Bilgiler ve fikirleriniz icin tesekkur ederim.
SM-A310F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bilgiler ve fikirleriniz icin tesekkur ederim.
SM-A310F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Politeknik 10 liradan alan , kront 1 liradan alanlar yazsa da artık konu şenlense!!!!
Sn. Cautionary ;
Çok güzel topik olmuş ; elinize sağlık.
Duayenlerden tecrübe dinlemek ; kitap,makale,sistem tavsiyesi almak ayrıca bir keyif.
Ben de 35 yaşında, 10 yıllık bir beyaz yakalıyım. İşin finansal yeterlilik kısmı ile ilgili özellikle son 3-4 yıldır çok okumakta ve araştırmaktayım . Ben biraz daha işin maddi olmayan tarafına değinmek istiyorum.
Çok beğendiğim Japon felsefesi IKIGAI varoluş amacını tanımlarken ; yaşarken
-Sevdiğiniz
-İyi yaptığınız
-Para kazandığınız
-Dünyanın ihtiyacı olan şeyleri yapmanın asıl ama olduğunu söylüyor.
Ben %70 beyaz yakalıdan farklı olarak ;
işimden nefret etmiyorum , işimi iyi yaptığımı düşünüyorum ve İzmir şartlarındaki kazancıma şükrediyorum.
Erken emeklilik hayalimin beni daha çok motive etmesi için bir yol göstericilik arıyorum aslında , belki de o yıllardır içimize işlemiş, eğitim yıllarımız ve sonraki çevremizden de beslenen korkuyu (en başta bahsettiğiniz) yenmek için bir ilaç..
Saygılarımla
Yeni bir konu konu açmak istiyorum. Reel kazanç denildiğinde enflasyondan arındırılmış kazanç olarak görmek ne kadar doğru? Büyüme hesaba katılmalı mı? ya da ne kadar katılmalı. Altın fiyatını hesaba katarsan daha doğru değerler elde edebilir miyiz?
Ben eflasyonun biraz üzerindeki getirilerin birikimi korumaya yeterli olacağını düşünmüyorum.
Eskilerin dediği gibi emekli ikramiyesi ile 3 ev alabilen memur kalmadı artık![]()
%25 bir getiri bir kereye mahsus veriliyor. Getiri üzerinden değil paranın tamamı üzerinden %5-15 arası sistemden ayrıldığın yıla bağlı olarak gelir vergisi kesiliyor. Gizli yönetim giderleri var. Mesela borsa fonu aldın diyelim. BIST 100 %50 yükselir ama senin borsa fonun %23te kalır. Üstüne birde yönetim gider kesintisi. Yönetmenden parayı direk bist100 e yatırsak %50 gelecek. Bunlarin haricinde bir kaç gider kalemi daha var. Eğer sadece ev-arsa almayı yatırım olarak görmeyen iyi kötü finansal okur yazarliginiz varsa paranızı sistem cakallarina emanet etmeyin derim.
Zorunlu BES in asıl amacının Bankalara ucuz yollu kaynak sağlamak olduğunu açıklamıştı Mehmet Simsek
BES konusu çok uzadı belki ama affınıza sığınarak şunu belirtmek isterim; her yatırdığınız paraya %25 vermesiyle atıyorum 20 yıl sonra toplam yatırdığınız para üzerinden tek seferde %25 vermesi arasında kazanç açısından bir fark yok
Yazdıklarım kişisel görüşümdür, hiçbir şekilde al sat tut tavsiyesi değildir !
şu fark var.
sistemde kaldığın sürece, fon işletim gidweri kesintisi alınıyor...bu para eksiden enflasyon daha yüksek olduğu için daha da fazlaydı...yani yıllık %15 getiri varken, bu işletim gideri kesintisi ayağına %2-3 kesinti yapılırdı yıllık...devlet sana 25 tl veriyor 100 tl için...sen sistemde 20 sene kalacaksan, 20 sene boyunca bu fon işletim kesintisi olacak...dolayısıyla bu katkı kuşa dönmüş olacak.
ancak..bir kere bu işletim kesintisi artık %1 altında (devlet katkısı ve likit fon gibi yönetimi kolay enstrümanlar çin)...bu nedenle kesinti yapılmış hali ile mesela likit fonda bu sene %10-11 arası getiriler mümkün..sonuçta bu parayı sene mevduat yapsan, vergi vereceksin...neti yine %11 lere gelecek...dolayısıyla artık bu yönetim kesintisi nedeniyle, uzun vadede 25 tl lik katkı kuşa dönüyor argümanı çok doğru değil ARTIK.
bir de bu katkıyı ve ya da likit fonu, mevduatı beğenmeyenler genelde hisse işlemi yapan...kendini çok iyi yatırımcı gören kitle...ama nedense 20 senedir işlem yapıp başarılı yatırımları sayesinde köşe olmuş bir adama da denk gelmedim.
insanlar şunu unutuyor...yatırım kısa soluklu bir 100 metre yarışı değil, maraton...çok iyi 100 mete koşabilirsin, ama maratonda dayanıklı olmak zorundasın, 39. km de bayılıp düşersen birinci olmayı bırak, hastaneye kaldırılırsın...bu nedenle istikrar çok önemli, bu nedenle az bile olsa devamlı reel kazanç çok önemli.
Benim gibi belli bir birikimesahip olan..yaşı 40 ı geçmiş..emeklilik modundaki birisi için ideal asset dağılımları bence şöyle olmalı,
Asset(varlık dağılımı):
1-) %20 konut(oturulan ev, ya da yazlık vs)
2-) %25 arsa-tarla vs
3-) %20 sabit getirili enstrümanlar (mevduat, tahvil-bono, euro bond)...bunun yarısı dövize endeskli, yarısı tl bazlı olabilir..BES de bu başlık altında değerlendirilebilir...sonuçta BES te ağırlıklı olarak risksiz ve çok uzun vadeli yatırımları tutma taraftarıyım...ve bu madde son liman gibi düşünülmeli, batmadıkça buradaki varlığa dokunmayacaksın.
4-) %10 gram altın,
5-) %5 binek araç
6-) %15 hisse senedi
7-) %5 likit fon
Bu maddelerden gerçek manada portföy olarak (yaniş kısa vadede birbirine dönüştürülebilir, oranları değişebilir), 3-4-6-7 dir...tüm asset lerin likit olmaması da bence önemli bir strateji...arsa, tarla vb toprak mutlaka olmalı asset ler arasında.
Yer İmleri