Sondaja devam. Bacası tütüye.
Borsada başarının sınırları aslında belliyken birilerini çıkıp, atıp tutarak insanları etkilemeye çalışması ve dikkat çekme çabalarının karşılık bulması ilginç. Aşağıdaki performansları internetten ve kitaplardan dikkatlice araştırmanızı tavsiye ederim. Şunu unutmayın ki; bunlar dünyanın en güçlü ve en çok yatırım akan ekonomisinde, ABD'de elde edilebilmiş başarılardır. Avrupa'da bile bu getirilere ulaşan yoktur sanırım. Türkiye gibi ülkelerde bu oranları, 10-30 yıl gibi uzun zaman dilimlerinde geçtiğini hatta yaklaştığını iddia edenler yalan söylüyordur.
Bilinen en iyi borsa performansı, her ikisi de efsane olan George Soros ve Jim Rogers'ın Quantum fonuna aittir. 30 yıl civarı bir dönem boyunca yıllık ortalama %30 üzeri bir getiri istikrarı yakalamışlar. 20 yıllık dönem için yıllık %20 ortalama getiri yakalayabilmiş fon yöneticilerine dahi denildiğini hatırlatırım, sanırım Paul Tudor Jones bu gurupta. %10 muazzam, %5 başarılı sayılabilir... Quantum Fonun,
dönemin muhafazakar yatırım anlayışından farklı olarak bol miktarda ABD dışı hisseler ve tahvillerle çeşitlenmiş, 3-4 katlık kaldıraç oranı kullanan dinamik portföylerinin getirisi muazzamdı. Kısa ve uzun pozisyonlar alıyorlardı, 90'ların ortasında Türk Tuborg'dan da hisse alıp hüsrana uğramıştı Soros. Ortaklık bittikten sonra Soros yatırımlarına ve başarılarına devam etti. Jim Rogers ise tam on ikiden bir vuruş yaparak 1998 yılında EMTİA fonunu başlattı. Tüm emtia'ların Asya ve Rusya krizlerinin etkisiyle tarihi dip fiyatlarına indiği, maden işletmelerinin iflas etmesine neden olacak kadar fiyatların düştüğü yıl. Altının ons fiyatı 200-250$ petrolün varili 10$ olduğu günler... Soros'un dehasını anlamak için Alchemy of Finans kitabını okumanızı tavsiye ederim. Yılar önce IMKB-İstinye kütüphanesinde görmüştüm. Rogers Quantum fonun araştırma işlerini uzun süre tek başına üstlenen kişiydi, uygun yatırım fırsatlarını ve gözden kaçan değerleri bulmakta ustaydı, çok faydalı bir kaç kitabı var. Ama tetiği hep Soros çekermiş, yatırım felsefesi onun sanatıydı.
Bir diğer örnek efsanevi Buffet ancak onun yolu çok farklı. Bizim için daha iyi bir örnek... Tam bir değer yatırımcısı olarak yola çıkmakla kalmamış iflas etmek üzere olan berbat tekstil şirketlerini arka arkaya alarak hatalarını tekrarlamakta ısrar etmiştir. Buffet ile ilgili yarım düzine kitap var piyasada, bunları incelerseniz iyi değil kötü bir yatırımcı profiline şahit olursunuz ki; gerçekçi olan da bu zaten. Bizlerin zayıflıklarına sahip bir yatırım anlayışının 60 yıllık hikayesi nasıl olurdu?
Buffet büyüyen bir ekonomide bileşik getirinin gücünün, ahmakça yatırım kararları alındığında dahi engellenemez bir potansiyeli olduğunu ispatlamıştır. Tam rakamları hatırlamıyorum ama Buffet servetinin büyük kısmını 60 yıllık yatırım hayatının son 10 yılında elde etmiş. Bunun nedeni hatalı yatırım kararlarının ve klasik değer yatırımı teorisinde ısrarcı olmasının neden olduğu zaman kayıpları. ABD'deki değişim ve gelişimi ıskalayan bir anlayıştan söz ediyorum. Ayrıca tamamen duygusal nedenlerle ve yüzeysel anlayışla verdiği kararlar da az değil. Tüm bu insani zayıflıklarına rağmen elde ettiği getiriler ortada ve bir referans aralığı olarak da bence çok değerli. Mutlaka detaylı olarak incelemenizi tavsiye ederim.
Bunlar dışında boş laflara kulak asmayın derim, herkese iyi bayramlar.
Selâmlar.
Öncelikle tüm ortaklarima iyi bayramlar dilerim.
Genel kurula katılan var mıdır aramızda.? gözlemlerini/notlarını paylasabilirse çok sevinirim..
Teşekkürler şimdiden..
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
yazdıklarım yatıırm tavsiyesi değildir.
Hisse artık kaşarlandı,,düşmüyor,,20-22 aralığı dip gibi.
YORUMLAR TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.
Youtube Teknik Analiz Kanalı -> @hisse.analiz
Yer İmleri