Sayfa 331/582 İlkİlk ... 231281321329330331332333341381431 ... SonSon
Arama sonucu : 4650 madde; 2,641 - 2,648 arası.

Konu: ISDMR - İskenderun Demir Çelik

1. Grafikler bir yükselişi bekliyor sıkışmalar ardından, bilançolar kötü pompalanıyor, 4 milyar falan kâr gelirse Ereğli'de, bakarsınız önceki zirveler geçilir Her ne kadar hiç öyle bir hava olmasa da, bilanço tarafında...

2. Bu hafta dediler, haftaya kalabilir dediler, belki yarın gelir bilanço... Geçen sefer bir gün önce mi gelmişti çarşamba mıydı, belki bugün de olabilir... Bir de garipsediğim bir şey bu kötü beklenen bilançoları hiç umursamadı hisseler? Normalde en ufacık bir şey de hemen tepki verirdi... Hadi çıkmıyor o ayrı da, tepkisi hareketsiz kalmaksa tamam

3.  Alıntı Originally Posted by ekonom Yazıyı Oku
    sezgin hocam selam.. temmuz 8 , ağustos 10 , eylül 9 m. cironun. stoktan veya yeni üretimden ne kadar karı vardır bir hesaplayabilirmisiniz.. ..bana göre yüzde 17 kar marjı olsa..27, 28 in yüzde 17 si (geçen çeyreklerdeki marjın yüzde 2 eksiğini aldım) 4,5, 47, en az kar gelmesi gerekir....1,7 nere 4,5 nere.. kur farkını hesaba yazmadım....ya bizimkiler bu dönemde bedavaya çok mal sattı ..ya da finansmanda sorun.. 1.7 gelirse yönetim ciddi şekilde sorgulanmalıdır..
    malını yakanlar oldu, mesela 2 milyon ton 3 ayda satıyor, tahminen 200 bin ton malını yakan olmuştur. Ama bu malı ereğli 650-700 dolar arası sattı. yani maliyet 650-700 değildi o dönemde. ben hesaplamayı maliyet üzerinden giderek yaptım. stok yüksek mi evet yüksek, ama sonrasında daha az üreterek dengeledi. şimdi stok çok düşük gelmez, bir önceki döneme göre düşük olacaktır. karı buradan giderek buluyorum.

birde şu yakılan mallara bakalım. mesela maliyet 600 dolar, adam %15 teminat ile malı yaktı, teminat 1000-1250 dolar arasından hesaplanırsa, 600 doalrlık maliyete göre yakılan teminat %15 değil %30 olur. Bunu maliyetten düşersen yakılan mal maliyeti 600 değil 300 dolara gelir, yani adam 1-2 ay sonra bu malı daha yüksek karla satmış olur.

Burada kritik iki şey var, birisi finansal maliyet, diğeri ise 1 liralık kur artışında oluşacak kur farkı vergisi. bunlar şimdilik daha önemli.

4.  Alıntı Originally Posted by KIZILDAG Yazıyı Oku
    İsdemir, ereğliye gecen sene neden ara temettü verdi, muhtemelen kur artışı yüzünden, yada başka bir gerekce, tam bilemiyorum, şimdi ereğlide kredi var, isdemir yine aynı şeyi yapar mı, cidden bilemiyorum. şartlar çok aynı da değil ama ereğlide kredi var mı evet var. neyise yıllık karı beklemeye devam. biz bunu 1 yıldır taşımıyoruz, 2 sene yattığı günlerde taşıdık.
    hocam taşıdık , taşımakta sorun yok ama enflasyon artık yakıyor , taşımanın da ciddi bir maliyeti var , düşük gelecek bir kar ve dolayısı ile düşük temettü bu yükü daha da ağırlaştırır ...

