklerden bahsederken..sen de kötü örnekleri gözümüze sokuyorsun..tamam aksa aldın, yarıya indi...tamam pek çok temettü hissesi kötü durumda şu an...ama aktif portföy yönetimi bahsettiğim performans yakalanabilir görüşündeyim...3-4 sene uğraşıp beceremediysen, zaten uğraşma daha..git bes te fon al..işinle gücünle uğraş..herkes herşeyi becerecek diye bir kural yok.

8. maalesef bizim gibi ülkelerde birikimleri iyi yönetmek için, ortalaam bir ekonomi uzmanı olman gerekiyor...avrupada amerikada öyle değil...aylık kazancından %20 tasarruf yap, mortgage ini öde, geri kalan paranla da geçin...sonra 20 yıl geçince, bakıyorsun baya bir portföyün olmuş.

biz de ise, dediğim gibi üst düzey bilgi ve donanıma sahip olman lazım...pek çok öğretmen, mühendis vs beyaz yaka nın belki de yarısı finansal piysalarla uğraşıyor..esas işine odaklanıp daha çok kazanmaya çalışmak varken, gelip finnasal piysalarda mucize yaratmaya çalışıyor..müthiş bir insan kaynağı kaybı...bir sürü doktor tanıdığım var, muayene arasında seans takip eden vs.

şunu söylemeye çalışıyorum...portföy yönetimi ciddi bir iş...yeterli emeği, zamanı ayırsan bile başarılı olamayabilirsin...eğer 3-5 sene uğraşıp yine para kazanamıyorsan, bir şekilde işler ters gidiyorsa...bu işleri bırakıp likit fon, döviz-altın takılabilmesin.

bizim ülke olarak, okumuş etmiş kesimin, bir şeyleri beceremediğimize dair kabullenme sorunu var...itü elektronik mezunu, üni sınavında derece yapmış, şu an önemli bir pozisyonda çalışan arkadaşıma bile zor kabul ettirdim...her attığı adım yanlıştı, yatırım konusunda rezaletti...hemen her kararı yanlıştı...Allah tan bu işlerde yeteneksiz olduğunu kabul edip, bıraktı bu işleri..parası çarçur olmuyor artık.

Sayfa 265/1230 İlkİlk ... 165215255263264265266267275315365765 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •