Yukarıda aylık ne kadar miktarda yatırım yaparsak ne kadar sürede temettü emeklisi olunabilir gibi bir soru soruldu. Daha önce alıntıdaki gibi bir hesaplama paylaşmıştım. Aylık yatırım miktarı kişinin kazancına ve tasarrufuna göre değişir. Bunun için yatırılan miktarı ve temettü gelirini aylık maaşa endeksledim.
Bu aylık maaşa "m" dedim.
Hisse portföyünüze ayırdığınız miktarı maaşınızın %20'si olarak kabul ettim. 10000 lira geliri olan 2000; 3000 lira geliri olan aylık düzenli olarak 600 lira yatıracak mesela.
Hisse senedi portföyünün ortalama temettü verimi %7 olsun dedim.
Ayrıca yıl sonu elde edilen temettü gelirleri ile yine portföyü besledim.
Bu ön koşullar doğrultusunda hesaplanan sonuçları yorumlayacak olursak:
5 yıl sonunda yaklaşık 1 aylık maaşınız kadar temettü alabileceksiniz.
8 yıl sonunda yaklaşık 2 aylık maaşınız kadar temettü alabileceksiniz.
11 yıl sonunda yaklaşık 3 aylık maaşınız kadar temettü alabileceksiniz.
15 yıl sonunda yaklaşık 4,7 aylık maaşınız kadar temettü alabileceksiniz.
15 yıl sonunda portföyünüze yaptığınız yatırım temettülerle birlikte toplam 71,6 maaş.
Önemli not: Bu hesaplamada hisse fiyatlarının sürekli sabit kalması esasına dayanır. Eğer hisse fiyatları belli oranda seneler boyu artış göstermişse 15 yıl sonunda portföyünüzün toplam büyüklüğü çok daha fazla olacaktır. Aynı zamanda örneğin bir aylık maaşınıza denk yıllık temettü kazancı için 5 yıl beklemenize gerek kalmayacaktır. Diğer bir değişle 15 yıl sonunda alacağınız yıllık temettü 4,7 aylık maaşınızın çok üzerinde olacaktır.
Eğer vakit bulursam yıllık sabit bir hisse fiyatı artış oranını da hesaba katıp 15 yıllık sonuçları hesaplamak istiyorum.
Eleştirilerinizi bekliyorum.
Yer İmleri