Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı
Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil
Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok
Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.
Türkiyede yakın zamana kadar vergi yükü makul düzeydeydi, ama son 4-5 yılda iş zıvanadan çıktı. Arabalardaki vergi ciddi derecede arttı, buna kurdaki artış eklencince resmen çığ etkisi oluştu..
Alkol ve Sigarayada yüklenildi
Kira geliri vergisinde gizli zam yapıldı.
Örnek vermek gerekirse, 10 yıl önce oturduğum evin fiyatı 8 tane 0 corolla otomatik vites fiyatına denkti, şu an 3 corolla fiyatına denk (tanesi 150 bin tl den hesapladım)
Şu an asgari ücretlinin bile vergi yükü %35 den aşağı değildir, beyaz yakalarda bu oran %65-70'lere kadar çıkıyor artan vergi dilimi ve farklı tüketim alışkanlıkları yüzünden(Alkol ve araba)
Şu an ülkenin kaymağını yiyen iki kesim var
1. Zenginler (Şirkete Gider gösterip vergi yükünü azaltabiliyorlar)
2. Sosyal yardımlarla geçinen fakirler (Vergi veren değil, alan taraflar..
Maalesef arada kalan herkes, asgari ücretliden tut, beyaz yakaya kadar, en üstü ve en altı beslemekle görevli)
vergi oranının bir önemi yok yani oransal anlamda avrupa diğer ülke vs karşılaştırılması bu nedenle saçma.
dünya genelinde bakacak olursanız geçim / alım gücü / vergi vs
ülkenin tüm yapısını baz almanız lazım. vergi oranı ne kadar az o kadar oo süper hayat demek değildir. veya fransada vergi oranı % 50 diyelim misal bizde % 1 diyelim bu hiç bir anlam taşımaz.
karşılaştırma önemli olan ülkedeki tüm maaşların ortalaması alınıp bunu net gelir üzerinden geriye kalan vatandaşın alım gücü refah seviyesini gösterir.
mesela en fakir ingiliz türkiyeye gelip tatil yapıp gidebiliyormu ?
evet
rus ?
evet
sen ?
hayır
ülkedeki ort maaş ne bizim 2.200 diyelim.
açlık sınırı ne ? 3 bin küsür.
yoksulluk sınırı ne ? 4 bin küsür
devlet sana zaten söylüyor sen açsın diye
neyi kıyas ediyorsun ki ?? zaten açsın.
kdv % 18 değilde % 10 olsa sanki zengin olacan![]()
Valla 5 milyonluk evlere gelen vergiye geçmiş olsun da ben bunla kalacağına asla ve kata inanmıyorum.Benim aklıma göre bu vergi allem kallem ilerde genişler, herkese az bişi dokundurulur,vergide adalet sağlanır.Mağdur arkadaşlar üzülmesin yakında ben eminim devlet vergide adaleti sağlar bu konuda da.
Öğretmeni Türkiyedeki ortalama gelirli biri olarak baz alırsak, evet 5-6 yıl önce öğretmen bile Avrupaya gidip tatil yapabiliyordu. Bu ülkede eiffel'de selfiesi olmayan memuru dövüyorlardı.
Istanbulda beyaz yakalar çok iyi paralar kazanıyordu, avrupalıdan bile fazla kazanıyorlardı nominal olarak çünkü yetişiş eleman sıkıntısı vardı.
4-5 bin dolar karşılığı geliri olan ciddi bir maaşlı çalışan kesim vardı. 2013'den itibraen yavaş yavaş alım gücü azalmaya başladı, günümüzde ise komedi ötesi gelirleri.
X'bir denetim firmasında getir götürcü adamın 2000 dolar karşılığı para aldığını gördü bu gözler. Ama deniz bitti malesef.
Rusyanın en fakir adamı bu arada TR ye filan gelemez. Rusyada ortalama emekli maaşı 200 dolar. Türkiye refah bakımından Rusya'dan her türlü iyi ölü haliyle bile.
erken rezervasyon ile geliyorlar en fakirleri.
giderken hatta otelin şampuanını krem peynirini çantasına koyup gidiyor.![]()
Yer İmleri