Turkiye'deki ziyaretimi gecen gun tamamladim ve bazi gozlemlerimi paylasmak istiyorum.
* Ilk gozume carpan degisiklik trafik yogunlugu oldu. Eskiden Ankara'da ogle saatlerinde rahatlama olurdu ama yeni yollarin yapilmasina ragmen yer yer trafik yogun olabiliyor. Zaten TUIK'ten trafige kayitli arac sayisi istatistiklerine bakinca bu degisim net olarak gorulebiliyor. (Kaynak:
http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=1051)
* Ozellikle son 2 yildir giyim oldukca ucuz. Ayni seyleri market alisverisi, ozellikle temel gida fiyatlari icin soyleyemeyecegim. Enflasyon bu kalemlerde doludizgin devam ediyor.
* Ulasim fiyatlari petrolun dusuk seyretmesi ve maaslarin dolar bazinda erimesinden dolayi ucuz geldi. Yurtici ucak biletleri oldukca uygun. Tabi okullarin acik olmasinin bunda etkisi de var.
* Insanlar tuketime hiz kesmisler. Bazi ana caddelerdeki lokantalarin kapanmasi dikkatimi cekti. Et fiyatlarinin yuksek olmasi lokantalari etkilemis gorunuyor. Buyuk kahveci zincirleri disinda yine kafelerde de ayni durgunluk soz konusu.
* Turizmci yerli turistin degerini anlamis gorunuyor. 5-6 sene oncesine gore yerli turistin degeri oldukca artmis.
Ozetle insanlarin alimgucunun dustugunu, buna bagli olarak luks tuketimden kacindigini soyleyebilirim. Kendini guvende hissetmeyen beyaz yakali, tuketim konusunda daha bilincli davraniyor ve icine kapanmis durumda. Toplu tasimanin yetersiz olmasindan dolayi arac sayisi oldukca artmis. Bunu goren yoneticiler de butce acigini mtv ile finanse ediyor gorunuyor.
Yer İmleri