30 yıllık inşaat mühendisiyim.
Öyle şehir efsanesi falan değil, saçım sakalım beyazladı.
Çimento-beton-statik-mukavemet-ısıl işlem-üretim-mühendislik diye bildiğiniz her şey üç beş oligarkın tekeli başka şey değil.
Ben Masterda tek D notumu bölüm başkanından aldım. Derste "neden ulaştırma planlaması yapılamaz" diye dalga geçtiğinde "O zaman ne diye bu dersi açıyorsunuz?" diye sordum diye.
O çok büyük mühendislerin statik projeleri, kompüter programları, mühendislik prensipleri falan hepsi birer özel durum tasavvuru üzerine kuruludur.
Doğada hiç "düğüm noktası" yoktur.
Bina kolon-kiriş birleşimleri için yaptığımız hesaplar ve kabuller birer özel durumdur. Deneme yanılma bile değildir.
Depreme dayanıklı bina falan yoktur. İnsaflı, fedakar ve çalışkan usta-mühendis vardır.
Mesela Rusların silahlanma ve uzay yarışında sağlam metal malzeme bulamama sıkıntısında keşfettikleri Bazalt fiber ve donatılar 800 derecenin altında işlenebilen çok performansı yüksek donatı-fiber-polymerlerdir. Binalarımızın izolasyonunda kullanılan taşyünü de bazalt fiberin yan ürünüdür.
Çümentosus ve demirsiz, kompozit, geopolimer ve biyopolimere dayanan yapı elemanları ile
düşük enerjili, çevreci, yerel ve ucuz bina yapmak mümkündür. Gelişmiş bilgisayar-yazılım ve nonlineer hesaplama ve modelleme le aklınızın alamayacağı malzeme ve yapısal üstünlüklü yapılar tasarlamak ve inşa etmek mümkündür.
Ülkemiz genç kireçtaşı jeolojisiyle ucuz ve kolay çimento cennetidir. Ürettiğimiz çimento klinerinin %90ını da ihraç ediyoruz. Pahalı enerjiyle üretip, ülkemizi kaynakları tüketip, zengin gavurlara temiz çimento pazarlıyoruz.
Kendimiz gençlerimize ev-yuva saglayamıyoruz.
Gençler ve mühendisler "Edinilebilir Konut Birlikleri" ile ucuz-temiz-sürdürülebilir konut ekolojisi geliştirmelidir.
En güzel ve sağlıklı ve mutlu yaşama alanları hak eden gençlerimize bunu borçluyuz.
Yer İmleri