Ben bunu yanlış mı yorumluyorum acaba?
38. TÜREV ARAÇLAR
YÜKSEK OLASILIKLI TAHMİNİ İŞLEM KUR RİSKİNE YÖNELİK NAKİT AKIŞ RİSKİNDEN
KORUNMA MUHASEBESİ
Şirket, yapmış olduğu anlaşmalar ve kurumsal bütçe kapsamında ilerki tarihlerde gerçekleştirmesi yüksek
olasılıklı yabancı para satış tutarlarından kaynaklanan kur risklerine karşı aynı para biriminde borçlanarak
bilanço üzerinde kur riskinden korunma sağlamaktadır.
Bu bağlamda, riskten korunma muhasebesine konu olan ve riskten korunma aracı olarak belirlenen yabancı
para borçlanmaların geri ödemeleri, birbirine yakın tarihlerde gerçekleştirilecek ve riskten korunma
muhasebesi kapsamında riskten korunan kalem olarak belirlenen yabancı para satış nakit akışlarıyla
yapılmaktadır.
Şirket, belirlemiş olduğu kur riski yönetim stratejisi kapsamında, gerçekleşme olasılığı yüksek tahmini işlem
nakit akış riski kur riski bileşeninden korunma amacıyla riskten korunma muhasebesi uygulamakta ve
riskten korunma aracı üzerinde oluşmuş, etkinliği matematiksel olarak TFRS 9 a uygun şekilde kanıtlanmış
ve henüz realize edimemiş döviz kuru dalgalanmalarını gelir tablosundan çekerek kapsamlı gelir tablosuna
park etmekte ve daha sağlıklı gelir tablosu sunumunu amaçlamaktadır.
Şirket, kurmuş olduğu riskten korunma muhasebesi kapsamında %100 riskten korunma rasyosu ve %70 ila
%130 arasında riskten korunma etkinliği sürdürmeye özen göstermekte olup, 30 Haziran 2023 tarihi
itibariyle riskten korunma rasyosu %98, riskten korunma etkinliği ise %97 olarak hesaplanmıştır.
TRY 30 Haziran 2023
Riskten korunan kalem üzerindeki kümülatif kur farkı (cari kısım) 364.931.501
Riskten korunan kalem üzerindeki kümülatif kur farkı (cari olmayan kısım) 1.572.870.250
Riskten koruma aracı üzerindeki kümülatif kur farkı (cari kısım) (317.141.621)
Riskten koruma aracı üzerindeki kümülatif kur farkı (cari olmayan kısım) (1.567.494.765)
Riskten korunma etkinliği oranı 97%
Dil aslandır, yatar eşikte...
Yer İmleri