5.  Alıntı Originally Posted by Mr Steel Yazıyı Oku
    3.ç cironun, satış hasılatının 33-35 milyar TL civarında geleceğinden herhangi bir kuşkum yok. Hadi 30 milyar desek 3.ç ortalama döviz kurunu 17.5 TL kabul edersek bu durumda yaklaşık (30/17.5) 1,7 milyar usd ciro gelebileceği gibi düşünüyorum. Önceki çeyrek lere benzer şekilde 1.9 milyon ton satış yapıldığını varsayarsak bu durumda ortalama satış fiyatı (1,7/1,9) 895 usd/Ton gibi gelebilir. Ben gelir tablosunun (income statement) bu ust kısmını aşağı yukarı tahmin edebiliyorum ama altta neler oldu (satışların maliyeti finansman gideri kur gelir/gideri vs) onu öngörmek çok güç ancak satış hasılatı ciro noktasında sorun olmamasını önemli görürüm şahsen sonuçları gelsin görelim
    33-35 milyar ciro kötü değil, bu duruma göre çok çok iyi.

6.  Alıntı Originally Posted by KIZILDAG Yazıyı Oku
    İsdemir, ereğliye gecen sene neden ara temettü verdi, muhtemelen kur artışı yüzünden, yada başka bir gerekce, tam bilemiyorum, şimdi ereğlide kredi var, isdemir yine aynı şeyi yapar mı, cidden bilemiyorum. şartlar çok aynı da değil ama ereğlide kredi var mı evet var. neyise yıllık karı beklemeye devam. biz bunu 1 yıldır taşımıyoruz, 2 sene yattığı günlerde taşıdık.
    Siz daha iyi bilirsiniz de, esas mesele bizi bozan şartların devam edip etmeyeceği.. Kredi, HRC vs bunlar düzelir ama yıllarca sürecek savaş ve Rus etkisini düşünmeye başlamak gerekebilir belki... Hükümetin hiç bir adımı yok bu konuda. Demirden kaybediyorum öbür taraftan kazanıyorum mantığı ile bakıyor olmalı...

7. Bazen hisse aşık olunmaz falan yazıyorlar. Yav ben şirkete ortak olmuşum diye düşünüyorum niye aşık olmayayım.

Fakat şu var, şirkette kalıcı bozulma emareleri görülür. O zaman durumu tekrar değerlendiririm. Yakın gelecekte Ereğli için öyle bir durumun olduğunu şu an öngörmüyorum.

Bu arada aracı kurumların tahminleri tutarsa gerçekten şaşırırım. Çünkü beklentiler gerçekten çok kötü. İnşallah yanılırlar.

Haydar Acun'un risk tarifini tekrar hatırlatayım. Bu tarif benim çok hoşuma gitti.

"Piyasadaki volatilite, fiyat dalgalanmaları risk değildir. Gerçek risk kalıcı para kaybetmektir." diyor. Yani bir hisseyi çok yukarlarda, bir daha o fiyatları görmeyecek, ya da bir daha o fiyatları görmesi ihtimali çok zayıf noktalardan aldıysanız geçmiş olsun diyor. Gerçek risk budur diyor. Ereğli özelinde bunu yorumlarsak bence 2,5 USD den alan kişi bile en fazla zaman kaybeder. 3-5 yılı boşa gider. Tamam zaman da çok kıymetli fakat kalıcı para kaybetmektense biraz zaman kaybetmek daha iyi gibi geliyor bana.

Bir de trade olayını yapıp hisse artırabiliyorsanız bu en güzeli, bazen ufak ufak ben de denemeler yapıyorum hatta son froto ereğli değişiminde 750 adet lot artırdım ama buna her zaman cesaret edemiyorum. Yapabilene helal olsun derim, tebrik ederim.
    Paylaşımlarım asla yatırım tavsiyesi değildir.

8.  Alıntı Originally Posted by KIZILDAG Yazıyı Oku
    Sezgin hocam, Ereğli kredi konusunu ihtiyaçtan ziyade enflasyon ortamında düşük faiz ile kredi kullanıp avantaj elde etmek istemiş olabilir mi? Hani bazen biz de düşünüyoruz ya her şeyin fiyatı nasıl olsa artıyor vs. deyip kredi kullanıp ev alalım, hisse alalım vs. Böyle bir durum olabilir mi?

Çünkü geçenlerde tv programında buna benzer bir şeyler konuşuyorlardı şirketlerin bu enflasyon ortamında tahvil ihraç edip düşük faizle borçlandıklarını avantaj sağladıkları gibidinden.
    Paylaşımlarım asla yatırım tavsiyesi değildir.

Sayfa 331/582 İlkİlk ... 231281321329330331332333341381431 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •