Sayfa 355/475 İlkİlk ... 255305345353354355356357365405455 ... SonSon
Arama sonucu : 3799 madde; 2,833 - 2,840 arası.

Konu: SISE - Şişe Cam

1. Gerek yerel gerek global ölçekte hem inşaat hem otomotiv sektöründe durgunluk hakim, şirket bu iki sektöre uygun bilanço açıklamış... Soda külünde ise Çin gibi bir bela varken, o taraftan da gerekli etkiyi sağlayamıyor...

20 binden fazla çalışanı varken geçen yıla göre çalışan ücret artışlarının bilançoya etkisi malum. Hem sektörel daralma hem maliyet artışı hem yatırımları finanse etmek, ortaya bu bilançoyu çıkartıyor...

Bilançodan bir şey beklemiyordum hayal kırıklığına da uğramadım, gelecek yıl biraz daha düzelir ama asıl sert düzeltme 2026 dan itibaren başlar...

Beni asıl kuşkulandıran, İshol oluşum süreci ve Abd merkezli borsaların çöküşünde-sert düzeltmesinde ne yaparız?

2. 2021 sonbahar aylarında tarihi zirvesini gören soda külü fiyatları 3.700 ulaşmışken, 2024 yıl başında 2.700 ve bugünlerde 1.500 Çin Yuanı civarına düşmüş durumda. Çin satışlarının artışı fiyatları da düşürmüş durumda. Trump, Çin ile tekrar vergi ya da ekonomik savaşı başlatırsa fiyatların da artmasını beklemek mümkün. Abd soda külü üretim kapasitesi yatırımının bitmesiyle dünyanın en çok üretim ( 10 milyon ton) yapan şirketi olacaksak, fiyat artışlarıyla birlikte istenilen bilançoların da gelmesi hayal olmayacak.

2011 yılında da 1.18 dolardan işlem gören Sise bugünlerde 1.19 dolardan işlem görmekte, yani 14 yıldır elinde tutan eğer 2.59 dolar zirvesinde satmamış ve hala taşımaktaysa hissenin hamallığını yapmış ( aldığı temettüler hariç) demektir.

Ben 2-3 yıl hamallığını yaparım yada baktım olmuyor satar çıkarım diyenlerdenim... Bilançolar düzelecek ondan kuşkum yok yeter ki yatırımları bitirsin satışlara yansıtsın, asıl sıkıntı bence bilanço değil...
    Son düzenleme : Underground; 10-11-2024 saat: 21:28. Sebep: Rakam değişikliği

Alıntı Originally Posted by beski Yazıyı Oku
    137 milyar ciroya karşılık, 6,16 milyar TL kâr
    Kâr’ın ciroya oranı %4,5
    İnanılır gibi değil😳

Al-sat tut değildir.
    Ya siz bu şişeyi gozunuzde ne kadar buyutuyorsunuz esnaf lokantası mi bu %50 kar elde edecek?
    BİM'in yarısı kadar bile ciro yapmayan bir sirket.
    Milyar dolar ciro yapan firmalar hele üretim firması ise %10 marjla calissa öpüp başına koysun.20-30 lar surdurulebilir değil hele bu şirket %60 Avrupalı -amerikali olmuşsa

Sadece finansmandan 250 milyon dolar zararı var.

Yarın 500 milyon dolar finansman geliri yazsa ovguden dolar buralar.

Şirketin fiyatı ile bilançosu arasında bir baglanti yok %6 bastılar tarihi kar geldiginde.o yüzden kimse takilmasin bilancoya.
    Bu şirketin çalışanlarının yarıya yakını yietdisinda asgari ücret falan etkilemez bim değil bu.

Bunu etkileyen en önemli şey doğalgaz fiyatı ve soda kulu fiyatı o da kontrat yapılıyor 1yil önceden spot sodaya hele hele çin sodasina bakıp aldanmayın.avrupada solvay şişe gerisi hikaye

4. Moza hc nin da dediği gibi bu şirketin kalbi soda külü eski adıyla kar marjlarini etkileyen ana kazanç kapısı soda sanayi. Doğalgazdan etkilendiği gibi lojistik maliyetleri de oldukça önemli ilavesini yapayim..
    Lakin eskiden soda külü kontratlar uzun dönemler aralığında yapılıyordu şirket bu durumu piyasadaki rekabet kosullari sebepli sonradan kısa süreli kontratlar yaparak değiştirdi o dönem. Bu zaman diliminde de muhtemelen öyledir. Bunun da sebebi soda külünde Avrupa da lider konumunda olmasıydı ki sonradan Ciner den Wyoming deki ABD soda tesislerine ortak olup söz sahipligini daha da güçlendirdi.
    Sadece hafizalari biraz tazelemek istedim.
    Yanlis hatırlamıyorsam trkcm ve anacm, soda sanayideki ortakligini 2015 -16 da cam tarafındaki finansallarini güçlendirmek adına paylarını satışa sunmuştu ve bu payları zamana belki oranlara dağıtarak yapmıştı.
    Bu satışta trkcm ve ancm a nakit para sağlanmış olurken, diğer taraftan dan da soda sanayinin yüzde 12 lik halka açıklığı yüzde 28 lere yükseltilmiş olacaktı. Rakamları ve tarihleri az biraz karıştırmış olabilirim. Mazur gorunuruz hatırladığım kadarıni yazıyorum hafızadan. Diyeceğim şu ki bazı durumların donguselligi mevcut.
    Malum cam sektörü kendi arasinda da döngüsel dönemlere gelir! Bu ne demek dersek. Demir celik, plastik, ya da aynı şeylere hitap eden durumlar gibi. Örneğin otomotiv sektörü çelik lazım, atıyorum plastik lazım veya demir lazım, sektörde yavaşlama var ve o kısımda kullanılan malzemeler o kısmın finansallarini etkiler ve haliyle otomotiv camları etkilernirken kullanılan ham madde soda külü de etkilenmiş olur..
    Ne bileyim inşaat sektorunde ivmelenme var, ne lazım kum, çimento, demir, pvc, kereste vs son olarakta cam takılıyor diyelim mimari camlar tarafı etkilenir ve kullanılan soda külü gibi.
    Keza yine ilaç sektöründe kullanılan siseler, içecek grubu, süs eşyaları, beyaz eşya grubu vs vs

Aslında bunlarida asya tarafı, Avrupa tarafı, abd tarafı diye ayırmak gerekiyor.
    Çünkü bu şirket 14 ülkede faaliyet alanı olan 150 ülkeye faaliyeti olan bir şirket.
    Ama bazı şeylerin döngüsel olduğu gibi faaliyet gösterdiği kıtalarda da o bölgelerde sektorlerlerin buyume oranlarının hizlanmasi ve yavaşlaması ilede yakından ilişkilidir..
    Ytd

5. Özellikle unutmamak lazım, Kızıldeniz sebepli tasimalarin ümit burnunda yapılarak lojistik maliyetlerinin artması ve ulaştırma zamanlarınin uzaması gibi şeyler bir çok şirketi etkilemiştir talep ve arz dengesini değiştirdi gibi bazı rotalarin değişmesi yüzünden mal teslim eden şirketler içinde yer değişimi belki de el değişimlerine sebep olmustur. Ukrayna ve Rusya savaşı devam ediyor kaldı ki o ülkelerde faaliyet alanları mevcut olan bir şirket, orada faaliyetler olduğu gibi çalışanların giderlerinde oldugunu hatırlamak lazım tabi nedir durumlar uzun süredir takip etmiyorum.
    Marjlara gelirsek bir önceki yazımda yazdım soda külü haricinde camların maliyetleri oldukça yüksek, rekabet ortamı da öyle, dolayısıyla majlara yüksek hayal kurulmamasi lazım. Soda hariç demişim o da sektorsel talepden etkilernirken en önemli maliyet kalemi de doğalgaz, lider olması ile ilgili o ne fayda dersek global piyasada faaliyet gösterdiği alanda fiyat belirleyiciligi avantajı olması sonucuna varabiliriz.
    Kalbi ne demek peki? Marjlara en çok katkı sağlayan katma değer yaratan ürün demek.
    Yukarıda trkcm ve ancm satışı örnekleri ne alaka ne demek? Onları ayağa kaldıran da soda sanayi olmuştur demek, bir nevi bu şirketin hep hammali soda samayi olmuştur, eski soda hissedarları da yani benim gibiler, hamallin hamalı olmuşuzdur. 😊
    Kötü ya da iyi birşeyler yazmadım öyle eskiyi yad ettim.. Ytd

6. Zaten bu bilançolar fiyatlanmıştı hala neden baskılıyorsun rezil tahtacı, hem zarar da yok.
    Yatırım Tavsiyesi Değildir.!!!

7.  Alıntı Originally Posted by bawer Yazıyı Oku
    Zaten bu bilançolar fiyatlanmıştı hala neden baskılıyorsun rezil tahtacı, hem zarar da yok.
    İnen, binenleri ve kalanları gozlemliyor olabilirler. Ağırlığın durumuna göre hareker edebilirler.
    Çok iyi bilançolar gelenler oldu ama öncesinden fiyatları, çok kötü gelenler oldu onlarda öncesinden fiyatladi. Gelecek satın alınıp alınmadığıni bilemiyoruz, daha 4 ncü çeyrek var. Ytd

8. İyi birşey ise geçen hafta birçok hisse uzun zaman önce görmediği dip seviyesini yenilerken bu onu yapmayıp biraz frenlemisler gibi algıladım. İyi mı kötü mü gösterecek bize.. ytd

Sayfa 355/475 İlkİlk ... 255305345353354355356357365405455 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •