Sayfa 361/1122 İlkİlk ... 261311351359360361362363371411461861 ... SonSon
Arama sonucu : 8971 madde; 2,881 - 2,888 arası.

Konu: Banka Mevduat faizleri ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları) - VI

1.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    3 harfli zincir marketlede 2020 mart ayında 1lt süt 3,65TL. Kur 6,15TL. 1 lt süt 0,61usd.
    Şu anda aynı süt 1-2 gün önce zamlandı 8,95TL idi 10,90TL oldu. 8,95'e göre 0,56usd zamlı fiyata göre 0,68usd.

Süt satış fiyatları 0,6 usd ortalamasında gidiyor. Oynak kur sebebi ile kimi zaman yukarıda kim zaman aşağıda kalıyor, ortalaması son 2 yıldır 0,6usd.

Konut fiyatlarına dolar bazlı bakarsak sadece son 1 yılda %65 dahi artan yerler var.

İlgilendiğim Ankara ve İstanbul'daki orta üstü gelir seviyesine hitap eden bölgelerde konut fiyatları 2013 yılı zirve rakamlarını ABD enflasyonu hesaba katıldığında dahi geçti.

2013 yılı kişi başı milli gelir 12580usd, günümüze ABD enflasyonu ile uyarlarsak 15.420 usd eder.
    2021 yılı kişi başı milli gelir 9580usd.

15.420 usd kişi başı gelir nere, 9580usd nere. Konut fiyatları ise 16-17bin dolarlık kişi başı milli gelirden işlem görüyor.
    Bu anomaliyi ne yaratıyor? Negatif faiz ve haliyle bunu sağlayan çok aşırı para basımı.

Şimdi %70 enflasyon açıklayıp %15 ile konut kredisi verilirse, kredili konut satışları fiyat oluşumunu sağlar. Yüksek fiyatları sağlar. %70 enflasyon ortamında mevduata %17 faiz verilirse peşin paralı alıcılar bu fiyatlara sürüklenme durumunda kalır. Şu durumda, konut fiyatlarının artışı resmi olarak destekleniyor. Sanırım dövizden daha çok kazandıran bir yatırım enstrümanı yaratmak amaçlanıyor.

Konu dışı olarak, Lübnan'da default nasıl gerçekleşmiş okunabilir, yapılan finansal mühendislikler okunabilir, konut fiyatlarının dolar bazlı aşırı artışının nedenleri de yazılmış (şu an bizimle bir benzerliği yok) özellikle 3. paragraf dikkatli okunmalı, başka kaynaklarda öyle raporlar var ki araştırıp bulmanızı tavsiye ederim:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_liquidity_crisis
    Linkteki https://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_liquidity_crisis yazısı inanılmaz.

Bosforus'a hak vermemek elde değil.
    KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.
    Sadece Kendi Düşüncelerimdir. Buna göre işlem yapmayınız.

2. Yazının bir kısmının google çevirisi...

Lübnan'da günlük işlemlerde kullanılan ABD dolarının kıtlığı ve sterlin değerindeki çöküş, ülkenin buğday ve petrol gibi temel ihtiyaç maddeleri de dahil olmak üzere ithalat için ödeme gücünü azalttı. Bankalar işletmelere kısa vadeli kredi vermeyi durdurdu ve artık onlara ithalat için ABD doları sağlamıyor, bu da insanları karaborsaya yönelmeye zorluyor. Büyük bir satın alma gücü kaybına ve yoksullukta bir artışa neden olan önemli bir enflasyon da var. Bölgede yaygın bir bakla olan faule veya ful fiyatı, bir yıl öncesine göre Mart 2020'de %550 arttı. Aynı dönemde buğday, çay, pirinç ve sigaraların tümü yaklaşık %1000 artarken, şeker %670'lik bir artış gördü.[26]

Bu likidite krizi aynı zamanda Lübnan bankalarında hesabı olan herkesin önünde bir engel oluşturdu; çünkü mevduatlarına erişemiyorlar. Sadece mevduatlarına erişemezler, aynı zamanda doğrudan USD çekemezler. Bunları ulusal para biriminde çekebilirler.[29] Bu mudilerin, özellikle bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasına ilişkin basında çıkan haberlerden sonra, tasarruflarının değerini korumaları gerekiyordu. Bu nedenle gayrimenkul satın almaya yöneldiler.[30] Örneğin, büyük gayrimenkul geliştiricisi Solidere şirketinin arazi satışlarından elde edilen gelirler, yaklaşık 1,3 milyon dolardan 234,5 milyon dolara yükseldi.[31] Ayrıca, bu mudiler Solidere şirketinde hisse satın almaya yöneldi ve bu da likidite krizinin başlangıcı ile Nisan 2021 arasında şirkette %500'lük bir artışa yol açtı.[32]

1 Haziran 2021'de Dünya Bankası, Lübnan'daki ekonomik krizin, "uzun süre birkaç kişiye fayda sağlayan iflas etmiş ekonomik sistemi" olması durumunda 19. yüzyılın ortalarından bu yana en şiddetli üç krizden biri olma riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulunan bir rapor yayınladı. [33] 11 Ağustos 2021'de Lübnan Merkez Bankası, yakıt sübvansiyonlarını sona erdirdi ve bunun yerine "Lübnan poundunun piyasa fiyatına dayalı olarak yakıt ithalatı için kredi hatları" sunacağını duyurdu.[34] Karar, ülkedeki ekonomik krizin ortasında akaryakıt fiyatlarında önemli artışlara yol açtı, ancak hükümet kıtlığı gideremedi.[35] Günler sonra, 15 Ağustos 2021'de, yaygın yakıt kıtlığı nedeniyle kuzey Akkar Mahallesi'nde meydana gelen bir yakıt patlamasında 33 kişi öldü.[36] 9 Ekim 2021'de ülke, en büyük iki elektrik üreticisi Zahrani ve Deir Ammar'ın yakıtı bittiği için 24 saatlik tam elektrik kesintisine uğradı.[37] Kamu hizmetleri, merkezi jeneratörlere güç sağlamak için yakıt satın alamadıkları için günde yalnızca birkaç saat elektrik sunabiliyorlar ve bu da özel jeneratörlerden daha pahalı elektrik satın alan insan sayısında büyük bir artışa yol açıyor.[38]

3. GELENEKSEL Seçim sathına iyice girdik.

Kaçana Bedelli askerlik.

Öğrenci affı.

Vergi kaçırana af ve ödeme kolaylığı. (bekliyorum)

İmar barışı (affı). (bekliyorum)

Kaynağı sorulmayan döviz girişi. (bekliyorum)

Kader mahkumlarına af. (gelir mi gelir)

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    35.5
    Gönderi
    577
     Alıntı Originally Posted by virtue Yazıyı Oku
    GELENEKSEL Seçim sathına iyice girdik.

Kaçana Bedelli askerlik.

Öğrenci affı.

Bunların hepsi el altından yapılıyor yoldaşım,çıkarsada resmi olur.

Bono dan haber yokmu?

6.  Alıntı Originally Posted by blue70 Yazıyı Oku
    Bono dan haber yokmu?
    https://www.nkolay.com bono var şimdilik...
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

Su anda 31.95%

Alıntı Originally Posted by servetbey Yazıyı Oku
    Dovizden tl ye donup hesap actiniz ise vade sonu tekrar dovizleri toplama imkaniniz var, ben ole yapicam daha 65gun var benim vade sonuna...........
    su anda benim mk 30.82%
    yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir

Kader mahkum izinlerini 31 temmuz 2023e cekti
    dedim 2022 degilmi ama ugrasmak istememisler demek ki

Alıntı Originally Posted by virtue Yazıyı Oku
    GELENEKSEL Seçim sathına iyice girdik.

Kaçana Bedelli askerlik.

Öğrenci affı.

yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir

Sayfa 361/1122 İlkİlk ... 261311351359360361362363371411461861 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •