“Başarısızlık yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir.” Henry Ford
Hocam metni kopyala yapıştır ya da pdf sayfası olarak ekle sayfaya, tercüme eder.. Onları alır bir word dosyasına yüklersin.. Google translate bu işte hala kendini geliştiremedi.
Pdf olarak eklemek için chatgpt'ye google hesabınla ya da başka bir email ile üye olup girmelisin.. Log on olmadan dosya eklemesi yaptırmıyor.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Geçen Cuma öğleden sonra 6 hisse alımı yaptım tekrar.. Bunlardan üçü gıda sektöründen.. Bu üçünden birisi oldukça iyi bir bilanço getirdiği ve çarpanları da makul seviyede olduğu için alındı. Geçenlerde de almış, ancak biraz tokatlanmıştım. Bu sefer dip yaptığını düşünüyorum, o sebeple kayıp riski bana göre fazla değil. İkincisini defter değerine göre oldukça ucuz bulduğum ve satış ve kazançlarında yukarı yönlü bir dönüş gördüğüm için aldım. Üçüncüsü ise bilanço dönemi farklı olduğu için henüz bilançosu açıklanmamış olan ve fiyatlamada bilanço hareketi beklediğim için aldığım bir hisse. Onun da rasyoları cazip an itibariyle, bilanço sonrası ne olur konusunda tahmin yürütemiyorum. Ancak bilançoya kadar elimde tutacağım. Dördüncü hissem mevsimsellik gereği önümüzdeki 2 çeyreklik bilançolarının iyi gelmesini ve buna bağlı olarak olumlu bir fiyat hareketi beklediğim gaz dağıtım şirketlerinden birisi. O da en son çeyreklikte zarar yazmış olsa da güzel rasyoları olan şirketlerden bir tanesi. Piyasa mevsimselliğin farkında ki çeyreklik zarar sonrası olumsuz tepki vermedi pek. Ben aldığımda negatif fiyatlamayı zaten tamamlamıştı gibi görünüyordu. Beşincisi çimentoculardan değerleme rasyoları en ucuzu olmasa da bana göre bilançoları en iyi olanı.. Fiyatlamaya yansıtabilir mi bunu bilemiyorum. Arada çimentocuların şaha kalktığı vakitler oluyor. O dönemde kısmen ya da tamamen satıp realizasyon yapmayı düşünüyorum. Altıncısı da yine bilançolarını genelde normal bilanço açıklama tarihlerinden 1 ay gecikmeli açıklayan hazır giyimcilerden. Onu da bilanço fiyatlaması için aldım. 6-7 iş gününde % 5 ya da üzeri kâr gibi bir beklenti ile aldım. Pazartesi akşamı bilançoları açıklanacak.. Beklenti altı bilanço riski almamak için Pazartesi kapanıştan önce çıkmayı planlıyorum.
Yani altı hisseden pazartesi birini bir sonraki haftanın sonuna kadar da diğerini portföyden çıkarıp bilanço durumuna bakarak yeniden değerlendireceğim. Diğerlerine ise gidişata göre karar vereceğim.
Elimdeki hisselerin ortak özellikleri görece uygun/ucuz rasyolara, likit pozisyona, düşük finansal borç oranına ve negatif ya da çok düşük net finansal borç/favök oranlarına sahip olmaları. Ayrıca teknik olarak da dip yapmaya çalışanı hariç genelde belli kırılımları yapmış ve bir momentumu yakalamış olanlar.
Finansal borç oranın özellikle önemsiyorum, çünkü iyi favökler getirmesine rağmen net kârı çok kötü gelen bir çok şirkette ya parasal pozisyon zararı ya da yüksek finansal giderler rol oynuyor. beraberinde likidite olayını da oldukça önemsiyorum, zira kısa vadeli momentuma oynarken dahi likidite problemi olmayan şirketleri seçmekteki ısrarım MEGAP benzeri bir vaka ile karşılaşmamak. Kısa vadeli seçimlerimde bile elimden geldiğince "uzun vadeli seçim yapsam nasıl bir tercihte bulunurdum?" sorusunun finansal kıstaslarını karşılamaya çalışıyorum. Gerekli mi? Belki değil, ama bu bende biraz takıntı olmuş durumda.
Bakalım evdeki hesaplarımız çarşıya uyacak mı? Nasibimizde ne var göreceğiz.
Bana göre zamana uygun kendi yoğurt yeme tarzımdır. Kimse için bir öneri içermez.
Clausewitz
Bugün endeksin 2 gün üstüste kırmızı olmasını da dikkate alarak sabah portföyü biraz dinlenmeye almak için nakite geçiş yaptım. 8 iş gününde portföydeki toplam gelişim % 5,63 civarında oldu. Yine bazı hisselerden beklediğim kadar verim alamazken bazıları beklediğimin üstüne çıktılar. Özellikle bilançosunu beğendim diye aldığım çimento şirketi. Çimento hareketinin Suriye'deki duruma istinaden kısa vadeli bir spekülatif hareket olduğunu düşündüğüm için onu dün sabah açılışta ikinci tavanında sattım. Şanslı olsam gerek ki, öncelikle portföyüme böyle bir hisse almak nasip olmuş 29 Kasım Cuma günü portföy oluştururken. Ve ayrıca ikinci tavanında satma fikrinin oluşmuş olması da bu nasibin bir parçası, zira dün çimentolar genelinde hareketin devamı olmadı, hatta bazıları kırmızı açılarak aldıklarının önemli bir kısmını geri verdiler. Ben de sabahki gevşemeyi görünce hazır tavanken satma kararı aldım. Sonrasında da % 3'lere kadar geri çekilme filan oldu, ama sonrasında kapanışta % 4,93 artı ile kapattı. Bugün önce dünkü tavan fiyatını geçen bir hareket yapsa da sonrasında ciddi satışlar yiyerek kırmızıya döndü. Kendi cephemden 2 tavan ve öncesindeki cüzi bir artışı da dahil edersek %21,5 civarı bir getiri sağlayarak hem portföyde iyi performans sergilemeyen hisselerin durumunu telafi etti, hem de portföyün % 5,63'lük pozitif gelişimine ciddi katkıda bulundu. Hamd olsun. Nasibimiz böyleymiş. Nasibimiz daha iyi olsa daha büyük bir portföy oranında bu çimento şirketi olabilir, daha kötü olsa portföyde hiç bulunmayabilirdi de. Öte yandan bilanço için aldığım hazır giyim şirketini de bilanço öncesinde % 6'ya yakın bir kar ile satmıştım. Yine bilanço için almış olduğum şeker şirketini de dün nakde çevirdim, henüz bilançosu açıklanmamış olsa bile. Onda da % 5 civarı bir kâr elde edildi. 2-3 şirkette de ikisi az kâr, birisi az zararla satıldı, onların portföye total katkısı nerdeyse hiç olmadı.
Şimdi cumaya kadar piyasayı izleyip ne yapacağıma karar vereceğim. Alacağım kararlar umarım isabetli ve hayırlı olur kendi adıma.
Clausewitz
Endekste önemli gördüğüm bölge mavi noktalarla çizilmiş dikdörtgen bölge.. BIST kapanış fiyatlarını baz alırsak destek ve dirençlerin yoğunlaştığı bölge.. Bu bölgenin üstünde kalınması önemli benim için. Burada endeksin biraz bocalamasını muhtemel görüyorum.
Ayrıca endeks için şu an takip ettiğim kısa vadeli stop takibim de görselde sarı çizgiyle gösterilen 2 günlük basit hareketli ortalama (SMA). Saatlikte MOST ile takip ettiğim bir sistem de var ancak üç aşağı beş yukarı benzer işler gördüğü için görseli sadeleştirmek istedim. Endeks için mum grafiklerde kapanışın hareketli ortalama altında ya da üstünde olup olmadığı bazen anlaşılmakta zor olduğu için de çizgi grafik kullandım.
Endeks 2 SMA'nın altında kapanış yapınca, akıl tutulması yaşamazsam, satışa geçiyor, üstünde kapanış yaparsa da alıma geçiyorum. Aslında aldığım hisselerin büyük kısmı BIST 100 dışı oluyor, ama genel temayüle bir şekilde yön verdiği için endeksin kendisi benim için en büyük indikatör.
Kişisel tarzımdır, kimseye bir yön ya da yatırım tavsiyesi içermez.
Clausewitz
Endeks gün genelinde 'al' sinyali verdiği için kapanışı beklemeden öğle vakitlerinden itibaren portföy havuzumdan tekrar 6 hisselik bir portföy yapmaya başladım ve büyük kısmı tamamlandı diyebilirim. Belki ufak bir kısmı yarına kalabilir.
Sadece 1gün nakitte kalabildik. Hayırlısı bakalım.
Yatırım tavsiyesi içermez.
Clausewitz
Yer İmleri