Bilgilendirmelerin tam olarak beni yansitmis diyebilirim.
Ancak cok bilgili bu konuda cok iyi kisminda henuz en iyi derecede olmadigimi ve hicbirzamanda olamayacagimi dusunuyorum cunku her yeni gun yeni birsey ogrenmek ve kesfetmekle geciriyoruz. Bende sizlerden birseyler ogrenecegim bu is boyle gidecek.
Sinirlenmemin temel sebebinide cok iyi algilamissiniz aynen oyle. Parani cope atiyorsun demek yerine dolayli yollarla kirici olmadan benzer birseyi anlatmaya calisiyorum. Ayni sekilde enka meselesinde sen nasil istemsizce sert cikisti isen bende de bu bazan oluyor. Bunu nasil alabildin bu nasil bir bilicsizlik hicmi suralara suraya bakmiyor bu insanlar diye icinden kahroluyorsun ve o kisinin sana gore aslinda daha fazla bilinclenmesi gerektiginide goruyorsun. Bu sinirlilik halinin sebebi yatirimcilarimizin bu konuda bilgi sahibi olmadan bu ise atilmasi sonrada zarar etmesi buda yetmiyormus gibi hata bende degilde borsada burasi kumar masasi seni yasatmiyorlar vb gibi cumlelerle borsayi cunle aleme kotu bir yermis gibi gosteren kisilerle ayni kisiler.
Bazan akraba ve arkadaslarla bu konulari tartisiriz borsaya girme oynama bulasma kotu bir yerdir benim komsuda girdi ev parasini yedi bende girmistim paranin yarisini kaybedince ciktim o yuzden erhan bence hic bulasma diyorlar bana. Bende dogal olarak nasil hisse seciyordun nelerine bakiyordun yada senin komsun neye dayanarak hisse aliyormus diye sorunca. Bana yaw iste ozmanlar fiyati suraya dustuydu ucuzdu e surayada yatirim filan yapacak haberleri vardi ondan almistik diyor karlilik bilancosu nasildi fasliyet kari iyimiydi nasil olduda batti bu sirket veya sen nasil battin diyorum valla bilancosunu filan bilmem ben anlamadigim isler aldik dustu dustu lanet olsun dedim yuzde 50 zararla ciktim benden sonra gitti olmuyor erhan seni takip ediyorlar elinde lotu almak icin pusuya yatiyorlar. Diyor. Yazarken bile insan sinir oluyor. E kardesim bilancosuna bakmamissin kar edip etmediginden vir habersin dustu diye ucuz sandigin hissenin pd dd degeri goklerde geziyor oz sermaye eksiye dusmus. Ondan sonra batincada ben degil borsa kotu diyorsun. Sonra el aleme borsanin kotu biryer olmadigini kisilerin kendisinin bilincsizlikleri sebebiyle zarar ettigini temel analiz teknik analiz bilmeden tasaraya hisse aldiklarini anlatmaya calisiyorum.
karsi taraf ise buna inanmiyor sanki herkes bilincli bir bicimde hisse secebiliyormus gibi varsayiyor ama gercek bu degil formun yizde 85 inde bilanco programi yok. bir kismini tesvik edende benim paylastigim grafikleri gorup programi almak isteyenler olabiliyor veya bazan alenen boyle bir programiniz olsun diye direk yaziyorum bundan 10 yil sonra birileri gelipte benim komsunun ogluda borsaya girdiydi batirdi gitti paralari diyemesinler bana diye ugrasiyorum ayni hikayeyi 100 kisiden dinlemekten biktim onlar hicbirsey bilmeden hisse almislar diyorum ikna edemoyorum hadi o bilincsizdi sarilag suloda batirmis parayi ona ne demeli diyor. Onada soralim bilanco filan bakmismi eminim bakmamistir diyorum aman erhan bos isler deyip geciyorlar.
Borsa kotu biryer degil yatirimcilarin bireysel hatalarini ve bilincsizliklerini tum borsacilara maletmenin anlami nedir ne yasadigini ne kadar bilincli hisse alip sattigini bilmiyorsun.
Yarinin batis hikayelerini dinleyecegimiz kisiler simdiden hazir bugunun bilanco bilmeyenleri yarinin borsada batan paralarinin hikayelerini komsulardan dinledigimiz kisiler olacak. Ustelik bu batan kisiler benim hatam demek yerine patron kusurluydu dedikleri icin komsularimiz ve akrabalarimiz benim paraminda patron tarafindan calinacagini dusunuyor.
Ne kadar cok insani bilinclendirebilir ve ogretebilirsek bu sacma sapan borsa kotudur kesin batarsin algisini okadar cabik yikariz.
Konuyu dagittim biraz ama bu mesleyide forsat bulmusken yazmak istedim
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri